Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Το ελληνικό “θαύμα” του κ. Μητσοτάκη είναι για λίγους»

Δήλωση του Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου:

Ουραγός της τραπεζικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα παραμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας -και των τραπεζικών χορηγήσεων- στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, διαπιστώνει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην έρευνα "Financing SMEs and Entrepreneurs 2024: An OECD Scoreboard" που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα αναφορικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι, παρά την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση του νέου δανεισμού την τελευταία διετία στη Χώρα μας, το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων συνολικά παρέμεινε το 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2020. 

Επικαλείται, μάλιστα, την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση (SAFE), όπου διαπιστώνεται ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως αναφέρεται σχετικά, τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν αυξημένες εξασφαλίσεις από περισσότερες πλέον επιχειρήσεις, ενώ αύξηση καταγράφεται και στα ποσοστά απόρριψης των αιτήσεων για χρηματοδότηση από ΜμΕ στην Ελλάδα το 2022. 

Η συνέχεια για το 2023, όπως την κατέγραψε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι ακόμα δυσμενέστερη για τις ΜμΕ. Όπως σημειώνεται στην Έκθεση για το Γ´ τρίμηνο 2023: «(…)Οι ακαθάριστες ροές νέων δανείων (δηλαδή, το σύνολο δανείων τακτής λήξης χωρίς την αφαίρεση των αποπληρωμών εκ μέρους των δανειοληπτών) μειώθηκαν την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2023 (14.939 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 που διαμορφώθηκαν στα 17.320 εκατ. ευρώ). Τα ακαθάριστα νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν (από 15.014 εκατ. ευρώ σε 12.674 εκατ. ευρώ), ενώ τα ακαθάριστα νέα δάνεια (στεγαστικά, ελεύθεροι επαγγελματίες) μειώθηκαν από 1.323 εκατ. ευρώ σε 1.213 εκατ. ευρώ. Tα καταναλωτικά νέα δάνεια παρουσίασαν μια μικρή αύξηση, από 983 εκατ. ευρώ σε 1.052 εκατ. ευρώ (…)». 

Ο.Ο.Σ.Α, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καταγράφουν αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι, το ελληνικό “θαύμα” του κ. Μητσοτάκη είναιγια λίγους και εκλεκτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας