Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

"Σπίτι Παιδιού" Μικροβάλτου: Και τώρα τι κάνουμε;

Πριν ένα χρόνο και ενώ οι εργασίες ανακατασκευής του "Σπιτιού Παιδιού" Μικροβάλτου (ή ΚΕΦΟ όπως αναφέρεται επίσημα) βρίσκονταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης, είχαμε αναφερθεί στο θέμα θέτοντας στον τίτλο τον προβληματισμό «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».
Ένα χρόνο μετά και ενώ το παραδοσιακό αυτό κτίριο στο κέντρο του χωριού, με τις βιωματικές αναμνήσεις που ξυπνά στους απανταχού Μικροβαλτινούς,
έχει παραδοθεί και επίσημα στην τοπική κοινωνία από τον περασμένο Μάιο, ο ίδιος προβληματισμός επανέρχεται και μεταλλάσσεται στο ερώτημα «τι κάνουμε τώρα;».
Θυμίζουμε ότι το έργο με τον τίτλο "Ανάδειξη - Ολοκλήρωση πρώην κτιρίου ΚΕΦΟ στην Τ.Κ. Μικροβάλτου" ήταν αρχικού προϋπολογισμού 129.850 €, με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο (110.000€) και του υπολοίπου από ιδίους πόρους του δήμου.
Το έργο δημοπρατήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013 και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΟΕ υπογράφηκε τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, με το χρόνο περάτωσης του να ανέρχεται στους 6 μήνες, ήτοι να παραδοθεί μέχρι 28.10.2013. Προσθήκες και αναθεωρήσεις της μελέτης αλλά κυρίως η αδυναμία διασφάλισης πόρων για το έργο, επέφερε αλλεπάλληλες "παρατάσεις" και διακοπές εργασιών, και κατά συνέπεια σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του.

  Οι συνολικές παρεμβάσεις, που πραγματικά το έχουν αναβαθμίσει εσωτερικά σε ένα σύγχρονο κτίριο, κρατώντας την παραδοσιακή εξωτερική όψη, αφορούσαν την αντικατάσταση της σκεπής, τη διαρρύθμιση και ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων (δάπεδα, κουφώματα, κονιάματα, βαφές), την αντικατάσταση των πάσης φύσεως ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων (υδραυλικά, είδη υγιεινής, θέρμανση), την κατασκευή ράμπας πρόσβασης ΑμΕΑ κ.α.
Ως εδώ καλά… Το πρώτο μείζον θέμα που προκύπτει τώρα είναι η προμήθεια εξοπλισμού – επίπλωσης των αιθουσών και των γραφείων, ώστε το κτίριο του Σπιτιού Παιδιού να καταστεί λειτουργικό. Επειδή σε κατ’ ιδίαν μεμονωμένες συζητήσεις με εκλεγμένους της Τ.Κ. Μικροβάλτου, διαπίστωσα την αγωνία τους στην αντιμετώπιση του θέματος να βασίζεται περισσότερο στις εκ των ένδον προσφορές εξοπλισμού των Μικροβαλτινών, θέτω τον έντονο προβληματισμό μου εάν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια πίεσης για την  ανάληψη των αυτονόητων υποχρεώσεων από το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Κατά μια πληροφορία (Τ. Αλεξόπουλος, δημοτικός σύμβουλος) η οικονομική επιτροπή μπορεί να δικαιολογήσει το ποσό των 1.500 € για τις ανάγκες εξοπλισμού του "Σπιτιού Παιδιού". Ποσό βέβαια που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση στις σημερινές ανάγκες του κτιρίου.
Ασφαλώς και θα πρέπει να είναι αποδεκτές οποιεσδήποτε προσφορές Μικροβαλτινών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις υποχρεώσεις του Δήμου. Ήδη έχουν παραδοθεί 65 πλαστικές καρέκλες και 7 τραπέζια από τον επαγγελματία Αχιλλέα Π. Τζουκόπουλο και κατά πληροφορίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλους να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή…
Το επόμενο διάστημα, η πρόεδρος της Τ.Κ. Μικροβάλτου προτίθεται να συγκαλέσει τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, φορείς και δημότες του χωριού σε συζήτηση, για το θέμα της λειτουργίας και της γενικότερης διαχείρισης του "Σπιτιού Παιδιού" (καλό θα ήταν να προσκληθεί και εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής).
Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την ατζέντα της συζήτησης, παραθέτω κάποια ερωτήματα από τα επιμέρους ζητήματα, που θα μπορούσε να ληφθούν υπόψη.
- Προσδιορισμός χρήσης χώρων του κτιρίου (2 μεγάλες αίθουσες, κ.α.). Τι ακριβώς θέλουμε; Θέλουμε ένα κτίριο τέλεσης μνημόσυνων ή κάτι παραπάνω, με μια αίθουσα διαλέξεων που να άπτεται του πολιτισμού; Ποιας ποιοτικής και αισθητικής κλίμακας εξοπλισμός θα απαιτηθεί κατά περίπτωση;
- Ποιες είναι οι απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες που θα απαιτηθούν (π.χ. καλοριφέρ, διαχωριστικό πάσο στην κάτω αίθουσα, βελτιώσεις στο εξωτερικό του κτιρίου, κ.α.).
- Υπάρχει διάθεση και προοπτική δημιουργίας αίθουσας Λαογραφικής Συλλογής; Αν ναι, από ποιον φορέα και σε ποιον χώρο;
- Μπορεί να υπάρξει μια προθήκη δημιουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης; Υπάρχουν (;) καταχωνιασμένα εκατοντάδες βιβλία της πάλαι ποτέ "Ελπίδας" και σίγουρα μπορεί να εξευρεθούν και άλλα
- Ποιος θα διαχειρίζεται (φορέας, άτομο ή άτομα) τη λειτουργία του κτιρίου; Τι λειτουργικά έξοδα θα απαιτούνται και πως θα καλύπτονται;…   
Θα κλείσω περίπου όπως και πέρσι.
Η συρρίκνωση και ο γηρασμός του πληθυσμού του χωριού, καθώς και η γενικότερη οικονομική κρίση, δεν αφήνουν περιθώρια για υψηλούς και ανέφικτους στόχους στη λειτουργία και διαχείριση του κτιρίου.
Τουλάχιστον ας μην το ευτελίσουμε και να μην το αφήσουμε να ρημάξει…
   Γ.Μαστρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας