Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Στον τοπικό πόρο η μελέτη ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης- Θα την υλοποιήσει το ΤΕΙ

Στον  τοπικό πόρο αναμένεται να ενταχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας  η μελέτη ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση «η Γέφυρα της λίμνης του Πολυφύτου ή αλλιώς Υψηλή Γέφυρα Σερβίων / Νεράιδας είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα  με μήκος 1.372 μέτρα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972 και εγκαινιάστηκε το 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα..
Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων. Είναι η μία από τις δύο γέφυρες της λίμνης, μαζί με την γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή και είναι μικρότερη σε μήκος (615 μέτρα). Δίπλα στη γέφυρα, βρίσκεται η έδρα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης καθώς και η πλωτή μαρίνα. Στο βόρειο άκρο της, βρίσκεται ο οικισμός Νεράιδα, που αποτελεί τόπο αναψυχής με θέα την γέφυρα και την λίμνη.
Ο σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η ενεργειακή και  αισθητική αναβάθμιση των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης. Η μεγάλη γέφυρα αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αξίζει περαιτέρω ανάδειξης ως ένα από τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα της περιοχής μας, η δε γέφυρα του Ρυμνίου και η πλωτή μαρίνα που βρίσκονται στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία της λίμνης, η αναβάθμιση των οποίων θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην ενεργειακή όσο και στην αισθητική βελτίωση της ευρύτερης περιοχής.
Στο φυσικό αντικείμενο του προς κατασκευή έργου περιλαμβάνονται:
  1. Η αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών φωτιστικών δρόμου που βρίσκονται τοποθετημένα τόσο στο οδόστρωμα της γέφυρας των Σερβίων όσο και στην ευρύτερη περιοχή εκατέρωθεν αυτής, την τοποθέτηση φωτιστικών δρόμου νέας γενιάς στην γέφυρα του Ρυμνίου και την βελτίωση και ενίσχυση του φωτισμού της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου.
  2. Η τοποθέτηση προβολέων νέας γενιάς (LED, RGB) και η πρωτοποριακή μέθοδος ελέγχου, οδήγησης και μετάδοσης εντολών για τη λειτουργία προβολέων κάτω από το οδόστρωμα των γεφυρών με σκοπό την αισθητική βελτίωσή τους ειδικά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Το κόστος της μελέτης προυπολογίζεται να είναι 49.600 ευρώ με φορέα υλοποίησης το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

http://xronos-kozanis.gr
__________________________________________________________________________________
Στο έργο προβλέπεται να ενσωματωθεί ο φωτισμός του δρόμου ανόδου Νεράιδας . 
Υπάρχει έτοιμη μελέτη - Πτυχιακή φοιτητή η οποία έχει ήδη παραδοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Κοζάνης . 
Προτείνω ο Δήμος μας, ας δει την συνεργασία με το ΤΕΙ Κοζάνης και σε άλλους τομείς , όπως ο έλεγχος της ποιότητας νερού Υδρευσης και ποιότητας των υγρών εξόδου των Βιολογικών Καθαρισμών . 
Σημειώνω πως το ΤΕΙ Κοζάνης διαθέτει ISO.
Ξενοφών Βαΐζογλου
_________________________________________________________________________________

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά που υπάρχει η ΠΕ Κοζάνης και ο Πρόεδρος Νεράιδας και κινείται κάτι στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού, αλλιώς με τον ανύπαρκτο Δήμαρχο και τα μασκαριλίκια τόχαμε χαμένο

Ανώνυμος είπε...

Ποιος γράφει για ΝΕΡΑΙΔΑΣ τη γέφυρα? Πάλι τα ίδια? Ήρεμησε Βαιζογλου

Ανώνυμος είπε...

Την πλωτή μαρίνα στο Πλατανόδασο Ρυμνίου δεν την είδα την Πέμπτη 24/11/2016. Γνωρίζει κανείς κάτι;

Ανώνυμος είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕ 1.51 ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΟΕΣΗ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ.

Το Προφίλ μας