Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

«Ενότητα» - Εγκρίθηκε το CCC (Climate City Contract) και η Κοζάνη λαμβάνει το label της Αποστολής των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030

Μόλις 33 από τους 100 πόλεις της Αποστολής κατάφεραν να λάβουν το label.

Διευκολύνεται η πρόσβαση σε κοινοτική, εθνική και περιφερειακή χρηματοδότηση, καθώς και σε ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην ορθότητα των σχεδίων της πολης μας.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία μας, ως Δημοτική Αρχή, να συμμετάσχουμε στη Αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρόσκληση της ΕΕ το Νοέμβριο του 2021, προχώρησε με τη υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας  τον Ιανουάριο του 2022, συνεχίστηκε με την επιλογή του Δήμου Κοζάνης στις 100 πόλεις της Αποστολής (6 από την Ελλάδα), τον Απρίλιο του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2023 με την υποβολή του Κλιματικού Συμβολαίου, του Κλιματικού Σχεδίου και του Επενδυτικού Σχεδίου, προκειμένου ο Δήμος να λάβει το label της Αποστολής.

Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε μετά από σκληρή δουλειά, σε συνεργασία με τους πολίτες και φορείς της περιοχής, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, αλλά και την υποστήριξη άξιων συνεργατών. 

Η απόφαση να συμμετάσχουμε στην Αποστολή αποτελούσε μέρος της πολύπλευρης προσπάθειάς μας, να διαμορφώσουμε το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο μας που για χρόνια βάσισε την ανάπτυξή του στην μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Η συμμετοχή αυτή εξασφάλιζε μια Στρατηγική επιλογή μας:

Να  κινηθούμε σε κατευθύνσεις που σηματοδοτούν το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας.

Οι κατευθύνσεις αυτές ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ, η κλιματική ουδετερότητα.

Η σημερινή εξέλιξη συνιστά μια τεράστια πρόκληση για το Δήμο που συμπεριλαμβάνεται στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πρόκληση για όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς, όλες τις συλλογικότητες, για ατομικές δράσεις αλλά και συνεργασίες.

Με πρωτεργάτη το Δήμο, να ενστερνιστούμε το όραμα, να γίνουμε συμμέτοχοι στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την έκταση του Δήμου μας, διεκδικώντας και υλοποιώντας ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υλοποίηση αυτού του επενδυτικού  σχεδίου αποτελεί την μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόκληση της  δεκαετίας.

Ο μετασχηματισμός του Δήμου σε κλιματικά  ουδέτερο και έξυπνο δήμο έως το 2030 είναι βέβαιο ότι  θα έχει σαν αποτέλεσμα πέραν της γενικότερης αναπτυξιακής διάστασης  και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για όλους τους δημότες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας