Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Τι κομίζει ο υπουργός Ενέργειας Πανος Σκουρλέτης κατα την επισκεψή του στην Κοζάνη;

Του Σπύρου Κουταβα από το vetonews.gr
Η επίσκεψη του Πάνου Σκουρλέτη στο Ενεργειακό κέντρο της χώρας είναι σημαντική καθ’ότι γίνεται σε μια συγκυρία που κρίνονται πολλά θέματα στο κομμάτι της ενέργειας ενώ πυκνώνουν οι ενδοκυβερνητικές ενστάσεις και διαφοροποιήσεις για το τι θα γίνει με το 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Πριν από λίγες ημέρες ο έχων την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ  Στέγιος Πιτσιόρλας, δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια προς πάσα κατεύθυνση, ότι «υλοποιεί το σχέδιο του προγράμματος που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς και που ψηφίστηκε από την βουλή των Ελλήνων».
 Ο Π. Σκουρλέτης έρχεται στην Κοζάνη μετά και την δημόσια υποστηρικτική στάση της ΓΕΝΟΠ στο πρόσωπο του όπου ο πρόεδρος της Γ. Αδαμίδης δήλωσε ότι «είμαστε με τον Σκουρλέτη και όχι με το πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη για το θέμα του 17% που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και το ρεπορταζ του vetonews.gr o υπουργός έχοντας στον πλευρό του ως σύμμαχο τον περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη και ως "χειροκροτητές" το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, έρχεται στην περιοχή για να στείλει το δικό του πολιτικό μήνυμα εντός της κυβέρνησης και για να δηλώσει σε όλους τους τόνους στο ακροατήριο των εργαζομένων της επιχείρησης  ότι  «οι πολιτικές του και η επιμονή του για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ πιάνουν τόπο».
Ως χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πολιτικής:
- θα αναφέρει, τις  τελευταίες εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ, με την προσφορά των 320 εκατ. από την κινεζική πλευρά για το 24% του Διαχειριστή.  Εξέλιξη που σύμφωνα  με τον υπουργό  δικαιώνει το συνολικό, εναλλακτικό σχέδιο του ΥΠΕΝ για δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο, το οποίο πλέον αποδεικνύεται και στην πράξη ως ρεαλιστικό, βιώσιμο και ελκυστικό για σημαντικές επενδύσεις.
- Θα αναφέρει, σε όλους τους τόνους και  σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ όπου θα περιοδεύσει ότι «το παραπάνω παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ δηλαδή "να κρατήσουμε σε δημόσιο έλεγχο και αλλά κομμάτια της ΔΕΗ, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και στην υπόθεση του 17% του κομματιού που είναι ηδη  στο ΤΑΙΠΕΔ».
- θα αναφέρει, με εμφαντικό τόνο ότι το παράδειγμα με τις συμπράξεις της ΔΕΗ με την κινέζικη CMEC για την ανακατανομή μεριδίων στην αγορά ενέργειας στην ουσία ακυρώνει στην πράξη την προηγούμενη ιδεολογική επιλογή του  εγχειρήματος της «μικρής ΔΕΗ».
- Με φόντο το εργοτάξιο της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα, θα τονίσει ότι «η περιοχή θα συνεχίσει να είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας σε ότι αφορά την χρήση των κοιτασμάτων λιγνίτη».
- Θα υπεραμυνθεί της κοινωνικής πολιτικής της ΔΕΗ με το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ρύθμιση τους με πρακτικές ευελιξίας όπως οι 36 δόσεις, αλλά και για τις  εκπτωτικές πολιτικές όπως του -15% στην αξία του ρεύματος για τους συνεπείς πελάτες.
- θα μιλήσει για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στους κατοίκους της Ποντοκώμης με αφορμή την μετεγκατάσταση του οικισμού.
- θα δηλώσει ότι εξετάζει με θετικό πνεύμα την εξαγγελία Καρυπίδη για το φθηνό τιμολόγιο αλλά πιθανώς θα ισχυριστεί ότι η όποια ρύθμιση, χρειάζεται και άλλους παραμέτρους νομικούς και οικονομικούς.
Βέβαια, δεν θα περάσει απαρατήρητο ότι από την επίσκεψη του στην Κοζάνη δεν θα βρίσκεται στο πλευρό του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτακης. Δεν ήταν ούτε στην επίσκεψη Σκουρλέτη στην Μεγαλόπολη γιατί βρισκόταν με τους Κινέζους της CMEC στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι γεγονός πάντως  ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι στο καλύτερο σημείο και η απόστροφος στο λόγο του Παναγιωτάκη ότι «δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία το 17% του ΤΑΙΠΕΔ γιατί έτσι η αλλιώς το δημόσιο θα παραμείνει ο μεγάλος μέτοχος και θα διοικεί την ΔΕΗ» ήταν η αφορμή η κακή τους σχέση να λάβει δημόσια χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews.gr θα επισκεφθεί  την επόμενη βδομάδα το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/45017-ti-komizei-o-ypourgos-energeias-panos-skourletis-kata-tin-episkepsi-tou-stin-kozani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας