Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Ανείπωτη θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα για το τραγικό εργατικό δυστύχημα»

Στη Βουλή έφερε αυθημερόν ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που οδήγησε στην τραγική απώλεια ενός νέου συμπολίτη μας, ο οποίος εργαζόταν σε εργοτάξιο για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο στην πίσω πλευρά της Ακρινής.

Εκφράζοντας πρωτίστως τη βαθύτατη θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τους οικείους του αδικοχαμένου εργαζομένου, ο Π. Κουκουλόπουλος κατέθεσε σήμερα Ερώτηση και Α.Κ.Ε. (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δ. Μιχαηλίδου, μαζί με τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτή Γ. Μουλκιώτη.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, εισαγωγικά επισημαίνεται πως «οι σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, αλλά και η έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων, οδηγούν όλο και περισσότερο σε δυστυχήματα που στερούν τη ζωήεργαζομένων. Αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης, όλων των αρμοδίων Αρχών,να εξετάσουν επισταμένως το ζέον ζήτημα της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, να εντατικοποιήσουν και αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, ώστε η μακάβρια λίστα επιτέλους να κλείσει».

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να δώσει απαντήσεις σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως:

- Σε τι συνθήκες και με ποιους όρους εργασίας εργαζόταν οσυμπολίτης μας;

- Ο σπαστήραςήταν συντηρημένος και τηρούσε όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας (όπως εκείνες τιςασφαλιστικές δικλείδες που σταματούν τη λειτουργία του μηχανήματος, ασφαλιστικά στις πόρτες υποδοχής των υλικώνκ.ο.κ.);

- Υπήρχανμέσα άμεσης βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος, δεδομένου ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα σε απόσταση περί τα 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης;

- Τηρείτο θεωρημένο βιβλίο εκπαίδευσης των εργαζομένων και βιβλίο εκτίμησης επαγγελματικών κινδύνων;Να κατατεθούν.

- Είχαν διενεργηθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον τρόπο εργασίας και την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο εν λόγω εργοτάξιο; Εάν ναι, πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκαν καιποιες ήταν οι παρατηρήσειςτων επιθεωρητών;Να κατατεθούν.

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου οι συνθήκες εργασίας και η εφαρμογή και τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας να είναι τέτοιου επιπέδου, ώστε να αποφευχθούν άλλα εργατικά δυστυχήματα και να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς;

Υπογραμμίζεται ότι, επιπλέον των ερωτημάτων, ζητείται από την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα για το εργατικό δυστύχημα, όπως τα πορίσματα της αυτοψίας και των ελέγχων στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας