Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Αφίχθη και υποδεχτήκαμε στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Αφίχθη και υποδεχτήκαμε (31-7-2023) στο Βελβεντό (με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου) τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Η συμμετοχή του λαού μεγάλη. Όλων των ηλικιών. Νέοι γονείς με τα παιδιά τους. Συμμετείχαν στο γεγονός: Ήρθε ο Άγιος!

 

Το ι. λείψανο το παραλάβαμε από την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο με την ευγενή και ολοπρόθυμη παραχώρηση του Ηγουμένου αρχιμ. Γέροντος Μαξίμου. Αυτοκίνητο και οδηγός για τη μεταφορά ο Γιώργος Δελνιώτης. Στιγμιότυπο: Στα διόδια βλέπει ο υπάλληλος (νέος) από το παραθυράκι τον παπά με το πετραχήλι και τη λειψανοθήκη, ρωτά, πληροφορείται ότι, ναι, είναι ι. λείψανο Αγίου αυτό, και ζητά να το ασπαστεί. Από το ανοιχτό παραθυράκι απλώνει το χέρι ακουμπά τη λειψανοθήκη και κάνει το σταυρό του.

 

Από τα λείψανα των Αγίων (Μαρτύρων και Οσίων) βγαίνει φως και λάμψη ‘’οία εκ καθαρού γίνεται κατόπτρου, όταν προς τον ήλιον τεθή αντιπρόσωπον…’’, λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Επίσκοπος Νύσσης.   

 

Συμμετείχαν λειτουργικά οι πατέρες: Οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα), οικον. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή, Κουβούκλια και Άγιος Βαραδάτος), οικον. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα και Νεράιδα), πρεσβ. Κωνσταντίνος Παραλής (Νέα και παλαιά Καστανιά).

 

Έψαλε πολυμελής χορός ψαλτών: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Βασίλης Καρανώτας, Γιώργος Στεργιόπουλος, Αριστείδης Σταμάτης, Δήμητρα Κίτση.   

 

Στην υποδοχή στο Βελβεντό συμμετείχαν: Ο Ιππικός Σύλλογος Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’, ο Σύλλογος ΜΟΤΟΒΕ (δικυκλιστές Βελβεντού), η μπάντα του Μ.Ο.Β. με μαέστρο τον Νεκτάριο Κανταρτζή.

 

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν: ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο αντι-περιφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο δημ. Σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου. Από τον αστυνομικό Σταθμό Βελβεντού, ο διοικητής ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Κούρας. Από τους πρώην: Γιάννης Σόκουτης, Γιώργος Λαγογιάννης, Θωμάς Παπαστέργιος. 

 

Το πρόγραμμα της υποδοχής:

α. Υποδοχή πρώτη από τους ιππείς και δικυκλιστές στην είσοδο του Βελβεντού.

β. Λιτάνευση του ι. λειψάνου από την ‘’παλιά δεξαμενή’’ μέχρι το Ναό του Αγίου προπορευόμενων των ιππέων, των δικυκλιστών, της μπάντας του Μ.Ο.Β.

γ. Ανάπεμψη δέησης ‘’υπέρ υγείας και σωτηρίας’’ πριν την είσοδο στο Ναό με την εν χορώ, συμμετέχοντος του πολλού λαού, ψαλμωδία του Απολυτικίου του Αγίου και του Μεγαλυναρίου, ποίημα του Γιάννη Παπαγόρα: ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’.

δ. Τέλεση του Μεγάλου Εσπερινού με Αρτοκλασία. Το ‘’Θεοτόκε Παρθένε’’ ψάλθηκε από τον χορό σε ήχο βαρύ εκ του Ζω, διατονικό.

ε. Κέρασμα δροσερό και καλοκαιρινό στο αρχονταρίκι.

 

Για την υποδοχή συνεργάστηκαν: Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (Περικλής Παπαγεωργίου, Δημήτριος Στεφάνου, Άννα Κρομμύδα, Ολυμπία Δουλδούρα) το Φιλόπτωχο (Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου), η νεωκόρος Θεοδώρα Δελνιώτη, οι κηπουροί και εθελοντές-φροντιστές του αύλειου χώρου (Γιάννης Ζανδές, Αργύρης Τέτος, Περικλής Παπαγεωργίου). Ο διακονητής στο Ιερό Λάμπρος Κουτσιούκης.  

 

Το ι. λείψανο του Οσίου Διονυσίου εν Ολύμπω θα παραμείνει στο Βελβεντό και στο Ναό του Αγίου μέχρι την Κυριακή, 20-8-2023, απ’ όπου, μετά τη Θεία Λειτουργία θα επιστραφεί στο Μοναστήρι του στον Όλυμπο.

 

Καλό μήνα (Αύγουστο) και Καλή Παναγία, παντού στον κόσμο.  

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

1-8-2023

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ποια ειναι η διαφωρα σας απο τους ειδωλολατρες?

Το Προφίλ μας