Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Τι γίνεται με το πνευματικό κέντρο;

ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΣΕΡΒΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ¨ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ»
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ;
Σεβαστό Συμβούλιο,
Έκλεισε, περίπου, ένας χρόνος από την παραμονή σας στη διοίκηση του Μορφωτικού μας Ομίλου. Απευθύνομαι σε εσάς όχι για να ασκήσω κριτική ή για να ζητήσω απολογισμό αλλά γιατί πιστεύω ότι θα έχω μια έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση για το σοβαρό θέμα που αποτελεί, εδώ και χρόνια, προτεραιότητα του Μορφωτικού μας Ομίλου και της τοπικής κοινωνίας και αφορά την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου στα Σέρβια. Ένα έργο που δικαιωματικά ανήκει στον Μορφωτικό και επομένως έχει βαρύνουσα σημασία η άποψή του .

Όπως γνωρίζετε κατά τη θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος, ο Μορφωτικός μας, μετά την αρνητική κατάληξη που είχε η πρόθεση δωρεάς από τους αδελφούς Τουλούμη, πέτυχε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δυτικής Μακεδονίας (ΕΠΑΔΥΜ), κωδικός έργου 2007 ΣΕ20500000, τίτλος έργου ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ, ποσό έργου 780.000 €) η κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου. Επί πλέον υπήρχε η δέσμευση της Περιφέρειας για αύξηση του ποσού μέχρι το 1.200.000 € προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα Πολιτιστικό Κέντρο ανάλογο με το μέγεθος και τις ανάγκες της πόλης των Σερβίων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.

Για να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας όσα προηγήθηκαν είναι σκόπιμο να γίνει μια μικρή αναδρομή . Συγκεκριμένα :
Η πρόταση που κατατέθηκε αφορούσε την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου στο οικόπεδου του Μορφωτικού Ομίλου (Μηνά Μαλούτα και Ανδρέα Παπανδρέου, απέναντι από τη λέσχη αξιωματικών) το οποίο ο Δήμος Σερβίων, όταν πρόεδρος του Μορφωτικού ήταν ο κ. Κοσμάς Σαββιλωτίδης και Δήμαρχος ο κ. Παναγιώτης Καραντάκος, παρεχώρησε στον Μορφωτικό γι’ αυτό το σκοπό. Για το συγκεκριμένο οικόπεδο έγινε και εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό και δεν υπάρχει κανένα πολεοδομικό εμπόδιο.

Οι επαφές με την Περιφέρεια και όλες οι ενέργειες για την κατάθεση της πρότασης έγιναν από το Μορφωτικό Όμιλο χωρίς απολύτως καμιά εμπλοκή της Δημοτικής Αρχής ή των υπηρεσιών του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος ήταν ενήμερος για τις κινήσεις και έδωσε τη συγκατάθεση του. Η συμμετοχή του Δήμου στην κατάθεση της πρότασης ήταν τυπική και αφορούσε μια υπογραφή. Η συμμετοχή του Δήμου στην κατασκευή και λειτουργία θα ήταν ουσιαστική γιατί ο Μορφωτικός δεν μπορούσε να υλοποιήσει μόνος του ένα τόσο μεγάλο έργο. Το Πολιτιστικό Κέντρο, επομένως , θα το κατασκεύαζε και θα το λειτουργούσε ο Δήμος αφού αυτό θα ανήκε στους κατοίκους των Σερβίων και σε όλους δημότες.

Ο Δήμος Σερβίων όμως, μόλις εγκρίθηκε το έργο, έκανε στροφή 180ο και αναίρεσε όσα είχαν συμφωνηθεί και αποτυπώθηκαν στην πρόταση που υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας .
Στην αρχή με την μορφή διαρροών και στη συνέχεια με την ίδια την παρουσία του κ. Δημάρχου στην έκτακτη γενική συνέλευση που κάλεσε τότε ο Μορφωτικός ακούσαμε έκπληκτοι ότι «Ο Δήμος Σερβίων απορρίπτει το οικόπεδο του Μορφωτικού γιατί η πόλη των Σερβίων είναι πολύ μπουκωμένη από οικοδόμηση και κίνηση και αναζητά, γενικά και αόριστα, άλλο οικόπεδο έξω από τα Σέρβια για να κτισθεί το πολιτιστικό κέντρο». Ο κ. Δήμαρχος αγνόησε προκλητικά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου στο οικόπεδο του Μορφωτικού. Ουσιαστικά με χρήματα που δικαιωματικά ανήκαν στον Μορφωτικό ο Δήμος Σερβίων άρχισε να παίζει, κακώς εννοούμενο, παιχνίδι επίδειξης εξουσίας, υποσχόμενος άγνωστο τι και σε ποιους, σε βάρος της πόλης των Σερβίων, αγνοώντας επιδεικτικά τον Μορφωτικό. Αναζητούνταν οικόπεδα σε περίεργες τοποθεσίες με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος με κίνδυνο να ματαιωθεί το έργο.

Αυτό που προβάλλονταν προς τα έξω ήταν μια δήθεν ευρύτερη αντίληψη για την στέγαση του πολιτισμού στον Δήμο μας η οποία δεν συμφωνούσε με την πρόταση του Μορφωτικού παραβλέποντας την ουσία που ήταν ότι τα χρήματα δικαιωματικά ήταν του Μορφωτικού και όχι του Δήμου Σερβίων. Εάν ο Δήμος Σερβίων, επειδή προφανώς το είχε υποσχεθεί ή θεώρησε την ευκαιρία λαβράκι, ήθελε να στεγάσει, σε ένα, φαραωνικού τύπου οικοδόμημα, όλους του πολιτιστικούς συλλόγους, είχε και έχει τη δυνατότητα να το κάνει αφού όμως πρώτα εξασφαλίσει ο ίδιος χρηματοδότηση και όχι με χρήματα άλλων. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σερβίων χρειαζόταν και χρειάζεται έναν πολιτιστικό χώρο ανάλογο με τα πληθυσμιακά και χρηματοδοτικά δεδομένα. Ένας χώρος που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα έχει μικρό κόστος συντήρησης και λειτουργίας.

Στη συνέχεια, αφού αγνοήθηκε παντελώς ο Μορφωτικός, ζητήθηκε, από την ΑΝΚΟ, να γίνει διερεύνηση για τον χώρο εγκατάστασης ώστε να έχει και επιστημονική κάλυψη η μεθόδευση του Δήμου. Η πρόταση που προκρίθηκε και παρουσιάσθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα από την ΑΝΚΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν «το πολιτιστικό κέντρο πρέπει να γίνει μέσα στην πόλη των Σερβίων και συγκεκριμένα στο οικόπεδο του Μορφωτικού» !!! Προφανώς αυτό δεν άρεσε καθόλου στη Δημοτική Αρχή η οποία φυσικά δεν αποδέχθηκε την πρόταση αλλά παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες (να το ξανασκεφθούμε κ.λ.π.). Εδώ βέβαια επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρύση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει».

Όταν σταμάτησε η περιφορά για αναζήτηση οικοπέδου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο, ζητήθηκε από την ΑΝΚΟ να επεξεργασθεί ένα νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο με προϋπολογισμό περί τα 4 - 5.000.000 € στο, κατάλληλο, ως εκ θαύματος, οικόπεδο του Μορφωτικού!!! Πως ξαφνικά το οικόπεδο του Μορφωτικού έγινε κατάλληλο και πως «ξεμπούκωσε», από την πολύ κίνηση, το κέντρο των Σερβίων αποτελούν μυστήρια με τα οποία θα ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος. Χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση για την χρηματοδότηση αλλά αοριστολογίες του τύπου ΘΑ διεκδικήσουμε, Λάβαμε υποσχέσεις, ΘΑ απαιτήσουμε κ.λ.π. η νέα πρόταση ψηφίστηκε χωρίς πολύ κουβέντα από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχω την αίσθηση ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε ουσιαστικά για το θέμα.

Η πρόταση Μορφωτικού - Δήμου κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2007, εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2007 και σήμερα είμαστε στις αρχές του 2009 υγεία να έχουμε.

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μορφωτικού (Κυριακή 18/01/2009) η Πρόεδρος στο χαιρετισμό της, πολύ σωστά, επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσουν επιτέλους τα Σέρβια ένα Πολιτιστικό Κέντρο. Στη συνέχεια ακούσαμε, από τον κ. Δήμαρχο την υπόσχεση ότι «ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη, μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου και μέσα σε ενάμιση χρόνο το έργο θα ολοκληρωθεί». Αν και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική η γιορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας δεν επέτρεπε αντιπαραθέσεις και σχόλια. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα ;

Στον προϋπολογισμό του έτους 2009 που ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (16/01/2009) στο σκέλος των εσόδων δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο έργο ενώ στο σκέλος των εξόδων στον κωδικό 7411.01 Μελέτη κτιρίου Πολιτιστικού Κέντρου Σερβίων προβλέπονται 347.000 € χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης και στον κωδικό 7311.02 Κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου Σερβίων (σελ 22) η προβλεπόμενη πίστωση για το 2009 είναι το συμβολικό ποσό των 1.000 € χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένη πηγή.

Το πρόγραμμα ΕΠΑΔΥΜ στο οποίο ήταν ενταγμένο το έργο δεν αναφέρεται πουθενά. Επίσης ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από τον Τοπικό Πόρο προβλέπεται χρηματοδότηση. Πώς λοιπόν ο Δήμος Σερβίων θα καταφέρει να δημοπρατήσει και να κατασκευάσει σε δεκαοχτώ μήνες ένα έργο προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να είναι ενταγμένο σε κανένα πρόγραμμα με μια εικονική εγγραφή χιλίων (1.000) €; Αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τη θυσία του κόκορα.

Δυστυχώς παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η κατάθεση της αρχικής πρότασης έγινε σε συνεργασία Μορφωτικού και Δήμου Σερβίων, με τεράστια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, το έργο υπονομεύθηκε. Τα Διοικητικά και τα Δημοτικά Συμβούλια έρχονται και παρέρχονται και οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις έχουν νόημα όταν γίνονται για το καλό αυτού του τόπου και όχι για την παρακμή του. Προσωπικές διαφορές δεν είχα και ούτε έχω με κανέναν. Διαφορετική αντίληψη και αντιπαράθεση για τα κοινά έχω με πολλούς μεταξύ αυτών βέβαια και με τον κ. Δήμαρχο.

Το πρόβλημα επομένως με το Πολιτιστικό Κέντρο δεν ήταν, όπως λάθος κατάλαβαν πιθανόν αρκετοί συνδημότες, μια προσωπική διαμάχη προέδρου Μορφωτικού και Δημάρχου, αλλά μια εντελώς διαφορετική κλίμακα αξιών που πρεσβεύει ο καθένας. Είναι φανερό πως οι πρωτοβουλίες και η αποτελεσματικότητα κάποιων ενόχλησαν τη Δημοτική Αρχή. Ήταν και είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό ότι και κάποιοι άλλοι κάτοικοι αυτού του Δήμου, εκτός από αυτούς που διαχειρίζονται την εξουσία, μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά με έργα τον τόπο τους.
Τα μέλη, οι φίλοι του Μορφωτικού και όλοι οι Σερβιώτες μπορούν να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Παρακαλώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού να τοποθετηθεί, σαν άμεσα ενδιαφερόμενος συλλογικός φορέας και να γνωστοποιήσει σε όλα τα μέλη και του συνδημότες, με απτά στοιχεία, την πορεία και την προοπτική υλοποίησης του έργου.

Σε αναμονή απάντησης
Σέρβια 10/02/2009, Λαζαριώτης Νίκος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά το έργο πάει πέταξε.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η φωτογραφία του κ.Λαζαριώτη.

Το Προφίλ μας