Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ο Δημ. Μαυροματίδης για τον εξωτερικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Αφουγκραζόμενοι την έντονη ανησυχία των δημοτών μας για το έργο της κατασκευής του εξωτερικού αγωγού τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας αναζητήσαμε εγγράφως (17-02-09) από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας (ΔΕΤΗΠ) τα στοιχεία και τις σχετικές αδειοδοτήσεις του έργου της κατασκευής του εξωτερικού αγωγού τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας από τον ΑΗΣ Καρδιάς, ενός τόσο σημαντικού περιβαλλοντικού έργου για την Πτολεμαϊδα και την περιοχή μας. Από τα έγγραφα προκύπτει (από το 2005 έως το 2006) ότι ανακοινώθηκε στο Δήμο μας από τη ΔΕΤΗΠ εγκαίρως η ημερομηνία για τη δικάσιμο των αποζημιώσεων καθώς και ότι ζητήθηκε η ενημέρωση των κατοίκων της Ποντοκώμης για την όδευση του αγωγού με τα απαραίτητα σχέδια.
Το 2008 (αρ. πρωτ. 3316/6-6-2008) με έγγραφο του Δήμου μας προς τη ΔΕΤΗΠ επιτράπηκε η εκσκαφή του αγωγού από το αγρόκτημα Ποντοκώμης σύμφωνα με την υποβληθείσα μελέτη.
Δηλαδή εμείς, ως κοινωνία, κινούσαμε τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, με αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις, αναζητούσαμε πιθανά προβλήματα και πρόσθετες εγγυήσεις και ο κ. Μιχαηλίδης έδινε άδεια για τη διέλευση του αγωγού μέσα από το μελλοντικό ορυχείο Ποντοκώμης χωρίς να ενημερώσει (!) το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τοπικό Συμβούλιο, το Σύλλογο Περιβάλλοντος και ΚΥΡΙΩΣ τους δημότες! Χωρίς να θέσει τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν για το εάν αυτό επηρεάζει ή όχι τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης. Στις λαϊκές συνελεύσεις δεν φιλοτιμήθηκε κανένας να μας ενημερώσει, ούτε καν οι συνεργάτες του κ. Μιχαηλίδη. Στο Συνήγορο του Πολίτη πριν ένα μήνα δεν ανέφεραν τίποτα παρόλο που τέθηκε ως προβληματισμός ενώ ήταν οι παραπάνω παρόντες.
Γνωρίζανε ότι η κοινωνία μας ήταν ανάστατη και ότι ήθελε ενημέρωση. Ωστόσο δεν έκαναν τίποτα. Το μόνο που μας μένει ως αίσθηση είναι η επιπολαιότητα (;) και οι ανούσιες εμφανίσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
• Το 2007 το Φεβρουάριο φέραμε το θέμα του νέου ορυχείου Ποντοκώμης (την τελευταία στιγμή) και ο κ. Μιχαηλίδης δήλωνε άγνοια!
• Πριν ένα μήνα ισχυριζόντουσαν ότι δεν γνώριζαν (;), για την ΜΠΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε ζητήσαμε, όλη η αντιπολίτευση, έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, και επεξεργαστήκαμε το χάρτη τον οποίο δώσαμε στους κατοίκους.
• Τώρα, για τρίτη φορά, απλά δεν μπορούν να αρνηθούν ότι δεν γνώριζαν. Διότι υπάρχουν υπογραφές.
Τα παραπάνω τέθηκαν από μέρους μας ως οφείλαμε στο αρμόδιο όργανο του Δήμου μας, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση 23-03-09) και πειστικές απαντήσεις δεν πήραμε.
Για εμάς είναι υπεύθυνοι για την αναστάτωση και την ανασφάλεια που υπάρχει στο Δήμο μας και δυστυχώς αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όταν προτείναμε στην προαναφερόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να λάβουμε ομόφωνη απόφαση και να σταλεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για να εκδώσει σύντομα την εκκρεμούσα απόφαση, ώστε να μην έχουμε άλλη ανακηρυγμένη δημοτική αρχή και άλλη να εκτελεί καθήκοντα, ο κ. Μιχαηλίδης το απέρριψε!!!
Για τον αγωγό τηλεθέρμανσης, μετά από σχετική έρευνα του θέματος, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, εφόσον η ΔΕΗ απαντήσει ότι συμφωνεί με την σημερινή όδευση του αγωγού και ότι δεν επηρεάζει τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Πτολεμαϊδας και η ΔΕΤΗΠ εγκαίρως προέβησαν στις αναγκαίες ενημερώσεις καθώς και ότι με πρόσφατο Δελτίο Τύπου εξήγησαν στους κατοίκους των οικισμών τους λόγους της παρούσας όδευσης.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Μαυροματίδης, Ανακηρυχθείς Δήμαρχος Δημ. Υψηλάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας