Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Αναγνωριστική επίσκεψη»-Θετικές οι υποσχέσεις!


από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Θετικά κατ’ αρχήν, αλλά και με μια εύλογη επιφύλαξη αντιμετώπισαν οι φορείς της περιοχής τα μηνύματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Η ανακοίνωση για τη δημοπράτηση της πέμπτης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και η δέσμευση για τη συνολική απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, καθώς και για τη διατήρηση του λιγνίτη ως εθνικού μας καυσίμου ξεχώρισαν από τις αναφορές του κ. Ζερβού και κατά τη χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Γιώργου Κίρκου. Παρόντες στη σημαντική αυτή σύσκεψη ήταν όλοι οι βουλευτές του Νομού, ο νομάρχης Γιώργος Δακής, αλλά και δήμαρχοι της περιοχής.
Στην ομιλία του, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η νέα Διοίκηση θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαϊδα 5 και η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Κοινωνιών. (...)
Η συνάντηση με τους συνδικαλιστέςΥπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ τάχθηκε ο Αρθούρος Ζερβός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α Ε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων στο Ξενοδοχείο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ στην Πτολεμαΐδα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Δήλωσε μάλιστα ότι θα φύγει εάν αλλάξουν οι συσχετισμοί των ποσοστών των μετόχων και ανατραπούν οι σημερινές ισορροπίες υπέρ του δημοσίου. Ανέφερε ότι στα τέλη Ιανουαρίου βγαίνει η προκήρυξη της 5ης Μονάδας της Πτολεμαΐδας ενώ έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση σχετικά με την κατασκευή της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα αν και υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας ακόμη και για την 1η Μονάδα. Τόνισε με σημασία ότι «είμαι της άποψης πως η ΔΕΗ θα πρέπει να φτιάξει τον δικό της σταθμό» που ερμηνεύτηκε ως αποκλεισμός των κοινοπρακτικών σχημάτων στο διαγωνισμό του ΑΗΣ Μελίτης 2. Σημείωσε ότι στα μέσα του Ιανουαρίου του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων των επιτυχόντων των διαγωνισμών του 2007 και με βάσει τις ανάγκες της επιχείρησης κατά τομέα θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί, διαδικασία που θα προκύψει με την αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ από το 2010.
Ο Αρθούρος Ζερβός μίλησε μεταξύ άλλων για το νέο ενεργειακό μίγμα που θα αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο και λιγνίτη επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο του «εθνικού μας καυσίμου» πλην όμως τελείωσε η εποχή του φθηνού λιγνίτη. Η ολική απαλλοτρίωση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης και οι μετεγκαταστάσεις απασχόλησαν την αναφορά του ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στα Ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής του ενεργειακού λεκανοπεδίου – εργολαβίες – θεωρώντας απαράδεκτο το γεγονός των απλήρωτων και ανασφάλιστων εργαζομένων υποσχόμενος πως θα κάνει ότι μπορεί. Διαπίστωσε ότι οι σχέσεις ΔΕΗ – τοπικής κοινωνίας είναι κακές κι έκανε λόγο γι αστοχίες και από τις δύο πλευρές λέγοντας ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση τους. Παρόν στη διαδικασία το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον πρόεδρο Νίκο Φωτόπουλο να θέτει υπ’ όψιν του κ. Ζερβού τα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση τους εργαζόμενους και την περιοχή. Πρώτο ζήτημα οι δημοπρατήσεις των μονάδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 χωρίς τη συμμετοχή στη Μονάδα της Φλώρινας κανενός κοινοπρακτικού σχήματος. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε στο θέμα των προσλήψεων μιλώντας για άλλες 5000 θέσεις εργασίας- πλην των επιτυχόντων των διαγωνισμών του 2007- αλλά και για μονιμοποίηση των εργαζομένων σε ιδιώτες γιατί η ΔΕΗ έχει ανάγκη την προσφορά τους. Πρότεινε μάλιστα τα 70 εκατομμύρια Ε που δίνει η επιχείρηση για υπερωρίες να διατεθούν για τις προσλήψεις των 5000 νέων θέσεων εργασίας.
Ο Βαγγέλης Κατσινής πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ επεσήμανε ότι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή αυτή όπου εμφανίζονται όλα τα προβλήματα δίδοντας λύσεις. Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες αναφέρθηκε στα ενεργειακά ζητήματα, στην κατασκευή των δύο μονάδων, στις προσλήψεις προσωπικού σε συνάρτηση με το καθεστώς των εργολαβιών, ώστε να εξελιχθεί η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια. Να μην είναι υποκριτική η διακήρυξη για την 5η Μονάδα της Πτολεμαΐδας ζήτησε από τον κ. Αρθούρο Ζερβό ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης για να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της Μονάδας της Φλώρινας αλλά και να τηρηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες προσφέροντας αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή και στη χώρα. Αξίωσε ακόμη την επιτάχυνση της διακήρυξης της Μελίτης 2 με αποκλεισμό των κοινοπρακτικών σχημάτων και τη διασφάλιση των λιγνιτών στοιχεία που θα πρέπει να διασφαλίσει και η πολιτεία. Μία μονάδα από τη ΔΕΗ στη Φλώρινα, αποκλειστικά για λογαριασμό της ΔΕΗ». Τέλος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάσιος Τσιλφίδης ενημέρωσε τον κ. Ζερβό συνολικά για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε ιδιώτες εργολάβους (οκτάμηνα, δίμηνα, εργατοώρες, δουλεμπόριο κ.λ.π) καθώς και αλλαγή του τρόπου προσλήψεων στα οκτάμηνα, καταγγέλλοντας συγχρόνως την κατάσταση των οχημάτων στη ΔΕΗ. Λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης απλήρωτοι εργαζόμενοι σε εργολάβο στον ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και απολυμένοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, επιδομάτων, μισθών, δώρων κ.α. Την διαμαρτυρία διοργάνωσε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας