Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Υπερπληροφόρηση

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Μέσα στην πληθώρα της πληροφορίας που παίρνουμε καθημερινά, σπανίως κάνουμε τον κόπο να ξεκαθαρίσουμε τι μας χρειάζεται και τι  όχι.
Ετσι αναλωνόμαστε και χανόμαστε ανάμεσα σε πληροφορίες που μας είναι σπανίως χρήσιμες και αγχωνόμαστε για πράγματα, τα οποία δεν μας αφορούν άμεσα.
Ο κόσμος έγινε ο παγκόσμιος ιστός, όπου το φυσιολογικό γεγονός της χιονόπτωσης γίνεται νέο και τα δελτία των έκτακτων καιρικών φαινομένων η μόνη μας συζήτηση.

Αυτά στην απλή εκδοχή της υπερπληροφόρησης. Γιατί η σύνθετη περιλαμβάνει σκόρπιες θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια, τα οποία όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά είναι και επικίνδυνα.
Μήπως πρέπει να ενεργοποιήσουμε λίγο περισσότερο τα φίλτρα μας, προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία της αντίληψής μας;
Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ήδη πολλά και δεν χρειάζεται να βάζουμε στο κεφάλι μας περιοσσότερα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, και μερικά πράγματα έξω απο το πεδίο των ενδιαφερόντων, γιατί οι παντογνώστες στην εποχή του διαδικτύου είναι πολλοί και θα ξεχωρίσουν μόνο οι φορείς της έγκυρης πληροφορίας.
Το βράδυ της Τετάρτης ένας ακόμα “θάνατος” γνωστού έλληνα ηθοποιού κυκλοφόρησε απο γνωστό site παραπληροφόρησης και στη συνέχεια έγινε πανδαιμόνιο. Οπως έγραφε και κάποιος “το συγκεκριμένο σάιτ έχει σκοτώσει περισσότερους από τον Τζένγκινς Χαν και το Στάλιν μαζί” χαριτολογώντας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, και κάτι έξω απο την ατζέντα μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"αναλωνόμαστε και χανόμαστε ανάμεσα σε πληροφορίες που μας είναι σπανίως χρήσιμες". ΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ;

Το Προφίλ μας