Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Συνάντηση κλιμακίου πιστών μέσα από τον ι. ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο στο Επισκοπείο Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα. 
Συνάντηση ευρέος κλιμακίου πιστών μέσα από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο πραγματοποιήθηκε (17-2-2017) στο ιστορικό Επισκοπείο Κοζάνης.

Η ως άνω συνάντηση ήταν ο ευχαριστιακός επίλογος της 5μερης προσκυνηματικής εκδρομής (7-11.2.2017) στην Κύπρο. Και συμμετείχαν (στη συνάντηση) εκτός από τους εκδρομείς και όσοι άλλοι πιστοί από το Βελβεντό και το Πλατανόρεμα. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος υποδέχτηκε τους πιστούς στο ιστορικό Επισκοπείο  και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση. Τις ευχαριστίες εκ μέρους όλων απηύθυνε στο Σεβασμιώτατο (με την ευλογία του οποίου έγινε και ολοκληρώθηκε το ταξίδι στην Κύπρο) ο π. Κωνσταντίνος. Ήταν ένα ταξίδι με πολλά βιώματα, που συγκίνησε βαθύτατα (συγκλόνισε καλύτερα) όσους συμμετείχαν σ’ αυτό.

Βιώματα ποικίλα, που οφείλονται τόσο στη μεγάλη εκκλησιαστική παράδοση και ζωή που αποτυπώνεται στα Μοναστήρια της Κύπρου, όσο και στην βαθειά εθνική πληγή, που χαίνει (αναμένοντας καρτερικά τη θεραπεία της, συν Θεώ και με τη συνέργεια του υπόλοιπου σταδιακά αφυπνιζόμενου σώματος) στο ακροτελεύτιο τμήμα της συλλογικής μας ύπαρξης. Είναι ‘’η ανάγκη μας που όνομα δεν έχει’’. (Δ.Σ.)

Το κλιμάκιο των πιστών παρέδωσε στον Σεβ. κ. Παύλο το δώρο (μία εικόνα) που τους επέδωσε στην Κύπρο ο Σεβ. Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, κατά τη συνάντησή τους στην Ιερή Μητρόπολη Πάφου στις 8 Φεβρ. 2017. Οι πιστοί προσέφεραν επίσης και τοπικά προϊόντα: κρασί από τα οινοποιεία Βελβεντού, τσίπουρο και λικέρ σπιτίσιο.

Η εικόνα έχει τη δική της οπτική: Στην αλληλοεκτίμηση των δύο Μητροπολιτών εκφράζεται (αναδεικνύεται) η αλληλοεκτίμηση και η σχέση των δύο (Μητροπόλεων) Εκκλησιών: Κύπρου και Ελλάδας. Μια σχέση που μπορεί να αναπτύσσεται και να συντίθεται κάθε μέρα και πιο πολύ. Σ’ όλα τα θέματα του κοινωνικού βίου υπό το φως του Ευαγγελίου. Μια σχέση στην οποία θα μπορούσαν να ενσκήψουν κριτικά, διαλογικά και με ελπίδα και οι πολιτικές ηγεσίες για το πνευματικό άνοιγμα των πολιτικών τους σκέψεων και ενεργειών.  

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος καταδεχτικός και με πατρική διάθεση προς όλους ευχαρίστησε την ομήγυρη για τη συνάντηση: ‘’Το Επισκοπείο είναι το σπίτι σας’’, είπε και αναφέρθηκε στο σύνδεσμο αγάπης προς την Κύπρο, που αρχίζει από τα γυμνασιακά του χρόνια, συνεχίστηκε στα φοιτητικά του και υφίσταται ως τα σήμερα: ‘’Πάντα αγαπούσα την Κύπρο’’ είπε. ‘’Οι Κύπριοι θέλουν την παρουσία μας, γιατί είμαστε αδελφοί’’, υπογράμμισε κι έκανε αναφορά στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολομώντα Σολωμού. Στον κριτικό λόγο του συμπεριέλαβε και τις πολιτικές του κατεστημένου της Αμερικής λέγοντας: ‘’Ποιος διόρισε τον Πρόεδρο της Αμερικής χωροφύλακα όλου του κόσμου;’’. Ερώτημα που είχε διατυπώσει ο Σεβ. σε αμερικανικό έδαφος όντας Εφημέριος σε Ενορία της Αμερικής. Μίλησε για τους Άγγλους και για την πολιτική τους (την αποικιοκρατική και εγκληματική) στην Κύπρο και είπε: ‘’Τα φυλακισμένα μνήματα θα αποκαλύπτουν τη θηριωδία τους’’. Μίλησε και για την εθνική μας μοναξιά: ‘’Οι Έλληνες’’, είπε, ‘’είμαστε μόνοι μας. Δεν έχουμε κανέναν μαζί μας. Ή μάλλον έχουμε έναν. Τον Βασιλέα των βασιλευόντων και Κύριο των κυριευόντων. Αλλά, όταν τον διώχνουμε, τότε μένουμε μόνοι’’. Αλλού πάλι τόνισε: ‘’Το γένος μας υπάρχει, γιατί έτσι το θέλει ο Θεός’’. Μίλησε για το ρόλο της Εκκλησίας λέγοντας: ‘’Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι για την όντως ελευθερία του λαού, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να επιζητεί κάτι’’. Στόχος της Εκκλησίας ‘’είναι η σωτηρία και η απάλυνση του πόνου των συνανθρώπων μας’’. ‘’Είμαστε’’, είπε ο Σεβ., ‘’ένας ηλεημένος λαός και δεν θα συνέλθουμε, αν δεν αγαπήσουμε και δεν επιστρέψουμε στο Θεό. Παιδιά μου’’, είπε κλείνοντας το λόγο του, ‘’μείνατε εν τη Εκκλησία’’.

Τραγουδήσαμε το ‘’Χρυσοπράσινο φύλλο’’: ‘’Γη του ξεραμένου λιβαδιού, – γη της πικραμένης Παναγιάς, - γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού, - τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων. - Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο’’ (μουσική - στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης / Λεωνίδας Μαλένης) και το ποντιακό τραγούδι: ‘’Πού είσαι Μέγα Αλέξανδρε;’’.    

Ο Σεβ. έδειξε τη γωνιά με το πιάνο και τις φωτογραφίες, και εξήγησε ότι είναι αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο, ‘’ο οποίος είχε το χάρισμα να γράφει μουσική’’, είπε κι έδειξε τις ωραίες ζωγραφιές (τους μικρούς πίνακες) στους τοίχους κοντά στην οροφή: Καισάρεια, Σέρβια, Κοζάνη, Αιανή, Βελβεντό κ.ά. Κι έκανε αναφορά στην πρώτη Επισκοπή Καισάρειας και στον Επίσκοπο Μακεδόνιο, ο οποίος υπήρξε μέλος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (325). Και είπε: ‘’Θα μπορούσε η Μητρόπολη να ονομάζεται: Καισαρείας, Σερβίων και Κοζάνης’’. Ας ολοκληρωθεί.

Είδαμε στο θέμα ‘’Βελβεντό’’, την Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Άγιο Διονύσιο, το παλιό Γυμνάσιο στο προαύλιο της Κοίμησης και το Σκεπασμένο. ‘’Από εδώ (= μέσα από τη ζωγραφιά) σας βλέπω όλους και σας χαίρομαι’’ είπε ο Σεβ. 

Το απογευματινό ήταν όμορφο, άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους κι έληξε με την ομαδική αναμνηστική φωτογραφία, τη λήψη ευχής και το ξεπροβόδισμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
19-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας