Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Έλληνες γουνέμποροι από την Σιάτιστα Κοζάνης στο… Ντουμπάι


Την ώρα που ο δοκιμαζόμενος γίγαντας Dubai Word δεν παρουσίασε την Δευτέρα καμία προσφορά στους πιστωτές της για το πάγωμα των πληρωμών, ο ALPHA συνάντησε και μίλησε με τους Έλληνες γουνέμπορους που μετακόμισαν στο Αραβικό Εμιράτο για μια καλύτερη ζωή, ωστόσο η οικονομική κρίση τους έπληξε σε μεγάλο βαθμό.
Για τον Γιάννη Μπεΐνη απο την Σιάτιστα Κοζάνης το Ντουμπάι είναι τα τελευταία 10 χρόνια η δεύτερη πατρίδα του και τα Ρώσικα κοντεύουν να γίνουν η μητρική του γλώσσα. Μιλώντας στον ALPHA είπε ότι «η κρίση μας επηρέασε πολύ. Οι πωλήσεις μας έπεσαν 50% με 60% και υπάρχει και μήνας που οι πωλήσεις ήταν και μεγαλύτερες από 60%». Οι πελάτες γούνας στη Μέση Ανατολή είναι κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οι γουνέμποροι απ’ την βόρεια Ελλάδα ανακάλυψαν την πλούσια αγορά του Ντουμπάι το 1997. Εντυπωσιακές γούνες βιζόν, τσιντσιλά και μινκ, αλλά και εντυπωσιακά δερμάτινα σε μοντέρνα σχέδια που ράβονται στην Ελλάδα, πωλούνται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, κυρίως σε Ρωσίδες που κάνουν τις διακοπές τους στο Εμιράτο. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων δεν κολλάει πουθενά, ούτε στο «καυτό» Ντουμπάι. Το Εμιράτο που βράζει στους 50 βαθμούς Κελσίου κάθε καλοκαίρι, οι Έλληνες γουναράδες απ’ την Σιάτιστα και την Καστοριά έκαναν χρυσές δουλειές την τελευταία 15ετία, πουλώντας γούνες σε πάμπλουτους Ρώσους, που έρχονταν απευθείας με πτήσεις τσάρτερ. Μέχρι και την τελευταία χρόνια μάλιστα, οι γούνες κατείχαν την 1η θέση στις εξαγωγές της Ελλάδας προς το Ντουμπάι.
Κάθε χρόνο περίπου 50.000 με 100.000 γούνες φεύγουν απ’ την Σιάτιστα και την Καστοριά με προορισμό τα 100 περίπου γουναράδικα που έχουν ανοίξει οι Έλληνες στο Εμιράτο. Η οικονομική κρίση όμως έχει επηρεάσει πολύ την δουλειά τους. Όπως είπαν μιλώντας στον ALPHA οι έμποροι, ο τζίρος τους φέτος μειώθηκε από 60% έως και 80%. Όπως είπε ο κ. Μπεΐνης «η Σιάτιστα Κοζάνης, η Γαλατινή και η Καστοριά υποφέρουν εξαιτίας μας, αφού δεν μπορούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα».
Όπως είπε στον ALPHA ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ντουμπάι Διονύσης Ζώης «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν ζουν απομονωμένα απ’ τα άλλα Κράτη. Ήταν επόμενο να επηρεαστούν απ’ την κρίση. Η παρουσία των Ελλήνων δεν είναι μόνο πολυάριθμοι, είναι ποιοτικά ανεβασμένοι. Στο Ντουμπάι έχουμε τους καλύτερους». Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γουνέμποροι στην βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στο Ντουμπάι, ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες ο ALPHA.
Πηγή: alphatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας