Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Στα Σέρβια ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας

Από το servianet.gr
Τα Σέρβια επισκέφθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους κ. Πρόδρομος. Ο Ηγούμενος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερβίων Δημοσθένη Κοκολιό με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά ενώ ιδιαίτερη σχέση υπάρχει γενικότερα με πολλούς Σερβιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους Σερβιώτες που γνωρίζουν προσωπικά τον Ηγούμενο είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν τόσο στο γραφείο του Δημάρχου όσο και κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Κοκολιός. Ο Ηγούμενος της πρώτης τη τάξει Μονής του Αγίου Όρους αναχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα Σέρβια εκφράζοντας την επιθυμία του να τα επισκεφθεί και πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι κτισµένη στη νοτιοανατολική πλευρά της χερσονήσου στην τοποθεσία Μελανά, περιοχή όπου διασώζονται σπαράγµατα µνηµείων που µας πάνε πίσω σε προχριστιανικά χρόνια. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Αθω. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Αθανάσιο τον Αθωνίτη στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ρωμανού Β' και Νικηφόρου Φωκά. Ο Αθανάσιος Αθωνίτης θεωρείται ως ο οργανωτής του Αθωνικού μοναχισμού και η Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας η μητρική μονή του Αγίου Ορους. Το μοναστήρι κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Ορους.
Έχει τη μορφή μικρής μεσαιωνικής πολιτείας, περιβάλλεται από ισχυρό τείχος με 15 πύργους. Εντός και εκτός των τειχών υπάρχουν 37 παρεκκλήσια, πολλά αυτοτελή κελιά, τρεις σκήτες και περιοχές καλυβών. Το καθολικό της Μεγίστης Λαύρας είναι το πρότυπο των καθολικών όλων των μονών του Αγίου Ορους. Κτίστηκε το 963 από τον Αθανάσιο. Είναι τετρακίονος ναός με τρούλο. Σε μεταγενέστερες εποχές προστέθηκαν τρεις κόγχες με αποτέλεσμα να πάρει τη μορφή σταυροειδούς ναού με τρούλο. Η βιβλιοθήκη περιέχει 2.046 χειρόγραφα, 165 κώδικες και 30.000 έντυπα βιβλία. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται λείψανα αγίων, λειτουργικά σκεύη, το στέμμα και ο σάκκος του Νικηφόρου Φωκά, πλήθος ιερών αμφίων κ.α.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και αναρωτιόμουν τι τους ενώνει όλους αυτούς στην φωτογραφία. Η θρησκεία.

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΗΗΗ για να έρθει εδώ ο τρανός παπάς κάτι δεν πάει καλά. Μου μυρίζουν εδαφικές διεκδικήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΑΣ. Πώς το λέειη λαϊκή παροιμία: Φύλαγε τα ρούχα σου για νά'χεις ...τα ράσα!!!

Ανώνυμος είπε...

Λες να του κάνει όρεξη να διεκδικήσει και την πλατεία όπως κάνει ο Άνθιμος; Πλάκα θα 'χει!

Ανώνυμος είπε...

Πως την λένε την λίμνη μας; Λέτε να έχουν κανένα Βυζαντινό χρυσόβουλο και για αυτήν; Πολλές Ρωμαϊκές (αυτές με το δικέφαλο) σημαίες βλέπω τελευταία στον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Ωχ ωχ ωχ νέο Βατοπαίδι!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι το πρόβλημα, αν προκύψει, θα το έχει η ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Μεγάλη περιοχή στον Αγιο Αντώνιο υπάγεται πιθανόν να ανήκει με χρυσόβουλα στο Πατριαρχείο και ειναι μετόχι. Μήπως αυτό έχει σχέση και με την εγκατάσταση καλόγερου στον Αγιο Αντώνιο ;
Ας περιμένουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευε και μη ερευνα......

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ......ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ.....

Το Προφίλ μας