Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

1η συνάντηση-σύσκεψη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης).

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Την 1η συνάντηση - σύσκεψη πραγματοποίησε (18-2-2017) το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης), της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, στο αρχονταρίκι του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

Και ήταν παρόντα όλα τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου: ο Μάκρος Στεργιόπουλος, ο Αργύρης Στ. Τέτος, η Περιστέρα Ζουζό και η Σταματία Σεραφείμ.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού, ο οποίος και εξυπηρετεί λειτουργικά την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης). Και μετέφερε στο Συμβούλιο την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου.

Ταμίας ορίστηκε ο Μάρκος Στεργιόπουλος.

Η θητεία του παρόντος Εκκλ. Συμβουλίου είναι τριετής: από 1-1-2017 μέχρι 31-12-2019.

Στο τέλος της συζήτησης οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι προσήλθαν στον ι. ναό του Αγίου Διονυσίου και ο π. Κωνσταντίνος, τους διάβασε την καθορισμένη ‘’Ευχή εις τον εισερχόμενον εις διακονίαν εκκλησιαστικήν’’ (Μέγα Ευχολόγιο).

Το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παραλαμβάνει τον ενοριακό ναό φροντισμένο, περιποιημένο και ανακαινισμένο από το προηγούμενο (και από τα πιο πριν) Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Παραλαμβάνει το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το ίδιο εξωραϊσμένο. Υπάρχει μια φροντίδα και μια αγάπη που εκδηλώνεται διαδοχικά από τη μια γενιά στην άλλη. Ένα μεγάλο εύγε στους απερχόμενους.  

Διαπιστώνουμε και ενισχύουμε το σεβασμό προς την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης και τους εκκλησιαστικούς θεσμούς, την αλληλοεκτίμηση και τη διάθεση συνεργασίας με όλους τους ενορίτες, τους διασκορπισμένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τη συνεργασία με την Τ.Κ. Αγίας Κυριακής. Τη συνεργασία με τον λαογραφικό-πολιτιστικό σύλλογο Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’. Τη συνεργασία με τα εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Μερκουρίου.  (Σημείωση: Τα εξωκλήσια, όλα και παντού, βρίσκονται υπό την διοικητική εποπτεία των ενοριακών συμβουλίων). Τη συνεργασία με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.  

Στη μέριμνα του Εκκλ. Συμβουλίου είναι τα δύο μεγάλα ετήσια πανηγύρια: του Αγίου Αθανασίου (2 Μαΐου) και της Παναγίας (15 Αυγούστου).

Στον προβληματισμό είναι η θερινή περίοδος, κατά την οποία η έλλειψη τακτικού λειτουργού εφημερίου επιτείνει τις ανάγκες των πιστών για εκκλησιασμό και διαμορφώνεται το αίτημα-παράκληση για την – έστω και κατά αραιά διαστήματα – το ‘’άνοιγμα της εκκλησιάς’’ (δηλ. την τέλεση της Θείας Λειτουργίας).      

Μια αξιοπρόσεκτη σημείωση: Την Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), όπως και τα άλλα ακατοίκητα (ή σχεδόν ακατοίκητα) χωριά τα επισκέπτεται το καλοκαίρι, τελώντας  στους ι. ενοριακούς τους ναούς την ιερή Παράκληση του Δεκαπενταυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος.

Ευχές: Στο νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Παναγία, ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Κυριακή και ο Άγιος Μερκούριος, ας φωτίζουν το δρόμο και το διακονικό έργο τους στην Εκκλησία. Η παρακλητική προτροπή του Σεβασμιωτάτου προς την ομήγυρη των πιστών πριν λίγες μέρες στο Επισκοπείο Κοζάνης (17-2-2017) ισχύει και για τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια: ‘’Παιδιά μου, μείνατε εν τη Εκκλησία’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
21-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας