Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα καλύτερα οικονομικά του κόσμου

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Τον παλιό καλό καιρό, οι Ελληνες δεν ήταν μόνο άνοσοι στον ρατσισμό. Συναπάρτιζαν και τον πιο πολιτικοποιημένο λαό της υφηλίου. Αυτό οφειλόταν, πιθανότατα, στο γεγονός ότι ενημερωνόταν από «τα καλύτερα ΜΜΕ του κόσμου». Τι κι αν έλεγε το BBC ότι έγινε σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα; Από τη στιγμή που το διέψευδε το Alter, όλοι μαθαίναμε τι σόι πράκτορες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια ήταν το CNN, οι New York Times, ο Guardian και οι υπόλοιποι ποταποί υπηρέτες του νεοφιλελευθερισμού.
Βεβαίως, δεν μάθαμε ποτέ για τους μαζικούς τάφους στη Βοσνία και στο Κόσοβο κι όταν έπαιρνε κάτι το αυτί μας, ξέραμε ότι είναι προπαγάνδα των Αλβανών που διοχετευόταν από τα αναξιόπιστα δυτικά ΜΜΕ. Ακόμη και τώρα, που ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε «γονατίζω και ζητώ να συγχωρηθεί η Σερβία για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα», στην Ελλάδα είμαστε σίγουροι ότι το Σεράγεβο πολιορκούνταν και βομβαρδιζόταν από μουσουλμάνους. Η Ελλάδα κάποτε θύμιζε τον γνωστό οδηγό του ανεκδότου, ο οποίος όταν άκουσε από το ραδιόφωνο «Προσοχή, προσοχή! Κάποιο αυτοκίνητο κινείται ανάποδα στη Σταδίου», μονολόγησε: «Τι ένα, ρε; Εκατοντάδες είναι».
Δυστυχώς, αυτό δεν ίσχυε μόνο τότε. Ισχύει και σήμερα. Προχθές, δημοσιοποιήθηκε η ευρωπαϊκή έρευνα του μεγάλου αμερικανικού ινστιτούτου ερευνών Pew. Μια ερώτηση της δημοσκόπησης που έγινε σε οκτώ χώρες αφορούσε τον «καλύτερο τρόπο επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων μιας χώρας». Μόνο 18% των Γάλλων απάντησαν «η αύξηση των δαπανών για την τόνωση της οικονομίας». Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία ήταν 26%, στην Ισπανία 28%, στην Ιταλία 29%, στην Τσεχία 26%, στη Βρετανία 37%, στην Πολωνία 42%. Ο μόνος λαός που προφανώς έχει τα καλύτερα τηλεπαραθύρια του κόσμου είναι ο ελληνικός. Οι συμπατριώτες μας σε ποσοστό 56% «γνωρίζουν» ότι οι αυξημένες δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας είναι το μυστικό για την έξοδο από την κρίση. Οπως λένε και διάφοροι «στοχαστές» της Αριστεράς, που συχνά φιλοξενούνται στην Αγορά του Τηλεοπτικού Δήμου, η κοινή λογική που ισχύει για τα νοικοκυριά (ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις, παρά μόνον για επενδύσεις) δεν ισχύει για τις κοινωνίες. Το άθροισμα των λογικών πρακτικών των ατόμων φτιάχνει συλλογικά την αντίθετη συνταγή: όσο περισσότερα ξοδεύεις, τόσο περισσότερα σου μένουν. Γαλλοσπουδαγμένοι είναι, κάτι περισσότερο θα ξέρουν...
Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Οι ίδιες ομιλούσες κεφαλές που μας έπεισαν ότι οι Αλβανοί έσφαζαν τους Σέρβους στο Κόσοβο –και αφού θήτευσαν ως σεισμολόγοι, επιδημιολόγοι κ.λπ.– μάς πείθουν τώρα (τουλάχιστον σε ποσοστό 56%, που είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης) ότι μόνο εδώ κατοικούν οι γνήσιοι απόγονοι του Κέινς.
Τι κι αν ο ελληνικός λαός έπαψε εδώ και χρόνια να θεωρεί ότι έχει «τα καλύτερα ΜΜΕ του κόσμου». Οι θαμώνες των τηλεκαφενείων μάλλον συνεχίζουν να το πιστεύουν. Πώς αλλιώς –δηλαδή, με τι κουράγιο;– θα έβγαζαν άσχετους περί την οικονομική επιστήμη όλους τους υπουργούς Οικονομικών, τους απεσταλμένους των διεθνών οργανισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους υπουργούς του Eurogroup ή όποιον, τέλος πάντων, αμφισβητεί την αυθεντία τους στην οικονομική επιστήμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας