Μετά από πέντε χρόνια θυσιών και μεγάλων δυσκολιών για την
πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, κάποιοι αρέσκονται να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους αλλά και υπαίτιους για τις περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα.
πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, κάποιοι αρέσκονται να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους αλλά και υπαίτιους για τις περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα.
Η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ ή 36,5 δις ευρώ.
Πρόκειται για γεγονός που αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με διαφάνεια, για πρώτη φορά από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επικύρωσε η Eurostat, με τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σημειωτέον ότι η Eurostat έλεγξε τα αποτελέσματα με επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε με αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων της.
Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να κατατεθεί ο νόμος για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν στο παρελθόν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Έτσι η χώρα κατάφερε, για πρώτη φορά, να αποκτήσει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.
Γεγονός που αναγνώρισε η Eurostat, επικυρώνοντάς τα χωρίς επιφυλάξεις, απαλείφοντας όλους τους αστερίσκους που είχε για την χώρα μας μέχρι το 2010.
Γεγονός πια αδιαμφισβήτητο, που αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του έτους 2013 που ψήφισε η Βουλή – και η Νέα Δημοκρατία – το Νοέμβριο του 2012.
Γεγονός που αναγνωρίζει και η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο σημείο 5 της Έκθεσης, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μαρτίου του 2014, αναφέρεται το εξής:
" [Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] … επισημαίνει ότι, πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕΠ το 2009, έναντι - 6,5% το 2007, και τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του από το 2003, όταν είχε διαμορφωθεί στο 97,4%, αγγίζοντας το 129,7% το 2009 και το 156,9% το 2012. Είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος. Χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων. Υπενθυμίζει ότι, λόγω της επιμονής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι πλέον επιφορτισμένη με τις εξουσίες και τα μέσα για την παροχή ενός στέρεου συνόλου αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων."
Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι αν ποινικοποιηθεί η αλήθεια, θα καταφέρουν να κρύψουν κάτω απ το χαλί την αναξιοπιστία που είχε η χώρα μέχρι το 2010, φορτώνοντας όλα τα δεινά για τα οποία η χώρα μπήκε σε περιπέτειες, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, στην αποτύπωση της πραγματικότητας.
Κατανοούμε την αγωνία τους να προστατέψουν αυτούς που πραγματικά οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να διαστρεβλώνουν τόσο βάναυσα την πραγματικότητα.
Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην ΚΟ αλλά και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν το βαρύ φορτίο να κρατήσουν μόνοι τους τη χώρα όρθια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου