Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Έναρξη του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών βοοειδών και αγιοπροβάτων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης την έναρξη του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, εγκεκριμένου απ’ το ΥΠΑΑΤ, χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό (ύψους 1.000.000 ευρώ συνολικά για όλη την Ηπειρωτική χώρα) και φορέα υλοποίησης την Ένωση Εταιρειών «KAFSIS - ΒΑΚΡΕΛ - ΚΡΕΚΑ - ΠΕΤΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ANTIPOLLUTION».
Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων ηλικίας άνω των 18 μηνών για τις αίγες και τα πρόβατα και 48 μηνών για τα βοοειδή στην εκμετάλλευσή τους.
Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Όμως, η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των προαναφερόμενων νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, γίνεται δωρεάν και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τα συγκεκριμένα νεκρά ζώα εντός 48 ωρών από το θάνατο του ζώου, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, αποζημιώνονται με 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές άνω των 48 μηνών και 30 ευρώ για κάθε νεκρή αίγα ή νεκρό πρόβατο άνω των 18 μηνών.
Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση :
α) ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου
β) έδρα εκμετάλλευσης
γ) κωδικός εκμετάλλευσης
δ) αριθμός ενωτίων νεκρών ζώων
Η συλλογή των νεκρών ζώων θα γίνεται σε χώρο προσβάσιμο από το εγκεκριμένο όχημα συλλογής του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, έξω από την εκμετάλλευση, κατά τρόπο που να μην έχουν πρόσβαση άλλα ζώα.
Σε δύσβατες περιοχές, το νεκρό ζώο μεταφέρεται σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να το παραλάβει ο φορέας, ενώ ζώα υπό σήψη δεν παραλαμβάνονται, αφού η λήψη εγκεφαλικού δείγματος για την απαραίτητη εξέταση εγκεφαλοπάθειας δεν θα είναι δυνατή.
Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).
                                                  Τηλέφωνο επικοινωνίας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση                                

Φορέας υλοποίησης προγράμματος 210-8960.100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας