Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος χοροστάτησε στους πανηγυρικούς Εσπερινούς προς τιμήν των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και του Αγίου Νεκταρίου, στο Βαθύλακκο και στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου αντίστοιχα.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στους πανηγυρικούς Εσπερινούς ‘’εις τιμήν και μνήμην των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων και ουρανίων Δυνάμεων’’ και στη μνήμη ‘’του εν αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως της εν Αιγύπτω, του θαυματουργού και κτήτορος της εν Αιγίνη Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, κοιμηθέντος οσίως κατά το έτος 1920’’ (7 και 8-11-2016) στο Βαθύλακκο και στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου αντίστοιχα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.   

Ο Σεβ. κ. Παύλος έφτασε το Εσπέρας στους πανηγυρίζοντες Ναούς συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκονο π. Μάξιμο, όπου τον υποδέχτηκαν (στο Βαθύλακκο) ο πρωτοσύγκελος αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου ιεροκήρυκας, ο αρχιμ. Θεόκλητος Μπασιάς (Πετρανά), ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός Βελβεντού, ο πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου αρχιερατικός Κοζάνης, ο πρωτοπ. Μιχαήλ Κρανιώτης (Κοζάνη), ο οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), ο οικον. Νικόλαος Πάγος (Κέρκυρα), ο πρεσβ. Παναγιώτης Τσινίδης (Κοζάνη), ο πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή), ο πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα), ο πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά) και από την Πτολεμαΐδα ο καλλικέλαδος αρχιμ.  Τιμόθεος. Ο ναός κατάμεστος από άνδρες, γυναίκες, παιδιά.   

Από την πολιτική ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση παρέστησαν, ο βουλευτής της Ν.Δ. της Π.Ε. Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης.  

Τα δύο αναλόγια κόσμησαν με τις μελωδίες τους οι δύο χοροί, στα δεξιά υπό τον πρωτοψάλτη Βασίλειο Αβραμίδη και στα αριστερά υπό τον πρωτοψάλτη Μιλτιάδη Ηλιάδη. Οι αναφερόμενοι πρωτοψάλτες κατάγονται από το Βαθύλακκο, τιμούν τα αναλόγια της γενέτειράς τους, είναι καλλίφωνοι, ακούραστοι και δημιουργικοί και απέσπασαν τον έπαινο του Σεβασμιωτάτου.   

Οι οικοδεσπότες πατέρες (ο π. Νικόλαος στο Βαθύλακκο και ο π. Αυγουστίνος στο Μοναστήρι) με τις Επιτροπές και τους συνεργάτες τους προετοίμασαν πανηγυρικά τους Ναούς και τους γύρω από αυτούς χώρους για την υποδοχή των εορταστών και προσέφεραν κέρασμα στα πολυπληθή εκκλησιάσματα.

Εκατοντάδες πιστοί από τις κοντινότερες και μακρινότερες Ενορίες, άλλοι με ΙΧ και άλλοι με λεωφορεία, προσήλθαν στους δύο Εσπερινούς. Έφεραν πρόσφορα, λάδι και νάμα για την Αρτοκλασία, συμμετείχαν στις Ακολουθίες, ενισχύθηκαν από τα εορταζόμενα πρόσωπα των Αγγέλων και του αγίου Νεκταρίου, στην πίστη και στην ελπίδα στο (και από το) Χριστό, στην αξία της ελευθερίας και της αγάπης στη ζωή των ανθρώπων, στην (συν)-οικοδόμηση του κοινού σπιτιού που (συν)-χωράνε όλοι. Διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την ενότητα της Εκκλησίας. Ένιωσαν τη λεπτή, γλυκιά παρουσία των Αγγέλων στη ζωή, όπως είπε στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος.

’Οι Άγγελοί σου Χριστέ, τω θρόνω της μεγαλωσύνης, εν φόβω παρεστώτες, και τη ση φωτοχυσία αεί λαμπόμενοι, εν τοις υψίστοις υμνωδοί σου, και της βουλής σου λειτουργοί, υπό σου εκπεμπόμενοι, νέμουσι φωτισμόν ταις ψυχαίς ημών. (Τροπάριο της Λιτής, 8ης Νοεμ.)

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για τη χαρά που βλέπει στα πρόσωπα των εκκλησιαζόμενων πιστών, ως έκφραση της παρουσίας των Αγγέλων στις υπάρξεις τους, αλλά και για το παράπονο στην καρδιά εξαιτίας της πολεμικής που δέχονται οι χριστιανοί για την πίστη τους, όταν θέλουν να την εκφράζουν ως αφοσίωση στο Χριστό και ως αγάπη στο συνάνθρωπο, να την ομολογούν δημόσια και να την διδάσκονται ελεύθερα στα σχολεία. 

Αντίδικος σε όλα αυτά, είπε, είναι ο διάβολος ο οποίος κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ωρύεται σαν λιοντάρι ζητώντας ποιον να καταπιεί. Πολλές φορές, είπε, το ‘’εγώ’’ του ανθρώπου συναγωνίζεται ακόμα και αυτόν τον διάβολο. ‘’Με ποιο δικαίωμα όλοι αυτοί προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας;’’ ρώτησε και σχολίασε την άγονη δράση της νεοειδωλολατρείας του δωδεκαθεϊσμού.

Απέναντι στο διάβολο, είπε, έχουμε ο καθένας έναν άγγελο. Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών. Ο άγγελός μας, μας φυλάγει στο βίο και αυτός είναι που οδηγεί την ψυχή μετά την έξοδό της από το σώμα, όχι ο διάβολος. 

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να ακουστεί έστω και μια φορά μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ευχαριστήριος λόγος στην Αγία Γραφή για την αναφορά της (της Παλαιάς Διαθήκης) στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο Σεβ. περάτωσε το λόγο του με παραινέσεις στο λαό: Αδελφοί μου, είπε, μείνατε εν τη πίστει και μη φοβείσθε. Οι διώκτες έρχονται και παρέρχονται. Ο Θεός μένει. Μη χάνετε την ελπίδα σας. Ο Θεός είναι η ελπίδα. Πάντοτε χαίρετε. Οι Άγγελοι να είναι φρουροί και οδηγοί, το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, αμήν.

Η Ενορία του Βαθυλάκκου τίμησε παλιούς επιτρόπους και διακονητές του Ναού, οι οποίοι δέχτηκαν και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου.

‘’Ως ήλιος λαμπρός, εν εσχάτοις τοις χρόνοις, ανέτειλας ημίν, τη οσία ζωή σου, Νεκτάριε όσιε, και προς δόξαν και αίνεσιν, πάντας ήγειρας, Χριστού του πάντων Δεσπότου, του σε δείξαντος, δεδοξασμένον σε Πάτερ, θαυμάτων δυνάμεσι’’. (Κάθισμα εις τον Όρθρον, μετά το Θεός Κύριος, 9ης Νοεμ.).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
10-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας