Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο Αλέκος Αθανασιάδης για την παγκόσμια ημέρα νερού

Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία»
Στίχοι του Μ. Κατσαρού, από το ποίημα «θα σας περιμένω»

Σε ολόκληρο το πλανήτη το γλυκό νερό στερεύει. Η ανθρωπότητα μολύνει, παροχετεύει και εξαντλεί αυτή την πηγή ζωής με τρομακτικούς ρυθμούς. Κάθε μέρα που περνάει οι αξιώσεις μας για νερό ξεπερνούν την διαθεσιμότητα του και οι ζωές χιλιάδων περισσοτέρων ανθρώπων θέτονται σε κίνδυνο. Ήδη οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της έλλειψης νερού γίνανε ραγδαία μία αποσταθεροποιητική δύναμη, με διαμάχες για το νερό να προκύπτουν σε όλη την υφήλιο. Εάν δεν αλλάξει δραστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, πρόκειται να βιώσουμε σοβαρές ελλείψεις φρέσκου νερού κατά την επόμενη εικοσιπενταετία. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε να μας αιφνιδιάζει όλους. Μέχρι την περασμένη δεκαετία η μελέτη του νερού ήταν έργο εξειδικευμένων ομάδων, ειδικών υδρολόγων μηχανικών, επιστημόνων και μετεωρολόγων. Τώρα όμως όλο και περισσότερες ομάδες, ενώσεις πολιτών, επίσημοι διεθνείς φορείς και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αρχίσει και γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Καθημερινά σχεδόν, στις εφημερεύουσες ειδήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε τίτλους όπως: Υδάτινη πτώχευση, Νερό με το δελτίο, έλλειψη νερού στην τάδε περιοχή, τα νησιά μας θα διψάσουν, κίνδυνος λειψυδρίας, υδάτινο κραχ, ερημοποίηση, κ.α. Στην περιοχή μας η κατάσταση έχει αρχίσει και γίνεται αρκετά επικίνδυνη. Ήδη η περιφέρεια μας κατατάσσετε από επιστημονικές μελέτες στις περιοχές με μερική ανεπάρκεια νερού και δυσκολία ανάκτησης της ισορροπίας. Σε αυτό πέραν όλων των άλλων γενικών προβλημάτων που αφορούν το σύνολο της χώρας, υπεράντληση λόγω των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλόγιστη οικιακή, βιομηχανική και επαγγελματική χρήση έχουμε και το ειδικό πρόβλημα της μεγάλης καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Μετά τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να προστατευθούν τα υπάρχοντα αποθέματα νερού, να εμπλουτισθούν και να δημιουργηθούν και νέα, γιατί η φύση από μόνη της δεν προλαβαίνει να τα ανανεώσει. Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες :
Πρώτον να επανεξετάσουμε, την οικιακή, βιομηχανική, επαγγελματική και την αγροτική χρήση. Στον κάθε τομέα ξεχωριστά μετά από καθημερινή ενημέρωση πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε την καθημερινή μας συμπεριφορά και τις συνήθειες μας.
Δεύτερον να δημιουργήσουμε παντού σε όλο το μήκος και το εύρος της περιοχής μας όπου είναι δυνατόν, φράγματα, λιμνοδεξαμενές και άλλα τεχνικά έργα, για να συγκρατήσουμε ποσότητες νερού, τις όποιες όχι μόνο θα αξιοποιήσουμε αλλά και αυτά με την σειρά τους θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Και τρίτον θα πρέπει να ξαναμελετήσουμε την υπεράντληση νερού που γίνεται από τη ΔΕΗ.
Είναι επιτακτική ανάγκη από τώρα να ασχοληθούμε με αυτό το σοβαρό ζήτημα και τα όποια μέτρα συμφωνήσουμε να ξεκινήσουν άμεσα γιατί εκτός του ότι αυτά θα συμβάλουν τα μέγιστα στην προστασία, εξοικονόμηση και εμπλουτισμό των υδάτινων πόρων θα δημιουργήσουν και πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Αλέκος Αθανασιάδης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας