Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Η Νεράιδα της Κοζάνης, ένα πανέμορφο προσφυγοχώρι με απίστευτη ιστορία και κατοίκους που βασανίστηκαν αλλά τα κατάφεραν

Μιλάει στο pontosnews.gr και την Αγαθή Χατζή, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ξενοφών Βαΐζογλου

Η Νεράιδα είναι ένα μικρό χωριό του νομού Κοζάνης, διάσημο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τη μαγευτική θέα, αλλά και την ιστορία του. Μια ιστορία που ξεκίνησε όταν πρόσφυγες από τον Πόντο έφτασαν με την Ανταλλαγή πληθυσμών στην Ελλάδα. Το χωριό ακολουθώντας τη μοίρα των κατοίκων του, ξεριζώθηκε δύο φορές. Οι κάτοικοί του για τρίτη φορά έστησαν τα νοικοκυριά τους στο λόφο πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου που κρύβει στο βυθό της τα απομεινάρια της Νεράιδας που κάποτε υπήρξε το χωριό τους.

Το κουβάρι της ιστορίας της Νεράιδας ξετύλιξε στο pontosnews.gr, ο Ξενοφών Βαΐζογλου, κάτοικος του χωριού και πρώην πρόεδρος της κοινότητας.

Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά το χωριό κ. Βαΐζογλου;
Τα πρώτα σπίτια στη νέα Νεράιδα, ψηλά στο λόφο, ξεκίνησαν να χτίζονται με πολλές δυσκολίες, διότι δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε νερό, στις αρχές του καλοκαιριού το 1974. Στην παλιά Νεράιδα, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα ξεκίνησαν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια το 1929, με κατοίκους των τριών από τους επτά μαχαλάδες, που υπήρχαν στο Ακ Σακλή (Λεύκαρα), το Κιτσαλάρ, Εκμεκσίζ και το Κουφαλάρ. Το ίδιο έτος μετεγκαθίστανται πρόσφυγες, από τη Γιάγκοβα (χωριό 5χλμ νότια της Σιάτιστας, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει).

 Χάρτης με τους μαχαλάδες στο Ακ Σακλή – Λεύκαρα (φωτ.: αρχείο Ξενοφών Βαΐζογλου) 

Από πού ήρθαν οι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο χωριό;
Αυτοί που εγκαταστάθηκαν, το 1924, στους τρεις μαχαλάδες του Ακ Σακλή (Λεύκαρα) ήρθαν από το Εντίκ Πινάρ, τη Σεβάστεια, το Κεσκίν Ματέν και το Ακ Νταγ Ματέν, ενώ οι 15 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην αρχή στην Γιάγκοβα (Σιάτιστα) και στη συνέχεια στην παλιά Νεράιδα κατάγονταν από τη Γαύζα.

Συνέχεια εδώ

 


1 σχόλιο:

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

μπράβο!

Το Προφίλ μας