Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Το ΚΑΠΗ Βελβεντού εκκλησιάστηκε στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα.
Τα μέλη του ΚΑΠΗ Βελβεντού (του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού) εκκλησιάστηκαν και λειτουργήθηκαν (24-11-2016, μνήμη των οσίων Πατέρων ημών και Ιερομαρτύρων Κλήμεντος Ρώμης και Πέτρου Αλεξανδρείας) στον ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

Στη Θεία Λειτουργία (την οποία προγραμμάτισε και ζήτησε το ΚΑΠΗ Βελβεντού) προσήλθαν πολλά μέλη του ΚΑΠΗ, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ και μέλος του συμβουλίου της Τ.Κ. Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ και άλλοι πιστοί.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο εφημέριος του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού π. Κωνσταντίνος Κώστας και ο εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων π. Νικόλαος Κανταρτζής.

Στο αναλόγιο έψαλαν ο Γεώργιος Πιτσιούγκας, ο Γεώργιος Καραγιάννης, ο Ιωάννης Παπαγόρας και ο Δημήτριος Στεφανόπουλος.

Η Λειτουργία συνέπεσε στην περίοδο των Εισοδίων της Θεοτόκου (21η μέχρι και την 25η Νοεμ.). Στο Απολυτίκιο αναφέρεται ότι η γιορτή των Εισοδίων είναι το προοίμιο της ευδοκίας του Θεού και η προκήρυξή Του για τη σωτηρία των ανθρώπων. ‘’Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις’’. (Απολυτίκιον των Εισοδίων).  

Η εικόνα είναι τρυφερή. Ο Ιωακείμ και η Άννα, οι γονείς της Παναγίας, κρατούν από το χέρι την τριετή κόρη τους Μαρία, τη φέρνουν στο Ναό και την παραδίδουν στον αρχιερέα Ζαχαρία, εκπληρώνοντας την υπόσχεση της προσφοράς στο Θεό, όταν Τον παρακαλούσαν θερμά με τις προσευχές τους μέρα και νύχτα να τους χαρίσει ένα παιδί. Το γεγονός αυτό της εισόδου της τριετούς Μαρίας στο Ναό στα Ιεροσόλυμα και η προσφορά της στο Θεό είναι ο πυρήνας της Θεομητορικής γιορτής των Εισοδίων.

‘’Σήμερον τω ναώ προσάγεται, η πανάμωμος Παρθένος, εις κατοικητήριον του παντάνακτος Θεού, και πάσης της ζωής ημών τροφού. Σήμερον το καθαρώτατον αγίασμα, ως τριετίζουσα δάμαλις, εις τα Άγια των Αγίων εισάγεται. Ταύτη εκβοήσωμεν ως ο Άγγελος. Χαίρε μόνη εν γυναιξίν ευλογημένη.’’ (Και νυν…, των Αίνων, 25ης Νοεμ.)

Οι δραστηριότητες του ΚΑΠΗ Βελβεντού είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τμήματα χορού, χορωδίας, γυμναστικής, επιμορφωτικές συναντήσεις, ανθρωπιστική βοήθεια και κοινωνική αλληλεγγύη, εκδρομικές εξορμήσεις κ. ά. Ενεργούν και παράγουν.

Το ΚΑΠΗ Βελβεντού με όλα αυτά συμβάλλει στον πολιτισμό. Εξέχουσα θέση κατέχει ο εκκλησιασμός. Που εδράζεται βέβαια στα προσωπικά βιώματα των μελών και της διοίκησης και που εξελίσσεται (γίνεται κοινωνία) σε συλλογική θέληση και πράξη με τον προγραμματισμένο κατ’ έτος εκκλησιασμό.

Ο εκκλησιασμός νοηματοδοτεί το σύνολο του πολιτισμού μας, τον κάνει ενωτικό και όχι χωριστικό.

Το ΚΑΠΗ Βελβεντού διατηρώντας ζωντανή την αξία του εκκλησιασμού (μια πράξη που φθίνει, που ενίοτε γίνεται φολκόρ και που αντιμετωπίζεται σκωπτικά και με σνομπισμό) γίνεται ένας μικρός απόστολος του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας Του.

Είναι μια υπόμνηση (μια παράκληση) προς τις νεότερες γενιές για ένα κοίταγμα του βαθύτερου συλλογικού εαυτού μας. 

Η κατ’ εξοχήν αυτή δραστηριότητα είναι (μπορεί να γίνει) παράδειγμα μίμησης και από άλλους συλλόγους.

Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
25-11-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΝΟΜΙΖΩ ΑΠ ΕΞΩ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Το Προφίλ μας