Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Φτωχότεροι το 2017 οι Έλληνες! Απώλεια έως κι ενός μισθού το χρόνο από τις αυξήσεις – φωτιά

Για απώλειες περίπου ενός μισθού θα πρέπει να ετοιμάζονται από την αρχή του νέου έτους οι περισσότεροι Έλληνες φορολογούμενοι με τις οι αυξήσεις φόρων σε καφέ, τσιγάρα, τηλεφωνία ακόμα και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή στα καύσιμα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μέσο ελληνικό σπίτι θα χάσει περί τα 800 με 1500 ευρώ λόγω των πλέον άδικων όπως πανθομολογούμενα θεωρούνται έμμεσων φόρων. Η αδικία δε της πολιτικής αυτής αποτυπώνεται στο γεγονός πως υπάρχουν αυξήσεις επάνω στις αυξήσεις προηγούμενων φόρων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από 1/1/2017 έρχονται αυξήσεις σε ...
δύο παλιούς έμμεσους φόρους, ενώ επιβάλλεται και Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης στον
καφέ και τέλη σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και την σταθερή τηλεφωνία.
Πρόκειται για φόρους σε είδη απόλυτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα μας καθώς κάθε σύγχρονος Έλληνας χρησιμοποιεί το κινητό ή το σταθερό του τηλέφωνο ενώ θα υπάρξουν πλήγματα και στην πιο φθηνή αλλά καθημερινή διασκέδαση που δεν είναι άλλη από τον καφέ.
Η «εξίσωση» μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη πάντως για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Αν για παράδειγμα είσαι καπνιστής, οδηγείς αυτοκίνητο και χρησιμοποιείς κινητό και σταθερό τηλέφωνο, τότε η κατάσταση μοιάζει ιδιαίτερα σύνθετη με το εύρος της ετήσιας επιβάρυνσης να φθάνει ή και να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.
Μόνο οι αυξήσεις στα τσιγάρα θα επιβαρύνουν σημαντικά τον κάθε καπνιστή. Ας υποθέσουμε λοιπόν κάποιον που αγοράζει ένα πακέτο την ημέρα. Με την αύξηση ανά πακέτο να φθάνει περίπου στο 1 ευρώ το πακέτο, το μηνιαίο κόστος θα αγγίξει τα +30 ευρώ και ετησίως τα +360 ευρώ. Δηλαδή η επιβάρυνση για τον καπνιστή θα εκτοξευθεί.
Κι αυτή σαφώς είναι η καλύτερη περίπτωση της επιβάρυνσης στο κάπνισμα, καθώς υπάρχουν κι αυτοί που αγοράζουν πλέον του ενός πακέτου τσιγάρων άρα οι επιβαρύνσεις είναι πρόσθετες και πολύ μεγάλες.
Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και στη φθηνότερη διασκέδαση των Ελλήνων. Τον καφέ. Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές τιμές θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% σε όλα τα είδη καφέ με έμφαση τα εισαγόμενα δηλαδή προϊόντα όπως ο καπουτσίνο, ο εσπρέσσο κ.ά. Μια τέτοια συνθήκη για έναν καταναλωτή που αγοράζει ημερησίως έναν καφέ σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 200 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσό αυξάνεται σε περιπτώσεις μεγαλύτερης κατανάλωσης. Ήδη γνωστές εισαγωγικές εταιρείες καφέ μελετούν τρόπους να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις αν και κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.
Σημαντικές αναμένονται και οι επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν διαδίκτυο ή κινητό και σταθερό τηλέφωνο. Με έναν δεδομένο κατά μέσο όρο μηνιαίο λογαριασμό 50 ευρώ τηλεφωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ένας καταναλωτής θα έχει απώλεια 30 ευρώ, δηλαδή θα είναι περίπου σαν να πληρώνει έναν λογαριασμό επιπλέον το χρόνο.
Εκεί που θα ανέβουν πραγματικό Γολγοθά οι Έλληνες πολίτες είναι στους φόρους στα υγρά καύσιμα. Η επιβάρυνση εκεί εντελώς παράλογη καθώς εκτός της βενζίνης αυξάνεται και το φυσικό αέριο.
Οι αυξήσεις
– Στον καφέ επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
– Από τα μέσα της επόμενης χρονιάς (1η Ιουνίου 2017) θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
– Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα προωθείται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Οι «παλιοί» φόροι που αυξάνονται:
Στα υγρά καύσιμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξάνονται (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
Τσιγάρα: ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
 http://www.lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας