Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη…

Του Παναγιώτη Πλιάτσιου από το kozanimedia.gr
Είναι, πλέον, η ώρα της κρίσης. Το σημείο μηδέν: Μπροστά στο φάσμα της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλείται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Ή, καλύτερα, τις ιστορικές αποφάσεις του, που, ως ένα μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν και τις τύχες αυτής της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ίσως και για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μπροστά του, με τα σημερινά δεδομένα, τέσσερις επιλογές: Η πρώτη είναι να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ζητώντας πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που δεν υπάρξει η πολυπόθητη συναίνεση ούτε και σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεύτερη επιλογή, να προχωρήσει τώρα σε δομικό ανασχηματισμό, ώστε να αμβλύνει μέρος των αντιδράσεων κυβερνητικών βουλευτών, αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Και η τρίτη επιλογή, να τολμήσει να πορευτεί ως έχει μέχρι τις 28 Ιουνίου και την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, έχοντας πάντα την αμφιβολία (εκτός εάν στην πορεία βρεθούν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα δηλώσουν ότι θα το καταψηφίσουν)  για το αποτέλεσμα. Υπάρχει, φυσικά, και μια τέταρτη επιλογή: Να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, να ζητήσει συγκυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία ή άλλα κόμματα και με άλλο πρόσωπο στη θέση του. Σενάριο λιγότερο πιθανό, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου έχει στο παρελθόν αποδείξει πως δεν είναι και ο πλέον προβλέψιμος των πολιτικών….
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να λάβει τις ιστορικές αυτές αποφάσεις με ένα συγκεκριμένο κριτήριο. Το συμφέρον της χώρας και το μέλλον της, στις πιο κρίσιμες στιγμές των τελευταίων τριάντα ετών. Και όχι το προσωπικό του μέλλον, ούτε, φυσικά, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Το έχει δηλώσει και στο παρελθόν και είναι αλήθεια πως δεν απείχε πολύ από την πράξη. Τώρα, όμως, που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με το ίδιο του το κόμμα, είναι ώρα να τολμήσει και τη ρήξη. Με το παρελθόν, αλλά και με ένα κόμμα που έχει κλείσει, ίσως, οριστικά τον κύκλο του. Είναι η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει πίσω του. Ή, αν θέλετε, η ώρα να είναι εκείνος που θα ανοίξει μια νέα εποχή στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι η ώρα του Γιώργου Παπανδρέου να αναμετρηθεί τελικά με την ιστορία. Και από εκεί και πέρα, έκαστος εφ’ ω ετάχθη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας