Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αύξηση κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν, σύμφωνα με τη βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία το πρώτο 5μηνο 2011. Μεγάλη αύξηση σημείωσαν, σύμφωνα με τη βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, Ματίνα Γιαννακούρου, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία το πρώτο 5μηνο 2011.

Όπως σημείωσε στη σχετική δημόσια συζήτηση, που συντόνισε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη και οργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες.

Η εντυπωσιακή αύξηση στις καταγγελίες αποδίδεται από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη "στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα".
Βέβαια, ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας είναι πολύ υψηλότερος.
Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου "οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν. Η εξάρτησή τους από την εργασία είναι συχνά συνώνυμη με διαφόρων ειδών πιέσεις". Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών, μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, σημείωσε ότι "η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά μια καθημερινή μορφή απειλής. Όσο η συμπεριφορά αυτή αποκρύπτεται και δεν καταγγέλλεται, ένα ζωτικό μέρος της κοινωνίας θα τρομοκρατείται, θα απαξιώνεται, θα βρίσκεται σε συνεχή ομηρία. Μέσα από τις δράσεις μας, τις δομές που συστήνουμε και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως κυβέρνηση, στοχεύουμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενίσχυση της σχετικής νομοθεσίας".
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας