Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα του δημάρχου Κοζάνης για την εθνική ημέρα των ατόμων με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή.
Είναι μια αφορμή για να έρθει και πάλι στο προσκήνιο η διεκδίκηση ισότιμης θέσης στην κοινωνία, από μια ιδιαίτερη ομάδα του πληθυσμού, τα άτομα με αναπηρία. Η χρησιμότητα και ο συμβολισμός της επετείου, έγκειται στο πώς την αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, γιατί ο καθένας από εμάς έχει και μία ευθύνη. Η μέρα επιτρέπει και επιβάλλει στοχασμό, σκληρή κριτική, θυμό, περηφάνια, αλλά κυρίως απολογισμό και στόχο. Η Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχουμε όλοι έναντι των συνανθρώπων μας με αναπηρία για ίσες ευκαιρίες, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.
Ο Δήμος Κοζάνης φροντίζει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην εργασία, στην εκπαίδευση και κυρίως στην καθημερινότητα των ΑμεΑ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις δράσεις του Δήμου Κοζάνης προς αυτή την κατεύθυνση:
* Φιλοξενείται η λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Ειδικό Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης)
* Ο Δήμος λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ) υπό την ευθύνη της Δ.Ε.Π.Α.Κ.Π.
* Το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης στεγάζεται σε κτίριο του δήμου * Δρομολογείται η κατασκευή νέου ειδικού σχολείου
* Με το έργο των αναπλάσεων στο κέντρο, έχει γίνει δυνατή η πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα
* Όλα σχεδόν τα κτίρια του δήμου είναι προσβάσιμα
* Ο δήμος είναι από του λίγους δήμου της Δυτικής Μακεδονίας που αξιοποίησε στο έπακρο το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη αναπήρων
* Συνεργάζεται με το αναπηρικό κίνημα για προώθηση όλων των δομών για την ισότιμη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.
Γι’ αυτό δημιουργούμε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, αλλά κυρίως με την προσπάθεια όλων μας για αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου συμπεριφοράς απέναντι σε αυτά τα άτομα ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης μας. Ένα ανθρώπινο πρόσωπο που μπορούμε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί, με τη συστράτευση και τη συμπόρευση μας στο μοναδικό δρόμο που υπάρχει μπροστά μας. Το δρόμο που δίνει ελπίδα. Μέσα από τις ίσες ευκαιρίες, μιας καλύτερης ζωής για τα άτομα με αναπηρίες, μέσα από τις ίσες δυνατότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας