Αν και εντάσεις δεν υπήρξαν, οι Ιεράρχες χωρίστηκαν σε δύο «στρατόπεδα» ανάλογα με τον τρόπο που θεωρούν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης: Στους «χαμηλών τόνων» με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο και τους «σκληρούς», όπως οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος και Περιστερίου Χρυσόστομος που ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατέβει η Ιεραρχία «στο πεζοδρόμιο με το λαό, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα».
Στο πλευρό του Μητροπολίτη Καλαβρύτων τάχθηκε και ο Μητροπολίτης Περιστερίου, ο οποίος υποστήριξε πως η Εκκλησία οφείλει να είναι μαζί με το λαό. «Να πάμε με το λαό που υποφέρει, ενάντια στα αντιλαϊκά και δυσβάσταχτα μέτρα».
Πυροσβεστική ήταν η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, που αναρωτήθηκε σε τι θα εξυπηρετούσε ένας ξεσηκωμός κλήρου και λαού, όταν η πραγματικότητα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και τίποτα πια δεν είναι το ίδιο όμως χτες. «Να ξεχάσουμε το παρελθόν», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πρόσθεσε πως «τα πράγματα έχουν αλλάξει και τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Τώρα, θα κερδίσουμε μόνο με διάλογο και σοβαρότητα». Και πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με νόημα: «Δεν είναι καιρός για επαναστάσεις».
Στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η ευθύνη της Εκκλησίας είναι μεγάλη, όπως και το βάρος της διακονίας : «Η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.
Για τις βολές κατά της Ελλαδικής Εκκλησίας από το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ανέφερε πως η Εκκλησία δεν μπορεί να προλαμβάνει την παραπληροφόρηση, αν κι έχει στείλει πολλάκις επιστολές σε παράγοντες της Ευρώπης για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα όσα λέγονται περί «αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας».
www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου