Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου»

Σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησής του για το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν οι αλιείς της λίμνης Πολυφύτου,  προχώρησε χθες Πέμπτη 21η Μαρτίου ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότιτην Κυριακή 10 Μαρτίου είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο την εν λόγω πολύπλευρη αποτύπωση των εμποδίων που οι αλιείς καλούνται να αντιμετωπίσουν, με διακριτή έμφαση στο μείζον ζήτημα «της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη», υπογραμμίζοντας τότε την ανάγκη «να προστατευθεί το λιμναίο οικοσύστημα και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων». Η συζήτησή της, όμως, στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναβληθεί, εξαιτίας ανατροπής στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό που επέφερε η ειδική συνεδρίαση για την τραγωδία των Τεμπών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της από 10/3/2024 Επίκαιρης Ερώτησης, που κατατέθηκε εκ νέου χθες και θα συζητηθεί το συντομότερο στη Βουλή:

«Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται από την πολυετή απαγόρευση αλιείας καραβίδας στη λίμνη, κατά συνέπεια η ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης λαμβάνει πλέον επιτακτικό χαρακτήρα για την επιβίωσή τους. Η “κραυγή αγωνίας” των αλιέων έχει κατ’ επανάληψη περιέλθει -σε λεπτομερή τεκμηρίωση, με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, εγγράφως και προφορικώς- στο Υπουργείο. Είχαν εισπράξει μάλιστα επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για την ενίσχυσή τους, οι οποίες πριν τις εκλογές αποτυπώθηκαν επισήμως στο από 2/2/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείουhttps://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/14285-dt020223 , όπου ρητά ανακοινώθηκαν οι «αποζημιώσεις αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου». Παρά ταύτα, η κυβερνητική δέσμευση ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Επιπροσθέτως, από ερευνητικά αποτελέσματα που απέστειλε στις 27/12/23 η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο  Δήμο Σερβίων, προέκυψε ύπαρξη παθογόνου ωομύκητα που έχει προσβάλει την καραβίδα της λίμνης, προκαλώντας περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της.

Παράλληλα, έντονος προβληματισμός για το μέλλον της αλιείας εγείρεται από τη δρομολογούμενη εγκατάστασηπλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη λίμνη. Ήδη η ΔΕΗ είχε λάβει άδεια, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για οκτώ νέες αιτήσεις.

Δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί στους επαγγελματίες αλιείς η απαγόρευση αλιείας στη λίμνη, είναι πολυετές και καθοριστικό.

Δεδομένου του επίσημου Δ.Τ. του Υπουργείου και της δημοκρατική αρχής της συνέχειας του Κράτους.

Δεδομένων των ερευνητικών πορισμάτων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Δεδομένης της ανησυχίας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών.

Δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, συνεισφέροντας με το εισόδημά του στην τοπική οικονομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τους επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, προς αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς και νααναλάβετε δράσεις για την αναπαραγωγή του πληθυσμού καραβίδας και για το γενικότερο εμπλουτισμό της λίμνης με άλλα είδη;

2) Έχει ζητηθεί η γνώμη του Υπουργείου σας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη, ώστε να προστατευθεί το λιμναίο οικοσύστημα και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας προσεχαν οταν επρεπε κουκουλοπουλε

Το Προφίλ μας