Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Απροστάτευτοι οι καρκινοπαθείς

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών.
Ενδεικτικό είναι ότι σε όλη την περιοχή από την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, το Αμύνταιο μέχρι τη Φλώρινα δεν υπάρχει κανένα τμήμα ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αναγκάζονται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Όταν μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρκίνων λόγω της βαριάς μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Χημειοθεραπείες  Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στα δημόσια νοσοκομεία. Τις περισσότερες φορές οι χημειοθεραπείες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία ειδικού γιατρού. Απλοί παθολόγοι, όπως υποστήριξαν χθες μέλη της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος, «χωρίς ειδικότητα στην ογκολογία χορηγούν σε ασθενείς τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία είναι τοξικά και συχνά έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες».
Για το λόγο αυτό ζητούν να κλείσουν όλα τα μη εξειδικευμένα τμήματα χημειοθεραπείας και οι ασθενείς να προσέρχονται μόνο σε ειδικούς παθολόγους - ογκολόγους. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των καρκινοπαθών κατήγγειλαν την υπ' αριθμόν 221 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία εξεδόθη στις 25 Ιουνίου 2009, με την οποία επιτρέπεται η χορήγηση χημειοθεραπείας από πνευμονολόγους - φυματιολόγους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.Όπως είπαν, η απόφαση του ΚΕΣΥ αντίκειται στο Προεδρικό Διάταγμα 204/1998, το οποίο ορίζει την ειδικότητα της Παθολογίας - Ογκολογίας ως την αρμόδια για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας