Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η κουλτούρα της αλλαγής

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Γιατί οι άνθρωποι σε κάποιες κοινωνίες το ‘χουν ευκολάκι να παρατάνε τη δουλειά τους για ένα διάστημα και να φεύγουν για ένα μικρό γύρο του κόσμου; Η προφανής απάντηση είναι ότι γιατί δεν φοβούνται ότι επιστρέφοντας δεν θα βρουν δουλειά. Σε δεύτερη ανάγνωση είναι ότι έχουν μεγαλώσει σε μια κοινωνία, όπου η αλλαγή είναι κινητήριος δύναμη και απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία. Σε κάποιες κοινωνίες οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από νέες παραστάσεις που μπορεί να μεταφράζονται σε ταξίδια, αλλαγή στέγης ή αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

Φυσικό είναι η κοινωνία να προκαθορίζει αρκετές από τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας και να ορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανοχή και την αντοχή μας στην αλλαγή. Αν μεγαλώσει κάποιος σε μια κοινωνία Aμις, θα είναι πολύ φυσικό να αποστρέφεται την εξάρτηση από την τεχνολογία. Αν μεγαλώσει κάποιος σε μια κοινωνία που αποστρέφεται την αλλαγή, είναι πιθανότατο και ο ίδιος να αναπτύξει δυσανεξία.
Στην κοινωνία μας, λοιπόν, που έννοιες όπως η μονιμότητα, η σταθερότητα και η ιδιοκτησία αποθεώνονται, είναι φυσικό πως η κατεύθυνση προς την καινοτομία, την αλλαγή και την ευελιξία φαντάζει εντελώς λάθος και θα συνεχίσει να θεωρείται λάθος για όσο διάστημα η ασφάλεια και η σιγουριά δεν πηγάζει εσωτερικά από τη γνώση και τη συνείδηση του εαυτού, αλλά συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

jesus...

Το Προφίλ μας