Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

H Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου (φωτογραφίες και βίντεο)

Από την ομάδα cerviwnfrouros.blogspot.com
Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου, βρίσκεται ψηλά στις πλαγιές των Πιερίων και το νεόκτιστο καμπαναριό του είναι ορατό, απ όλη την κοιλάδα του Αλιάκμονα.
 Στέκει εκεί, εδώ και 2 αιώνες, με το λατρευτικό και πανηγυρικό τελετουργικό και την απήχηση της, διαρκώς να αυξάνεται και να λαμπρύνεται. 
Το χωριό δεν υπάρχει πια εκεί, αφού εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι έχουν κατέβει στο Πλατανόρεμμα, είναι όμως εκεί η ΑΓΊΑ και κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, γιορτάζει με μια μοναδική μεγαλοπρέπεια, συνοδευόμενη από παλλαϊκή συμμετοχή, με πιστούς που έρχονται από παντού.
Σε μια δασόφυτη περιφραγμένη και πολύ περιποιημένη έκταση τελείται το πανηγύρι ξεκινώντας την παραμονή και κορυφώνεται ανήμερα της πολιούχου του παλιού χωριού.
Οι πρώτοι κάτοικοι θεώρησαν καλό σημάδι, που βρήκαν σε μια σπηλιά στην τοποθεσία αυτή την εικόνα της Αγίας Παρασκευής και έκτισαν το χωριό. 





Το 1812 ξεκινά και η ανέγερση του πρώτου ναού της. Θεωρείται θαυματουργή και πολύς κόσμος προσέτρεχε πάντα εκεί στις ασθένειες και στις δύσκολες στιγμές.
 Οι Γερμανοί την περίοδο της κατοχής που προσπάθησαν να την κάψουν απέτυχαν.
 Η Αγία φύλαξε το σπίτι της από τις φλόγες. Κατά την παράδοση επίσης ένα ελάφι κάθε χρόνο την ημέρα που τιμάται, εμφανίζονταν στην εκκλησία. Έφτανε να ξεκουραστεί και μόνο του παραδίνονταν γέρνοντας το κεφάλι στους ανθρώπους, για να μοιραστούν το κρέας του. Μια φορά όμως άργησε να φανεί και δεν τηρήθηκε σωστά το έθιμο. Το ελάφι σφάχτηκε χωρίς να ξεκουραστεί και έτσι δεν ξαναφάνηκε ποτέ.
Έτσι το έθιμο συνεχίζεται έως και σήμερα με την θέση του ελαφιού να παίρνει κάθε χρόνο ένα μοσχάρι. Το ζώο σφαγιάζεται και προσφέρεται στον κόσμο, αφού το μαγειρέψουν στα καζάνια οι υπεύθυνοι για τις ετοιμασίες διοργανωτές.
Πριν 60 χρόνια υπήρξε η σκέψη να καταργηθεί το έθιμο με τον μόσχο, αλλά με την σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, αποφασίστηκε να συνεχισθεί και να φτάσει στις μέρες μας. Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί σημαντικότατο θρησκευτικό γεγονός για την περιοχή μας.
Αυτό δείχνει η εικόνα με τα πλήθη που συρρέουν κατά χιλιάδες, μέσα στη ζέστη του Ιούλη και ανηφορίζουν στις απότομες στροφές του βουνού, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας