Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

«Θα καταλαμβάνουν την πλατεία τα ρεμπέτ ασκέρια;»

Του Νίκου Χασαπόπουλου
«Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αυτοί που στήριζαν τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη ήταν οι δεξιοί. Ο κ. Γκιουλέκας κυρίως, αλλά και ο κ. Παπαθεμελής. Οι αριστεροί έλεγαν συνεχώς “να τελειώνουμε με τον Μίκη”, αλλά οι δεξιοί επέμεναν να του δώσουμε, σώνει και καλά, την πλατεία» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο κ. Μ. Θεοδωράκης και τα μέλη της «Σπίθας» στην πλατεία Αριστοτέλους. ...




Ο δήμαρχος δεν θέλει πλέον να δώσει, όπως είπε, συνέχεια στο σίριαλ «Θεοδωράκης εναντίον Μπουτάρη», παρά το γεγονός ότι προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να επικοινωνήσει με τον μουσικοσυνθέτη, όχι βεβαίως για να του ζητήσει συγγνώμη, όπως ήθελε ο κ. Θεοδωράκης, αλλά για να τον προσκαλέσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντί όμως άλλης απαντήσεως, η «Σπίθα» προσφέρθηκε να στείλει τον... κ. Κ. Ζουράρι στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Τι να τον κάνω όμως τον Ζουράρι... Δεν προσκαλέσαμε τη “Σπίθα”, τον Θεοδωράκη προσκαλέσαμε. Τι ανοησίες είναι αυτές; Αντί του Θεοδωράκη ήθελαν να μας στείλουν κάποιον από τη σαχλαμάρα που λέγεται “Σπίθα”;». Για την ιστορία, πάντως, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκδώσει επίσημη ανακοίνωση σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί η πλατεία στον κ.Θεοδωράκη.
Oι σχέσεις των κκ. Θεοδωράκη και Μπουτάρη ήταν τυπικές εδώ και πολλά χρόνια. Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Μίκης συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή της Θεσσαλονίκης. Από τη Θεσσαλονίκη έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως πολιτικός, την επομένη της στυγερής δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαΐου 1963. Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Θεοδωράκης κατέθεσε ενόρκως στη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και κατηγόρησε ευθέως τότε τα Ανάκτορα ως εμπνευστή της δολοφονίας. Ολα αυτά ο δήμαρχος τα αναγνωρίζει και τα σέβεται, αλλά, όπως λέει, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και των αποφάσεων του δήμου και δεν μπορεί να καταλάβει το νταηλίκι που είχε ο Μίκης. «Είχαμε πάρει πρόσφατα την απόφαση να μη δίνουμε την πλατεία σε κανένα κόμμα ή οργάνωση, παρά μόνο σε χαμηλής όχλησης εκδηλώσεις και κυρίως για εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Αρνηθήκαμε να τη δώσουμε στους οπαδούς του Ηρακλήκαι στο Εργατικό Κέντρο, όταν το ζήτησαν. Και όμως χρησιμοποίησαν την πλατεία και ο Ηρακλής και το Εργατικό Κέντρο, αλλά και ο κ. Θεοδωράκης με το έτσι θέλω. Τι θα γίνει δηλαδή; Θα αρχίσουν τώρα να καταλαμβάνουν την πλατεία με το έτσι θέλω τα ρεμπέτ ασκέρια;» λέει ο κ. Μπουτάρης.

Με το «έτσι θέλω» στις πλατείες Το σλόγκαν πλέον στη Θεσσαλονίκη το οποίο αρχίζει να κυριαρχεί είναι: «Καταλαμβάνω τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους με το “έτσι θέλω”». Γίνεται, όπως βεβαιώνει ο δήμαρχος, πράξη μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία ο κ. Θεοδωράκης και η «Σπίθα». Οπως αποκαλύπτει, μετά το αίτημα του κ. Θεοδωράκη για συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, και το ΚΚΕ ζήτησε χώρο στην Τούμπα για να πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του μνημονίου: «Ζήτησαν άδεια για να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση. Αδειαβεβαίως δεν δόθηκε, αλλά το ΚΚΕ προχώρησε με το έτσι θέλω στην εκδήλωση-συγκέντρωση. Εστησαν μία εξέδραχωρίς άδεια, έβαλαν ρεύμαπάλι χωρίς άδεια κτλ. Εμείς δεν τους δώσαμε το ρεύμα. Πού το βρήκαν; Το πήραν μόνοι τους, με το έτσι θέλω... Ελεος, πια». Ο κ. Μπουτάρης λέει ότι μόνο μία φορά συνάντησε τον κ. Θεοδωράκη, πριν από 20 χρόνια, στα Σκόπια: «Είχαμε πάει στα Σκόπια για μια συναυλία. Καθήσαμε μαζί, αλλά δεν κάναμε καμία ιδιαίτερη συζήτηση. Ηταν η πρώτη και τελευταία επαφή που είχα με αυτή τη λαμπυρίζουσα προσωπικότητα.Ο Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος που κουβαλάει ιστορίες, εξορίες, ταλέντο, ένα σωρό πράγματα.Τα αναγνωρίζω όλα αυτά.Εχει,όμως,από την άλλη πλευρά,δημιουργήσει περίεργες πολιτικές θέσεις αντιπάθειας σε πολλά κόμματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πηγαίνει κόντρα στις αποφάσεις του δήμου.Οταν του είπαμε ότι δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, άρχισαν διάφοροι να κάνουν λόγο για συνωμοσία ή ότι δήθενμε το να μη δίνω την πλατεία εξαργυρώνω επιταγές των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή μου και ένα σωρό άλλες μπούρδες».
Τώρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει να αντιμετωπίσει ένα άλλο πρόβλημα. Τον κατηγορούν, όπως λέει, ότι έχει... τουρκέψει. Εχει τουρκέψει ο ίδιος, και μαζί με αυτόν έχει τουρκέψει και ολόκληρη η πόλη. Το ότι έχει τουρκέψει ο ίδιος του το είπαν οι «Αγανακτισμένοι» στον Λευκό Πύργο. Το ότι έχει τουρκέψει την πόλη το είπε, όπως έλεγε, ο κ. Παπαθεμελής: «Ηρθε, όπως ξέρετε, στη Θεσσαλονίκη η Τurkish Αirlines για την τόνωση του τουρισμού στην πόλη μας. Οι ταξιτζήδες έβαλαν αμέσως διαφημίσεις στα ταξί τους στα τουρκικά για να προσελκύσουν πελάτες. Και είπε ο κ. Παπαθεμελής ότι τουρκέψαμε την πόλη. Εντάξει, να τις βγάλουμε τις διαφημίσεις στα τουρκικά, αλλά ποιος θα δώσει στους ταξιτζήδες τα χρήματα που εισπράττουν από αυτές;» λέει χαμογελώντας.
«Αν δεν ήμουν δήμαρχος, θα ήμουν με τους “Αγανακτισμένους”»
Με τους χιλιάδες «Αγανακτισμένους», που συγκεντρώνονται κάθε ημέρα στην παραλία, στον Λευκό Πύργο, ο κ. Μπουτάρης έχει μια ιδιαίτερη σχέση. Πρώτα απ΄ όλα, όπως λέει, «αν δεν ήμουν δήμαρχος θα περνούσα κανένα δίωρο μαζί τους, αλλά δεν γίνεται να αποποιούμαι την ιδιότητα του δημάρχου κάθε δύο ώρες». Δεύτερον, «αν ήμουν κ...παιδο,θα έστελνα αμέσως την Αστυνομία να τους διώξει από τον Λευκό Πύργο. Παρά ταύτα τους χορήγησα ρεύμα, χαλαρώσαμε τους κανόνες, έστειλα πρόσθετους δημοτικούς υπαλλήλους για να επιβλέπουν την καθαριότητα. Και όμως,όταν πήγα μια ημέρανα δω έναν φίλο μου ο οποίος με είχε προσκαλέσει εκεί,κάποιοι με αποδοκίμασαν και μου είπαν ότι “τούρκεψα” ή ότι κάνω εβραϊκές δουλειές στην πόλη. Ο προπηλακισμός μουνα ξέρετε ότι έγινε από ακροδεξιά και ακροαριστερά στοιχεία».

ΜΙΚΗΣ: «ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΜΟΥ...»
Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του στην πλατεία Αριστοτέλους είπε ότι μόνο μια ανεξάρτητη κυβέρνηση που θα έχει τη δύναμη να αντικαταστήσει το σημερινό εξαρτημένο σύστημα εξουσίας θα μπορέσει να χαρακτηρίσει το σύνολο των οικονομικών και άλλων δεσμεύσεών μας ως δεσμεύσεις απεχθείς,που έγιναν πίσω από την πλάτη του λαού και επομένως είναι εθνικά απαράδεκτες και άκυρες. Μια κυβέρνηση, είπε, η οποία πρέπει να αναζητήσει άμεσα δάνειο από άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, με λογικό επιτόκιο, όπως άλλωστε οι ίδιες το είχαν προτείνει στον κ.Παπανδρέου που το απέρριψε.
Ζήτησε αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο,την τρόικα και το ΔΝΤ. Απαίτησε να χαρακτηρισθούν άκυρες όλες οι δεσμευτικές συμβάσεις-συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση.Ζήτησε να απαλλαγούμε οριστικά και τελεσίδικα από τα χρέη και τους τόκους,να απαιτήσουμε τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία,να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο,να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα κτλ.
Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ.Θεοδωράκης είπε: «Πιθανώς να έχω Αλτσχάιμερ- όπως ισχυρίζονται μερικοί- και γι΄ αυτό νιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα μου και να πάω εκεί, στη φωλιά του λύκου, όπου συνεδριάζουν τα νέα μας αφεντικά, για να τους δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Ελληνες».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς Μίκη την μαγκούρα έπρεπε να την πάρεις το 1989 που σου δόθηκε η ευκαιρία, αλλά κιότεψες. Οπότε σήμερα αυτά που λες τα λένε και όλοι όσοι θέλουν να αποποιούνται ευθυνών.
Που ήσουν την τελευταία 20ετία;

Ανώνυμος είπε...

Την αριστοτέλους δεν τη δίνει για συγκεντρώσεις, την Τουμπα όχι (αγ. θεράποντα να φανταστώ?) Καμάρα με τίποτα... Άντε παιδιά στη θάλασσα ή στο σέιχ σου για να μην ενοχλήσουμε το δήμαρχο.
Ωραίος, έμμεσος τρόπος για την απαγόρευση του συναθροίζειν!
Την Τετάρτη οι απεργιακές συγκεντρώσεις πού θα γίνουν? στο Ντεπώ ή στην Άνω Πόλη?

Το Προφίλ μας