Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας άγγελος που έφυγε μόλις στα 19 του, δίνει ζωή σε 7...

Από το xronos.gr
Ο θάνατος μίας 19χρονης έδωσε ζωή σε εφτά ανθρώπους! Οι γονείς επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, που κατέληξε μετά από τροχαίο ατύχημα!Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς σε ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας και της Ιταλίας
Το μεγαλείο ψυχής απέδειξαν οι τραγικοί γονείς μίας 19χρονης κοπέλας, που κατέληξε μετά από τροχαίο ατύχημα, όταν αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.

Η δωρεάν οργάνων πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την περασμένη Πέμπτη από την μονάδα εντατικής θεραπείας. γενικού νοσοκομείου Καβάλας. Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, κατόπιν της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου και της συναίνεσης της οικογένειας της δότριας. Η διευθύντρια και τοπική συντονίστρια της Μ.Ε.Θ., κα.. Νάγκη ενημέρωσε άμεσα το γραφείο συντονισμού μεταμοσχεύσεων του ΑΧΕΠΑ και οι περιφερειακές συντονίστριες ανέλαβαν, σε συνεργασία με τη Μ.Ε.Θ. και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων το συντονισμό των διαδικασιών. Το χειρουργείο προγραμματίσθηκε για τις 01.00 το βράδυ της Πέμπτης.

Προσήλθαν οι χειρουργικές ομάδες του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ.) για την καρδιά, του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και τους νεφρούς, του Μιλάνο της Ιταλίας για τους πνεύμονες, και του ΑΧΕΠΑ για τους κερατοειδείς.
Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής: Η καρδιά σε γυναίκα 49 ετών στο Ω.Κ.Κ. Το ήπαρ σε άνδρα 36 ετών, στο «Ιπποκράτειο». Ο ένας νεφρός στο «Ιπποκράτειο» σε άνδρα 48 ετών, που υποβαλλόταν επί 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Ο δεύτερος νεφρός σε υπερευαισθητοποιημένη υποψήφια λήπτρια του Π.Γ.Ν. Πάτρας, 37 ετών, η οποία υποβαλλόταν επίσης 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Οι πνεύμονες σε υποψήφιο λήπτη στο Μιλάνο της Ιταλίας. Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ.

«Το νοσοκομείο της Καβάλας τείνει να καθιερωθεί ως ένα από τα νοσοκομεία που στήνει πολύ συχνά γέφυρες ζωής και σωτηρίας», ανέφερε από την Καβάλα η δημοσιογράφος Σίσσυ Ακκοκαλίδου δίνοντας λεπτομέρειες για το περιστατικό μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 και την εκπομπή «Πολιτική Ταγκό». «Είναι η τρίτη περίπτωση δωρεάς οργάνων και είναι η πιο τραγική από όλες τις προηγούμενες, καθώς πρόκειται για μία 19χρονη κοπέλα από τη Δράμα, η οποία έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου, νοσηλευόταν μέχρι προχθές στο νοσοκομείο της Δράμας, αλλά επιδεινώθηκε η κατάσταση της και ήρθε για νοσηλεία στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας. Δυστυχώς οι γιατροί σύντομα διαπίστωσαν τον εγκεφαλικό της θάνατο, τότε εξήγησαν στους γονείς ότι έχουν την δυνατότητα να σώσουν άλλους ανθρώπους και αυτοί οι υπέροχοι γονείς με το μεγαλείο της ψυχής τους, πήραν την απόφαση και είπαν ναι. Αυτό το 19χρονο αγγελούδι, έδωσε ζωή. Τι να πει κανείς για τέτοιες γενναίες πράξεις, τι να πει κανείς για τέτοιες συγκινητικές πράξεις ζωής, ελπίδας, ανθρωπιάς. Είναι μια φορά γενναίο να το αποφασίσεις εσύ όσο είσαι ζωντανός για την δική σου ζωή, είναι όμως δύο φορές γενναίο και μεγαλόθυμο να το αποφασίζεις για το παιδί σου. Τόσο το παιδί τους όσο και οι ίδιοι κέρδισαν μια θέση στον παράδεισο με αυτή την απόφαση ζωής», ανέφερε η κ. Ακκοκαλίδου.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του αερολιμένα Καβάλας και συγκεκριμένα του αερολιμενάρχη κ. Κουτσονάσιου και του κ. Κωστάκου στο συντονισμό των αφίξεων και των άμεσων αναχωρήσεων των ιδιωτικών πτήσεων του Ωνασείου και του Μιλάνο, καθώς και του ΕΚΑΒ Καβάλας για την άμεση μεταφορά των ομάδων προς και από το αεροδρόμιο.

Από ένα δότη μπορούν να σωθούν έως και είκοσι ασθενείς

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτή η θεραπευτική λύση δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δωρεά οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό που δεν είναι πια στη ζωή και από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και είκοσι ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.. Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η οικογένεια του δυνητικού δότη προσεγγίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς της Μ.Ε.Θ. και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.

Αύξηση κατά 33% του αριθμού των δωρητών στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 33% του αριθμού των δωρητών οργάνων παρατηρείται στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, ενώ το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί το ποσοστό αυτό να εκτιναχθεί περαιτέρω, καθώς το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού για το θέμα είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, από πέρυσι μέχρι φέτος οι δωρητές οργάνων αυξήθηκαν από 2.000 σε 5.000 (σε ποσοστό 33%), ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες ακόμη 5.000 πολίτες υπέβαλαν δηλώσεις για να γίνουν δότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από 4,1 δότες οργάνων, ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων που ήταν το 2010, το 2011 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 4,9. Με δεδομένες μάλιστα τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κόσμου που εξελίσσεται και θα επεκταθεί, φιλοδοξία του υπουργείου είναι το 2011 να «κλείσει» με τον αριθμό αυτό να φτάνει στο 7 και το 2012 στο 10.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας