Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΣΕΕΝ: Τούρκοι και Έλληνες εργάτες κρέας στη μηχανή των κερδών των επι-χειρηματικών ομίλων.

 To ΣΕΕΕΝ εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του για το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σομα στη Δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο 238 εργατών ενώ αρκετοί εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο με τον κίνδυνο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα ελλιπούς τήρησης ακόμα και  των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας αλλά και του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί η χρησιμοποίηση υπεργολάβων  με  εντατικοποίησης της εργασίας μέσα σε άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά για να αυγατίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων και των εργολάβων  που δεν διστάζουν να θυσιάσουν εκατοντάδες εργαζόμενους στο βωμό τους.
Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια στην περιοχή μας, βιώνουν στην πλάτη τους την ίδια πολιτική που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα Ορυχεία της περιοχής όπου το δουλεμπόριο ανθεί, με έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας , με εντατικοποίηση της εργασίας σε όλο το προσωπικό, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων, κάτι το οποίο το  ΣΕΕΕΝ ανέδειξε το τελευταίο διάστημα.(αύξηση των θανατηφόρων εγκλημάτων  αλλά και πολλά που από τύχη δεν έγιναν θανατηφόρα καθώς και δεκάδες τραυματισμούς)
Τονίζουμε ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα οξύνει αυτά τα φαινόμενα, η ανάγκη κερδοφορίας των επενδυτών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας με αποτέλεσμα τα εγκλήματα αυτά να αυξηθούν. Αυτό έδειξε και το παράδειγμα του εγκλήματος στο Ορυχείο της πόλης Σόμα που ήταν και αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των μεταλλωρύχων, η αγαστή συνεργασία της διοίκησης της εταιρίας SOMA ( και άλλων ομίλων σε αυτό τον τομέα δραστηριοποίησης) με την κυβέρνηση της Τουρκίας, εμπόδισαν τη θέσπιση και ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πολλά από τα ορυχεία της Τουρκίας, στο όνομα υποτίθεται της «ανάπτυξης». Κάτι ανάλογο δηλαδή με την τρομοκρατία στις εργολαβίες της ΔΕΗ όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ ετοιμάζεται και νέο πλαίσιο από την συγκυβέρνηση που θα βάλει νέες δυσκολίες στην συνδικαλιστική δράση, με στόχο οι νέοι επενδυτές να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους με τις λιγότερες αντιδράσεις.
Το ΣΕΕΕΝ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους Τούρκους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εργοδοτικού εγκλήματος. Θα συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις να δίνει τη μάχη για βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αναδεικνύοντας τα αίτια τους.
Πτολεμαΐδα 14/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας