Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας & Δήμος Σερβίων ή όπως λέμε καμία σχέση!



















(Στις φωτογραφίες από το δικτυακό τόπο της κοινότητας -πατήστε πάνω για μεγαλύτερη ευκρίνεια - κατά σειρά φαίνονται: στην πάνω σειρά το περιβαλλοντικο-πολιτιστικό πάρκο, το νηπιαγωγείο, το ΚΕΠ της κοινότητας,
στην κάτω σειρά δημοτικό σχολείο και αιολικό πάρκο)

Κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας:
υψόμετρο 1.000 μέτρα, απόσταση από την κοντινότερη κωμόπολη (Αρμυρός Βόλου) 40 χλμ, αριθμός κατοίκων 700 (!!!), εισόδημα κατοίκων από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο (!!!!!)
Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν (!!!!) και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ (!!!) ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το δημοτικό γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 στο ΤΕΙ Κοζάνης υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟ ΣΤΕΡΓΙΟ σύμβαση με την οποία ανατίθεται η σύνταξη μελέτης τηλεθέρμανσης για τον οικισμό της Ανάβρας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, που θα εκπονηθεί από ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΜΑΛΗ, θα γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσης τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο και της βιομάζας γενικότερα στην παραγωγή ενέργειας, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους:
Α. Στην Κοινότητα Ανάβρας υπάρχει σημαντικό ζωικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα εκτρέφονται πάνω από 5.000 βοοειδή, πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα και 6.000 περίπου χοιρινά. Τα ζωικά απορρίμματα όλου αυτού του πληθυσμού, τα οποία σήμερα ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ρέματα, αποτελούν θαυμάσια πρώτη ύλη για τις ανάγκες θέρμανσης της κοινότητας. Θα αναπτυχθούν συστήματα επεξεργασίας και ξήρανσης για την κατάλληλη χρήση των ζωικών αυτών απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της ρύπανσης που σήμερα υπάρχει.
Β. Επίσης η Κοινότητα Ανάβρας διαθέτει δάση συνολικής έκτασης 61.000 στρ. Μέσω της μελέτης θα αναπτυχθεί σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και καύσης υπολειμμάτων ξυλείας (wood pellets). Συγκεκριμένα θα συλλέγονται κλαδιά δένδρων, αλλά και όλα τα υπολείμματα ξύλου από τα δάση, θα επεξεργάζονται, θα μορφοποιούνται σε μπρικέτες και ακολούθως θα οδηγούνται στο σύστημα καύσης του συστήματος τηλεθέρμανσης. Με αυτή τη διαδικασία θα επιτυγχάνουμε τόσο τον καθαρισμό και την προστασία του δάσους από ενδεχόμενες πυρκαγιές, όσο και την εκμετάλλευση της σημαντικής ποσότητας βιομάζας που αυτό παρέχει για τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού.
Γ. Τέλος θα αναπτυχθεί ένα ηλιοθερμικό σύστημα με την ανάπτυξη συστοιχίας κατάλληλων ηλιακών συλλεκτών, μέσω του οποίου θα γίνεται προθέρμανση του νερού το οποίο στη συνέχεια θα οδηγείται στο προαναφερόμενο σύστημα καύσης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται αξιοποίηση και της ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε σημαντική αύξηση της απόδοσης του όλου συστήματος.
Με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος τηλεθέρμανσης επιδιώκεται:
• Η χρήση όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας που διαθέτει η περιοχή για τις ανάγκες θέρμανσής της κατά τους χειμερινούς μήνες
• Η απεξέρτηση, ή η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση της περιοχής από συμβατικά καύσιμα και κυρίως το πετρέλαιο
• Η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τα συμβατικά συστήματα καύσης
• Και το κυριότερο, η μείωση σε μεγάλο βαθμό των οικογενειακών δαπανών για τη θέρμανση, μιας και οι κάτοικοι της Ανάβρας θα πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό γι’ αυτό, πολύ μικρότερο από αυτό που σήμερα δαπανούν.

Κοντινοί μας Δήμοι που τόλμησαν:
Τσούτσας Γιάννης: Πρώην Δήμαρχος Ποταμιάς Ελασσόνας . Χάρη σε δική του ιδέα οι αγρότες εγκατέλειψαν τα κλασσικά καπνά και τώρα φτιάχνουν πούρα με προδιαγραφές Φιντέλ Κάστρο ! ( ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 25-3-2007 )
Το Νυμφαίο Φλώρινας στράφηκε στον οικοτουρισμό και έγινε διάσημο .
Τα χωριά γύρω απο τις Πρέσπες πρόβαλαν τα οικολογικά τους θέλγητρα και βγήκαν απο την αφάνεια .
Τα χωριά γύρω απο το Βόϊο Κοζάνης παράτησαν την καπνοκαλλιέργεια και στράφηκαν στην παραγωγή ροδέλαιο.
Πληροφορίες από:τον δικτυακό τόπο της Κοινότητας Ανάβρας Μανγησίας http://www.anavra-goura.gr/τη δικτυακή έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/09/28/280908%2046.pdf και το ΑΠΕ

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα ρε υπαρχουν τετοιοι τοποι στην ελλαδα; απιστευτο!

Ανώνυμος είπε...

Και η πόλη των Σερβίων μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, με εργα υποδομής που ολοκληρώνονται.Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο κλειστό Στάδιο Σερβίων και θα λειτουργήσει συντομα για την νεολαία.Πολλά εργα, που εμειναν στασιμα, αναμενεται να μπουν σε πλήρη λειτουργία μεσα στο 2009, μια και οι προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο μας, είναι ελπιδοφόρες...

Ανώνυμος είπε...

ετσι ετσι. ισα ενα χωριο 700 κατοικων ισα ενας δημος 12.000 κατοικων. και παλι καμια σιγκριση!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν κάνουμε συγκρίσεις Κύριε...Απλά, υπογραμμίζουμε την σημασία των προοπτικών που εχει πλέον η περιοχή μας, με την ολοκλήρωση εργων κύριας υποδομής, μέσα στο 2009!Ολα τα εργα εχουν ενταχθεί σε αμεση χρηματοδότηση και εκτέλεση, κάτι που αναδεινύει την προσπάθεια που γίνεται. Μην ξεχνάτε, οτι ο δρόμος Σέρβια-Κοζάνη, στα υπο εκτελεση τμηματα του, θα πρέπει να παραδοθούν ως στις 18 Ιουνίου 2009...

Ανώνυμος είπε...

Για πες μας για ποια έργα μιλάς φίλε. Το κλειστό στάδιο είναι αυτό που βάζει τα Σέρβια σε τροχιά ανάπτυξης;

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα αυτό ήταν πρώτο θέμα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Μπράβο παιδιά του ai-vreS. Τους προλάβατε !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πρόεδρε να είσαι καλά για να δουέύεις ακατάπαυστα για το χωριό σου και τους κατοίκους με την πρώτη ευκαιρία θα επισκευθούμε το χωριό σας και μπάλι να είστε όλοι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ένα λαμπρό παράδειγμα για τους μεγάλους που πρέπει να δουν τα αποτελέσματα από την σωστή διαχείρηση των κονδυλίων και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Μπράβο στον κ. Τσουκαλά και στους κατοίκους του χωριού.

Ανώνυμος είπε...

Όταν η διαχείρηση των κονδυλίων είναι σωστή και σεβόμαστε το περιβάλλον τα αποτελέσματα είναι για παραδειγματισμό.
Μπράβο στον κ. Τσούκαλη και στους κατοίκους του χωριού.

kostbal είπε...

όλα ειναι ψεματα για την Ανάβρα
το χωριο ειναι πανεμορφο από μόνο του
δεν το εφτιαξε ο προεδρος.
Έχουν γίνει αίσχη
π.χ
Περιβαντολλογικό πάρκο κόσους δις ΕΥΡΩ στο οποίο καταλήγουν απόνερα κουζινών και τουαλετών των κολλητών του προεδρου. Να που πήγαν ("σπαταλήθηκαν" , σε εισαγωγικά τόσα χρονια τα λεφτά των κόπων του ελληνικού λαου).
ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΕΔΡΟ ΜΑΣ
Δημοσιογραφάρες θα πρέπει να ψαχνετε περισσότερο αυτά που γράφετε,
πληροφοριακά σας ενημερώνω δε ότι οι κατοικοι του χωριού (μόνιμοι) δεν ειναι περισσότεροι από 250. Οι δε περισσότεροι ειναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ υπεριληκες.
ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
Σιχαθηκα αυτή τη χώρα που βασιλευουν και .. βραβευονται οι αναξιοι
ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ

kostbal είπε...

,,,,

Ανώνυμος είπε...

ολα ουαου

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ...... Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΝΑΒΡΑ Η΄ ΜΑΡΙΝΑΛΕΝΤΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ) ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ....ΑΠΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Ανώνυμος είπε...

παιδια επειδη η αδερφη μου ειναι στους προσκοπους θα παει τριημερη εκρδρομη στην αναβρα
και εγω ζηλευω πολυ :@

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΛΜΗ ΤΕΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΥΡΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ. ΔΕΝ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ;ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ; ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
ΠΕΣΤΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΤΕ; ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΛΑ ΣΕ ΜΑΣ.

Το Προφίλ μας