Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μίλησε για όλα ο Στρος Καν

Μείωση του ελληνικούς χρέους με κάθε τίμημα πρότεινε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ
Δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Την πρώτη του συνέντευξη σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο εφ΄όλης της ύλης έδωσε χθες το βράδυ ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.Αναφέρθηκε στην «περιπέτεια» που είχε με την καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης και του κόστισε τη θέση του στο ΔΝΤ, τη διαπόμπευσή του και τη φυλάκισή του, αλλά και όπως είπε ο ίδιος «το ραντεβού του» με το λαό της Γαλλίας αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012 στις οποίες όπως διευκρίνισε δεν θα είναι υποψήφιος.
Ακόμη αναφέρθηκε και στο ελληνικό ζήτημα τασσόμενος υπέρ της διαγραφής ή μείωσης του ελληνικού χρέους και κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λέγοντας πως κάνουν πολύ λίγα και πολλές φορές αρκετά καθυστερημένα.
"Αυτό που συνέβη δεν εμπεριείχε βία, επίθεση, πίεση ή οποιαδήποτε εγκληματική πράξη", δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ο Στρος-Καν, κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική του περιπέτεια στις ΗΠΑ, έπειτα από την καταγγελία της Ναφισάτου Ντιαλό της καμαριέρας του Σόφιτελ της Νέας Υόρκης που τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση.
Χαρακτήρισε τη σχέση αυτή ως "ανάρμοστη" εκφράζοντας τη λύπη του για το συγκεκριμένο "λάθος".
"Πιστέυω ότι ήταν ένα ηθικό λάθος και δεν είμαι περήφανος γι' αυτό...Νομίζω ότι δεν έχω σταματήσει να μετανιώνω γι' αυτό" είπε και εκμυστηρεύθηκε ότι φοβήθηκε πολύ και ότι αισθάνθηκε ταπεινωμένος όταν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη στα μέσα Μαΐου.
"Φοβήθηκα, φοβήθηκα πολύ και ένιωσα ταπεινωμένος", δήλωσε προτού αναφερθεί στη σύζυγό του Αν Σινκλέρ για την οποία είπε: "είναι μία εκπληκτική γυναίκα" χωρίς την οποία "δεν θα τα είχα καταφέρει".
Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Στρος-Καν δήλωσε ότι "Ναι, ήθελα να είμαι υποψήφιος...προφανώς" δεν θα είμαι, καθώς έχασα το ραντεβού μου με τους Γάλλους".
Ωστόσο ανακοίνωσε άλλωστε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να σκεφτεί το πολιτικό του μέλλον.
"Αρχικά θα ξεκουραστώ, θα ξαναβρώ τις δυνάμεις μου, θα πάρω χρόνο για να σκεφτώ. Ομως όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στο να προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για το κοινό καλό και θα δούμε", είπε ο ίδιος.
Το ελληνικό ζήτημα και η οικονομική κρίση στην Ε.Ε.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν μίλησε και για την ευρωπαϊκή κρίση και το ελληνικό ζήτημα όπως αυτό διαμορφώνεται. Στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο ο Στρος Καν απάντησε:
"Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή...Μαζί με την οικολογική πρόκληση, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την κρίση είναι σίγουρα η πιο σοβαρή για τις κοινωνίες του σήμερα και για όλες τις ηλικίες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της εγκατάλειψης με υψηλή ανεργία και εξαθλιωμένη κοινωνική πρόνοια. Επομένως θα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα", τόνισε ο Στρος Καν.
Στο ερώτημα για εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε:
"Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης".
Αναγνώρισε δε, ότι ¨"ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος". Σε αυτό το σημείο η δημοσιογράφος τον ρώτησε για το εάν θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, με τον Στρος Καν να απαντά ότι "αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα".
"Η Ελλάδα έχει φτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ’ όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε" είπε και επισήμανε ότι συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες.
"Οι κυβερνήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται...Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να δώσουν νέα επανεκκίνηση", υπογράμμισε.
Τέλος εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να δοθεί νέα εκκίνηση στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι η λήψη των αποφάσεων και η εφαρμογή τους δεν θα γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις.
"Σκεφθείτε στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση...Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα". 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας