Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της πρωτολογίας του:
· Η οικονομία αποτυπώνεται με ακρίβεια σε αριθμούς, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο Ανθρώπους, χρειάζεται λοιπόν να θυμόμαστε ότι οι αριθμοί πάντοτε πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες των Ανθρώπων. Σήμερα, οι συμπολίτες μας “δεν τα βγάζουν πέρα”, η ακρίβεια -τόσο των βασικών ειδών όσο και γενικότερα του κόστους ζωής, από τη στέγαση μέχρι την υγεία και την παιδεία- καλπάζει. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, είναι προτελευταίο στην Ε.Ε. Ο δείκτης ανισοτήτων ανέβηκε μετά από χρόνια αποκλιμάκωσης. Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης οι δυο στους τρεις αξιολογούν ως πρώτο πρόβλημα την οικονομία γενικότερα και την ακρίβεια ειδικότερα. Ούτε,όμως, από τους αριθμούς προκύπτει αισιοδοξία, καθώς το οικονομικό “θαύμα” που παρουσίασε η Κυβέρνηση πριν τρεις μήνες στον προϋπολογισμό, ήδη ξεθωριάζει.
- Η ανάπτυξη το 2023 διαμορφώνεται στο 2%, 17% κάτω από τις προβλέψεις, εξαιτίας ιδίως της κάθετης πτώσης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ενώ στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 52% είναι golden visa. Ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις και οι καταθέσεις μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, άρα το πραγματικά διαθέσιμο χρήμα για επενδύσεις είναι περιορισμένο.
- Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του Δ.Ν.Τ., της Eurostat και άλλων διεθνών οργανισμών ότι από το 2026 και έπειτα η ανάπτυξη θα καρκινοβατεί γύρω στο 1%, προοιωνίζοντας μεγάλες δυσκολίες.
- Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s απέφυγε να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Προφανώς δεν επιχαίρουμε γι’ αυτό, αξιολογούμε πάντως την κριτική που ασκεί για την Ελλάδα, καθώς σημεία της επιβεβαιώνουν αυτά που εμείς έχουμε αναδείξει προ πολλού, όπως την υποτίμηση των διεθνών κινδύνων, τη μονομέρεια του τουρισμού, τη μη υγιή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
- Το ισοζύγιο έμμεσων - άμεσων φόρων αποτελεί πηγή τεράστιων ανισοτήτων, κατατασσόμενο στα δυσμενέστερα της Ε.Ε.
· Η ανωτέρω κατάσταση μόνο τυχαία δεν είναι. Η Ν.Δ. σπατάλησε πολύτιμο χρόνο και δημοσιονομικό χώρο. Οδήγησε σε μια τεράστια αναδιανομή εισοδημάτων, ευνοώντας προκλητικά ολιγοπώλια.
- Με τη μεγάλη δημοσιονομική επέκταση, όταν υπήρξε ρήτρα διαφυγής λόγω της πανδημίας, προτίμησε τα επιδόματααντί συστηματικών διαθρωτικών και αναπτυξιακών λύσεων. Στην ενεργειακή κρίση επέλεξε την αφαίμαξη του προϋπολογισμού, αντί να επιμερίσει το κόστος στους παραγωγούς και τους παρόχους, αγνοώντας την πρότασή μας. Σημαντική είναι η επίπτωση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην ακρίβεια, μαζί με τις ενδο-ομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές, επί των οποίωνυπάρχουν μηδενικά αποτελέσματα ελέγχων. Με το σχέδιο “Ηρακλής”, φόρτωσε πάλι στον προϋπολογισμό τις εγγυήσεις. Τσιμουδιά για τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ οι τράπεζες συσσωρεύουν υπερκέρδη.
- Επιπλέον, αντίστοιχες ολιγοπωλιακές επιλογές αποτυπώνονται και στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Η Χώρα έχει στη διάθεσή της πρωτοφανούς ύψους χρηματοδοτικά εργαλεία, κι όμως η Κυβέρνηση αδυνατεί να πει στους πολίτες τι θα αλλάξει στη δική τους ζωή από την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Θα έπρεπε να έχουν τεθεί τρεις μεγάλοι στόχοι, όπως σύγχρονος σιδηρόδρομος, αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. και ενεργειακή δημοκρατία.
- Εν κατακλείδι, η εμμονή στις ολιγοπωλιακές πρακτικές, μιας Κυβέρνησης που φροντίζει μόνο για λίγους, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, με ένα μοντέλο “ανάπτυξης” που βασίζεται στον υπερτουρισμό, το realestate και την κατανάλωση, είναι αδιέξοδη. Την ίδια στιγμή, η πατρίδα μας στερείται αγροτικής, βιομηχανικής και περιφερειακής πολιτικής.
· Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει μια εναλλακτική οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως έχει επανειλημμένως παρουσιάσει και θα αναδείξει σε λίγο από αυτό το βήμα, ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το videoτης ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~kvvsn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου