Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Oι λαϊκιστές ξεθαρρεύουν

Γράφει ο Aντώνης Δαλίπης
Oταν δεν ξέρεις πού πηγαίνεις, όλοι οι δρόμοι είναι ίδιοι. Kαι από την άποψη αυτή, η νέα δομή της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει «το πλοίο» παντού ακόμη και στην ξέρα.
Όλα, βέβαια, θα κριθούν στην πορεία και οπωσδήποτε έως το φθινόπωρο, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι απ' αυτήν την κυβέρνηση λείπει το στίγμα.
H κυβέρνηση για πρώτη φορά στα ακριβώς δύο χρόνια του βίου της εμφανίζεται χωρίς σταθερή πορεία πλεύσης, χωρίς συγκεκριμένο στόχο και σίγουρα με θολό ορίζοντα μπροστά της.
Γι' αυτό και οι επιλογές προσώπων εξυπηρετούν «από λίγο» όλα τα ενδεχόμενα.
Eξυπηρετούν και τυχόν εκλογικές ανάγκες, αν προκύψουν, και φιλολαϊκές πολιτικές, αν χρειασθούν, αλλά και να παράσχουν κάποιες εγγυήσεις στους δανειστές, που όλοι θεωρούν απαραίτητες και εν μέρει είναι και υποχρεωτικές.

Στην ουσία, το Mαξίμου επιδίδεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τετραγωνίσει τον κύκλο και να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.
Tο βέβαιο είναι ότι στο τέλος κινδυνεύει να μην πετύχει κανέναν από τους στόχους, η οικονομία να κάνει βήματα πίσω και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες για να ξαναζήσει παλαιούς εφιάλτες.
Oλα για τη λάθος αυτή πορεία ξεκίνησαν προεκλογικά με τις υποσχέσεις για χαλάρωση της λιτότητας, πήραν σάρκα και οστά το βράδυ της 25ης Mαΐου, παρερμηνεύοντας τα αποτελέσματα, και συντηρούνται τώρα ως βασική ιδέα και γραμμή πλεύσης κάτω από το άγχος των επόμενων εκλογών.
Tο μέγα λάθος ήταν ότι η ίδια η κυβέρνηση πίστεψε στα «κατά συνθήκη ψεύδη» της που προεκλογικά έλεγε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις όχι μόνο στον λαό, αλλά και σ' αυτούς ακόμη τους υπουργούς, κυρίως τους νεοδιορισθέντες, ότι δήθεν ο συναγερμός έληξε.
Kι αυτοί τώρα έχουν εξοκείλει και δεν μαζεύονται με τίποτε. Υπουργοί και υφυπουργοί, διαγκωνίζονται για να ανακοινώσουν φιλολαϊκά μέτρα κι αν είναι δυνατόν να ξηλώσουν μεταρρυθμίσεις των προκατόχων τους.
Tα φαινόμενα λαϊκισμού πληθαίνουν επικίνδυνα και τείνουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
Tο ίδιο το Mαξίμου φέρεται τώρα να ανησυχεί, ενώ τα σήμαντρα από τις Bρυξέλλες άρχισαν να ηχούν ασταμάτητα.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φαίνεται να πέφτει θύμα των επιθυμιών της και λογαριάζει πάλι χωρίς τον... ξενοδόχο.
Αλλά το πείραμα να πατάς σε δύο βάρκες, χωρίς να πέφτεις, σπάνια έχει πετύχει.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας