Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

«Οι πικραμένοι άνθρωποι είναι στο βάθος οι πιο αισιόδοξοι»

Ανοιγμα σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πραγματοποίησε ο πρώην γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς.
Παρόντες ήταν οι Παντελής Καψής, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Τριανταφύλλου, Αννυ Ποδηματά, Σπύρος Βούγιας, Γιώργος Βερνίκος και άλλοι.

Με φόντο τις έντονες ζυμώσεις αλλά και τις αποκλίνουσες στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ σε μία εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση, άγγιξε ένα προς ένα τα ζητήματα που ταλανίζουν το κόμμα του, διατυπώνοντας πρόταση διαλόγου με την Ελιά και το Ποτάμι.
«Να συγκροτήσουμε την μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη, τη μεγάλη Κεντροαριστερά...να πάρουμε ως ΔΗΜΑΡ γρήγορα πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες των άλλων χώρων. Αναφέρομαι στην Ελιά και στο Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης και απευθύνθηκε και στους δύο σχηματισμούς.
«Ζητάω από τους καλούς φίλους στο Ποτάμι να μπολιάσουν την φρεσκάδα»
«Ζητάω συναγωνιστές της Ελιάς σύνεση και ρεαλισμό. Και ζητάω από τους καλούς φίλους στο Ποτάμι να ανταποκριθούν να μπολιάσουν με την φρεσκάδα που έφερεαν στην πολιτική ζωή, την μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εμείς προτείνουμε και οι τρεις χώροι ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν απ΄τις επόμενες μέρες μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας» υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης.
«Υπάρχουν υπεύθυνοι για την συντριβή»
Αναφερόμενος στην ταπεινωτική ήττα που υπέστη η ΔΗΜΑΡ και φωτογραφίζοντας επί τοις ουσίας την ηγεσία, ο κ. Λυκούδης δίχως να κρύψει τα λόγια του επεσήμανε πως «Υπάρχουν υπεύθυνοι για τη συντριβή και είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν όπως αυτοί νομίζουν αυτή την ευθύνη», τονίζοντας ωστόσο πως είναι αντίθετος στη λογική της ανθρωποφαγίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει στους «αλάθητους», ξεκαθαρίζοντας πως «Την ανάληψη όμως της ευθύνης από όσους την έχουν, δεν τη ζητάμε, την απαιτούμε».
«Η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε τον κόσμο της»
Συνιστώντας ψυχραιμία, προς όλες τις πλευρές παραδέχτηκε ότι υπάρχει άγχος και αγωνία μετά την μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα, σημείωσε ωστόσο πως «δεν εγκατέλειψε ο κόσμος μας τη ΔΗΜΑΡ, η ΔΗΜΑΡ τον εγκατέλειψε».
Διαχωρίζοντας δε τη θέση του από όσους επιθυμούν την εύκολη αναζήτηση «καταφυγίων», δηλαδή τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λυκούδης διερωτήθηκε: « Τι σχέση έχει η δική μας σύγχρονη αριστερά με την ανάλυση ότι η κρίση είναι μόνο ευρωπαϊκή και παγκόσμια, άρα δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα εδώ», και έκανε λόγο για διαφορετικές σκέψεις.
«Κρατήσαμε πόρτα κλειστή στους 58 γιατί η πρόκληση δεν απέκλειε το ΠΑΣΟΚ»
Στη συνέχεια, απαντώντας στην επιλογή της ηγεσίας να μπλοκάρει το διάλογο την πρωτοβουλία των 58, ο κ. Λυκούδης εξήγησε : «Κρατήσαμε την πόρτα μας ερμητικά κλειστή, φωνάζοντας από μέσα : Φύγετε, γιατί υπηρετείτε «αντίπαλο πολιτικό σχέδιο» και αυτό γιατί, άκουσον-άκουσον γιατί η πρόσκληση σε διάλογο δεν απέκλειε το ΠΑΣΟΚ!!».
«Και γιατί όχι το ΠΑΣΟΚ ρωτούσαν πολλοί; Γιατί παραμένει στην Κυβέρνηση. Αυτά λέγαμε. Νομίζω τα λέμε ακόμα. Και τα λέγαμε εμείς, έχοντας 2 μήνες μόνο μακριά από μία Κυβέρνηση στην οποία μετείχαμε 1 χρόνο και μάλιστα σε περίοδο σκληρών μέτρων» είπε και πρόσθεσε πως «Αλήθεια, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν εγκατέλειπε αύριο το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ανταποκρινόμενο στην άποψή μας, με τις εκλογές που θα προέκυπταν και τις οποίες κατά κόρον διακηρύσσουμε ότι δεν θέλουμε, τι θα γινόταν; Ή αν κι αυτό ξεπερνιόταν δια μαγείας, το ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης θα ήταν τότε μαζί μας στο δημοκρατικό μέτωπο; Και οι αμαρτίες του; Θα ξεπλένονταν;».
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι η ανασυγκρότηση της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο, και εν είδη αναδρομής υπογράμμισε πως όσοι ψήφισαν τη Δημοκρατική Αριστερά δεν συγχώρεσαν ποτέ την αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα πέρσι το καλοκαίρι.
«Οι πικραμένοι άνθρωποι είναι στο βάθος οι πιο αισιόδοξοι», με αυτήν τη φράση από το μυθιστόρημα «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη έκλεισε η ομιλία του Σπύρου Λυκούδη, με τον ίδιο να στέλνει προς όλες τις πλευρές μήνυμα ενότητας προτάσσοντας την ανάγκη για πρωτοβουλία συνεργασιών.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας