Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Φαβορί για τη θέση της Επιτρόπου, η Δαμανάκη...

Της Αλεξίας Τασούλη

Μόνο θετικά λόγια έχουν να πούνε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη Μαρία Δαμανάκη η οποία ολοκληρώνει τον Οκτώβριο την πρώτη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα πολλές χώρες ιδίως του βορρά τάσσονται υπέρ της ανανέωσης της θητείας της. 
Η ίδια συναντήθηκε χτες με δημοσιογράφους και έδειξε να είναι σαφώς ικανοποιημένη από τη δουλειά της στις Βρυξέλλες. «Για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η στρατηγική της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια. Και ότι μάλιστα ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας» σημείωσε η Ελληνίδα Επίτροπος.  


Η Ελληνίδα Επίτροπος μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ όπου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τ. Κέρι, ενώ ήταν εκεί η βασική ομιλήτρια σε συνέδριο με θέμα την πολιτική των ωκεανών. 


Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός


Η Μαρία Δαμάνακη παραδίδει στην επόμενη προεδρία, την Ιταλία, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που αποτελεί τη βάση για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την καλύτερη διαχείριση των θαλασσών μας ώστε να καταστούν ασφαλέστερες και βιώσιμες. 


Η Οδηγία αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούλιο του 2014 και θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Η κυρία Δαμανάκη κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης θητείας της αναφέρθηκε ακόμη και στη μελέτη που εκπόνησε για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Σε αυτή τη μελέτη αναφέρονται τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν εάν τα παράκτια κράτη ασκήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και επεκτείνουν τις δικές τους ΑΟΖ. 


Χάρη σε αυτές τις μελέτες, η Μαρία Δαμανάκη έλαβε τα εύσημα από τον κ. Μπαρόζο ο οποίος δημόσια αναφέρθηκε σε εκείνη λέγοντας ότι ήταν μια από τις πιο δραστήριες και επιτυχημένες επιτρόπους στη θητεία του. 
www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας