Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Πανελλήνια διάκριση για το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η δημιουργική προσπάθεια του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης 2011-12, με τίτλο εκπαιδευτικές δραστηριότητας: «Η Δύναμη της Δημιουργικότητας σε περιόδους Κρίσεων» απέσπασε δύο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ διακρίσεις,  αποκτώντας: 
1.την πρώτη θέση στον 4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ 2011-12, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο:
«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας», αναπτυσσόμενη στην θεματική ενότητα «Κοινωνία» και με ψηφιακό τίτλο: «Κοζάνη, ο τόπος …που Ονειρεύεται!»
2. την κορυφαία διάκριση, με τίτλο «Σφραγίδας Καλής Πρακτικής στην εκπαίδευση και μάθηση 2.0», του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: Το σχολείο… που ονειρεύεται! – Ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων και ΤΠΕ στην παιδαγωγική.
3. και τιμητική διάκριση της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Βορείου Ελλάδος, με θέμα την Μετανάστευση και την Κοινωνική Ενταξη, όπου το τμήμα Φωτογραφίας του εκπαιδευτικού προγράμματος συνέβαλε στην ανάπτυξη και προβολή της κοινωνικής αυτής δράσης στον τόπο μας, συμμετέχοντας ενεργά, άλλα και καλλιτεχνικά, με τον τίτλο δημιουργίας: «Περνώντας…Απέναντι»
 Λίγα λόγια για τη βραβευθείσα εκπαιδευτική εργασία:
Η κατάσταση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με τις επίπονες κοινωνικές προεκτάσεις της, ήταν αναμενόμενο να επιδράσει στην ψυχολογία της κάθε εκπαιδευτικής κοινότητας. Σ’ αυτό το δύσκολο κλίμα, που δημιουργούσε έντονες συζητήσεις στις μαθητικές κοινότητες κατά τις καταλήψεις του Οκτώβριου-Νοέμβριου 2011, γεννήθηκε η δυναμική της παρούσας εργασίας.
Σημείο προβληματισμού στάθηκε για το ποια είναι η στάση που οφείλουμε ως Ατομα να διατηρούμε μέσα σε περιόδους κρίσεων, για το τι κάνουμε ο καθένας από εμάς για το κοινωνικό σύνολο πριν κρίνουμε το τι κάνουν οι άλλοι για εμάς, για το αν μπορούμε να συνθέσουμε τις διαφορετικότητες δημιουργικά, ώστε να δοκιμαστεί κάτι νέο πριν αποτιμήσουμε αλόγιστα το υπάρχον, για το αν μπορεί να αγοραστεί κάτι το οποίο εμείς δεν πουλούμε, για το αν…κι αν… Ετσι, αποφασίστηκε από τα παιδιά να δοκιμαστεί «Η δύναμη της δημιουργικότητας σε περιόδους κρίσεων» και στηρίχθηκε η πρόθεσή τους αυτή, καθολικά από την εκπαιδευτική και την ευρύτερη κοινότητα της Κοζάνης.
Πενήντα και πλέον είναι οι μαθητικές δράσεις που υλοποιήθηκαν. Αλλά η ποσοτική αυτή διάσταση της εργασίας, δεν μπορεί να αποδώσει την ποιοτική λειτουργία του προγράμματος. Αυτήν την ζεστασιά που εναποθέτει στην ψυχή η αίσθηση του να δημιουργείς και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, του να προτείνεις, να αναπτύσσεσαι και να παρουσιάζεις κάτι το οποίο σε αφορά και η αίσθηση ότι πολλές μικρές δημιουργίες μπορούν να βρουν τη θέση τους σε μια μετοχική δημιουργική πρόταση.
Ετσι αναπτύχθηκε ένα Καινοτόμο παιδαγωγικό πλαίσιο, με ικανότητα διαστρωματικής αξιοποίησής του σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Τυπικής (βλ. στην ιστοσελίδα «Ζητάμε Αδέρφια Στο Ονειρο», τη  δημιουργική προσπάθεια νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων άλλα και Πανεπιστημίου), αλλά και ¢τυπης (βλ. από την πλατεία της πόλης της Κοζάνης, έως στον υπολογιστή κάθε γραφείου), καθώς διαπραγματεύεται την ανάπτυξη των Ονείρων στον ¢νθρωπο, την πίστη του σε αυτά, την ανάπτυξη συλλογικής δημιουργικότητας σε πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς, την εφαρμογή πλαισίου συνεργατικής μάθησης και τη δημιουργία και ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων.
Πρόκειται για εκπαιδευτική εφαρμογή κατά την οποία η ακαδημαϊκή γνώση αρκετών θεωριών βρίσκουν πεδίο εφαρμοσμένης ανάπτυξης, αποστεγανοποιώντας έτσι τη σχολική αγωγή, κυρίως μέσα από την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας.
 Προϋπόθεση ήταν, η εκπαιδευτική εργασία να ξεκινά και να εξελίσσεται, μέσα από τις τάσεις και τις επιλογές των ίδιων των παιδιών και ανάλογα με τις προκλήσεις στις οποίες ΕΚΕΙΝΑ θα επέλεγαν να απαντήσουν.  Η διαθεματική  μεθοδολογική  προσέγγιση κρίθηκε απαραίτητη. ¸τσι μπορούμε ευδιάκριτα να δούμε στις δημιουργίες των παιδιών να αναπτύσσονται τομείς, όπως της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της μουσικής, της φυσικής αγωγής, των φιλολογικών, της ιστορίας, των εικαστικών, των φυσικών επιστημών, της οικιακής οικονομίας, των ξένων γλωσσών, των θρησκευτικών, της τεχνολογίας και βέβαια της πληροφορικής.
Ολα αυτά και πολλά άλλα, αποτυπώνονται στις 107 ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν από την μαθητική δράση του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης στον Ιστότοπο: sendyourdream.wordpress.com,
αποτυπώνοντας μέσα από δεκάδες videos που κατασκευάστηκαν και εκατοντάδες φωτογραφίες που επεξεργάστηκαν, τη προσπάθεια των παιδιών να γίνουν
Πρεσβευτές  των Ονείρων και της Δημιουργίας στον Τόπο τους.
Εκεί καλούμε και όλους εσάς να συμμετάσχετε… καταθέτοντας στην κοινή μας δημιουργία το δικό σας ΟΝΕΙΡΟ!
Μαθητική δράση του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας