Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μια πρώτη εκτίμηση για τον ανασχηματισμό

Αν δικαιούμαστε να απεικονίσουμε με μία φράση τον ανασχηματισμό, ο ΓΑΠ απλά ανακάτεψε την τράπουλα. 41 άτομα δεν αποτελούν μετά βεβαιότητος ολιγομελές σχήμα.
Στα θετικά του ανασχηματισμού είναι η αξιοποίηση των Μόσιαλου-Λαμπρινίδη που κατά την άποψή μας είναι από τα αξιολογότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Καλώς παραμένουν στη θέση τους οι Διαμαντοπούλου-Kουτρουμάνης-Λοβέρδος-Γερουλάνος.
Στα αρνητικά του ανασχηματισμού είναι η υποβάθμιση Παπακωνσταντίνου-Ραγκούση (προϊόν συνενόησης;). Ο Παπακωνσταντίνου είναι από τα αξιολογότερα πολιτικά στελέχη της χώρας και ο Ραγκούσης ο πιο παραγωγικός υπουργός της κυβέρνησης. Ένα είναι βέβαιο: Θα δούμε το περιβάλλον με οικονομικούς όρους και θα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις στις μεταφορές.

Το κρυφό χαρτί του ανασχηματισμού είναι η αναβάθμιση Βενιζέλου...

Η επιλογή Βενιζέλου για το ΥπΟικ αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και αποτελεί πρόκληση για τον Βαγγέλη. Αν καταφέρει να πετύχει οικονομικά αλλά και επικοινωνιακά (εδώ έχει όλα τα προσόντα) θέτει τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Αν δεν τα καταφέρει, καίει το πολιτικό του μέλλον. Ίσως η απόφαση αυτή να αποτελούσε και μονόδρομο. Αλλά τούτο τώρα έχει μικρή σημασία.Σίγουρα, η επιλογή Βενιζέλου αποτελεί την πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση του ανασχηματισμού. Σωστά παραμένει ο Σαχινίδης, ως γνώστης του αντικειμένου, εγγυητής της συνέχειας και φυσικά παραμένει στο αντικείμενό του. Το ΥπΟΙκ συμπληρώνεται από τον Μαθηματικό και σύμβουλο επιχειρήσεων Παντελή Οικονόμου, που αναλαμβάνει τα έσοδα.
Στο εξωτερικών, ο Λαμπρινίδης αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Κρατήστε αυτό το όνομα και για το μέλλον. Ξενογιαννακοπούλου και Δόλλης οι υφυπουργοί.
Στο Άμυνας αναβαθμίζεται ο Μπεγλίτης. Εδώ κρατείται η ροή. Ας μην ξεχνάμε την εξοικονόμηση 2δις ευρώ σε ένα χρόνο, κάτι που βοήθησε πολύ, μαζί με τη μείωση των δαπανών (3 δις) και τη διαφάνεια στις προμήθειες (2 δις), στη σημαντική μείωση του ελλείμματος (όπως και η αύξηση εσόδων κατά 4 δις).
Στο Εσωτερικών τοποθετείται ένα αντιφατικό μα αξιόλογο δίδυμο. Οι Καστανίδης-Κουκουλόπουλος έχουν εμπειρία και γνώση. Θα είναι ένα επιτυχημένο δίδυμο.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι Ρέππας-Ρόβλιας-Τζωρτζάκης θα περιμένουμε και θα κρίνουμε.
Στο Παιδείας παραμένει η Διαμαντοπούλου. Εκεί δρομολογείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην παιδεία των τελευταίων δεκαετιών και καλώς παραμένει η Διαμαντοπούλου για να ολοκληρώσει το έργο της. Η Γεννηματά δεν έχει δείξει κάτι ακόμη, η Χριστοφιλοπούλου προσπαθεί. Έκπληξη αποτελεί η καθαίρεση Πανάρετου, στενού φίλου του πρωθυπουργού.
Στο Υποδομών ο Ραγκούσης θα κάνει ό,τι χρειάζεται η χώρα. Συμπληρώνει ο Μαγκριώτης.
Στο Δικαιοσύνης ο ΓΑΠ θυμήθηκε τον Παπαϊωάννου. Ο Πεταλωτής μπορεί να βοηθήσει.
Στο Εργασίας ο Κουτρουμάνης είναι αναντικατάστατος.
Στο Υγείας ο Λοβέρδος παίρνει αρμοδιότητες και 2 ακόμη υφυπουργούς (Μπόλαρης-Aϊδώνης).
Οι Σκανδαλίδης-Παπουτσής-Γερουλάνος παραμένουν στα υπουργεία τους.
Για το τέλος, κρατάμε τον Ηλία Μόσιαλο, του οποίου η υπουργοποίηση στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Σοβαρός, με πολιτική σκέψη και πολλά προσόντα.
www.epikairo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΣ , ΤΡΩΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΘΟΔΩΡΗ !!!

Το Προφίλ μας