Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Εννιά έργα μέσω ΣΔΙΤ στο δήμο Κοζάνης για αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολικά κτίρια – Και το μουσείο Τεχνολογίας στη ΖΕΠ

της Ιωάννας Παπαδημητρίου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Δήμαρχος Κοζάνης: Αυξάνουμε τις επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή

Χάρης Κουζιάκης: Τα ΣΔΙΤ έχουν να κάνουν με τη γενικότερη σύμπλευση του δήμου με τις κυβερνητικές επιλογές

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας

αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας για διάφορα έργα αθλητικών εγκαταστάσεων στο δήμο και σχολικών κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν στη διυπουργική επιτροπή. Πρόκειται για το κλειστό στο 6ο γυμνάσιο, το κλειστό στο συγκρότημα της οδού Μακρυγιάννη, την κολυμβητική δεξαμενή στη ΖΕΠ, δυο προκατ νηπιαγωγεία, την κατασκευή του ειδικού δημοτικού, την κατασκευή του καλλιτεχνικού σχολείου στο Κλείτος, τις  τεχνικές σχολές και του ΙΕΚ στη ΖΕΠ, εννιά τον αριθμό.

Μεταξύ αυτών και το μουσείο Τεχνολογίας, το Τεχνόπολις που σηματοδοτεί το μέλλον όπως είπε  ο δήμαρχος, με ολοκληρωμένη μελέτη εδώ και μια δεκαετία. «Γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί ο χώρος στη ΖΕΠ εκεί που θα γίνει ο θύλακας της ζώνης καινοτομίας, σαν κόμβος καινοτομίας και αειφορίας δίπλα στο Πανεπιστήμιο για να μετασχηματιστεί η περιοχή. 80 εκ είναι όλα τα έργα. Το κόστος κατασκευής είναι στο 70%. Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του έργου για 25 χρόνια και το αντάλλαγμα θα το παίρνει με ετήσιες πληρωμές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα τα έργα θα τα διαχειρίζεται ο δήμος με την ευθύνη κάλυψης του λειτουργικού κόστους  και συντηρήσεων. Ο ιδιώτης δεν θα έχει σχέση με τη λειτουργία των χώρων. Το έργο έχει υψηλή ωριμότητα».

Στάλθηκε μια επιστολή από εργολήπτες δημοσίων έργων που εκφράζει τις ενστάσεις των εργολάβων για τα ΣΔΙΤ που δεν επιτρέπουν συνθήκες ανταγωνισμού. «Ο μόνος πρόσφορος τρόπος ήταν το ΣΔΙΤ, οι ενστάσεις που διατυπώνονται για τον χρόνο υλοποίησης των έργων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» είπε ο δήμαρχος. Για την πλατεία Λασσάνη, την δομή της Ηλιαχτίδας οι χρόνοι έδειξαν ότι αργούν όπως είπε. Έργα τέτοιου προϋπολογισμού απαιτούσαν ένα τεράστιο μελετητικό κόστος αν γίνονταν με τον κλασικό τρόπο, τόνισε. «Η πρόταση δεν αφομοιώνει κανένα πρόγραμμα, έρχεται και προσθέτει 80 εκ επενδύσεις. Είναι κακό αυτό; Αυξάνουμε τις επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή».

Ο Χάρης Κουζιάκης είπε ότι διπλασιάζεται το κόστος και είναι ψευδαίσθηση το χρήμα που παίρνουμε από τα ΣΔΙΤ. «Τα ΣΔΙΤ υπάρχουν εδώ και χρόνια, θα φορτώσουν με υψηλό κόστος αποπληρωμής σε βάθος 20ετίας, δημιουργούμε συνθήκες μη ανταγωνισμού και δυο-τρεις εταιρίες θα μοιραστούν τα έργα. Το ΠΔΕ θα επιβαρύνεται με δόσεις δανείων και αυτό θα πάει πίσω την πραγματική οικονομία. Δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα τα έργα και μάλλον έχει να κάνει με τη γενικότερη σύμπλευση του δήμου με τις κυβερνητικές επιλογές.»

Το ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να φέρει μπροστά το δήμο είπε ο Κυριάκος Μιχαηλίδης. «Πρέπει να είμαστε  περήφανοι για αυτήν την επιτυχία μιας που δεν κόστισε στο δήμο ούτε ένα ευρώ, το προσωπικό του δήμου προετοίμασε αυτή την προσπάθεια» είπε ο Βαγγέλης Σημανδράκος.80 εκ δεν πήρε κανείς για τα έργα ΣΔΙΤ είπε με τη σειρά της η Ελπίδα Κουϊμτζίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας