Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Χαιρετισμός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του περιοδικού «The banker» των «financial times»


«THE FUTURE OF BANKING IN GREECE»
Κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ πολύ, για την τιμή να με προσκαλέσετε σε αυτή την εκδήλωση του περιοδικού «The Banker» και των «Financial Times». Εύχομαι και αυτή η εκδήλωση να έχει επιτυχία και ελπίζω να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι της αδυναμίας μου, να βρεθώ κοντά σας, λόγω φόρτου υποχρεώσεων, που συνδέονται με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις προετοιμασίες ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του πρώτου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας,
το οποίο λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει το έναυσμα για την επόμενη φάση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης της Ελλάδας.


Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας, διεθνής εταίρος ή απλός παρατηρητής των εξελίξεων στην Ελλάδα, που να μην αναγνωρίζει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί, για να ξεπεραστούν νέα και παλιά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μια προσπάθεια, όχι μόνο για τη διάσωση της χώρας μέσα απ’ τη διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησής της, αλλά και ένας αγώνας για την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταφέρει να μετράει όχι μόνο προβλήματα και δυσκολίες, όπως αρκετοί δύσπιστοι θέλουν να τονίζουν, αλλά και μερικές πρώτες νίκες.
Μια πρώτη νίκη στην πορεία για τη δημοσιονομική προσαρμογή με τη μείωση του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, αλλά και την συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του δημοσίου χρέους, με την πολύ μεγάλη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος περισσότερο από πέντε μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, υπάρχουν ορατά σημάδια σταδιακής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, τόσο σε όρους αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και μείωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, όσο και σε όρους κόστους. Την ίδια περίοδο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη θεσμών και εργαλείων για τη διαφύλαξη αυτής της σταθερότητας, ώστε να προωθηθούν στο σωστό χρόνο οι αναγκαίες στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό τομέα.
Προφανώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν τελειώνει σε αυτές τις πρώτες νίκες. Γνωρίζουμε ότι είναι μακρύς, δύσκολος και απαιτεί αντοχή και αποφασιστικότητα. Και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά διαπνέουν τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για τα εξής:
-          Την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων, για το 2011, ύψους άνω των έξι δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο -7,5% του ΑΕΠ, στο τέλος του έτους, και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
-          Την υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την περίοδο 2012 - 2015, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3%, το 2004, και κοντά στο 1% του ΑΕΠ, το 2015, δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6%, τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συμπεριληφθούν, επίσης, για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών. Την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
-          Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δισ., ως το 2015, που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα, στο οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι πολιτικές που το συμπληρώνουν, αποτελούν μέρος του Οδικού Χάρτη για την έξοδο από την κρίση και τη ριζική αλλαγή της χώρας. Μόλις χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην περαιτέρω εξειδίκευση του τελικού πλαισίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή αυτές τις μέρες.
Έτσι, προχωράμε αποφασιστικά και δυναμικά για να ξεπεράσουμε, το συντομότερο δυνατό, τις δυσκολίες που περνά σήμερα η χώρα και οι πολίτες, πιστεύοντας ότι απ’ αυτή την κρίση θα βγούμε και πιο δυνατοί και πιο σίγουροι για το μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι ξανά καλή επιτυχία στη συνέχεια των εργασιών του συνεδρίου σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας