Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στο 15% το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ

Η Κομσιιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη διά στόματος Ζοζέ Μπαρόζο τη μείωση στο 15% -αντί του 50% που ισχύει συνήθως- της συμμετοχής της Ελλάδας στη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης στην περιφέρεια και ότι θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα επιβλέπει έαν η χώρα χρησιμοποιεί τα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής αποδέχθηκε την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί άμεσα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

Στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων.»

» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.»

» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής, μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.»

Το σχέδιο της Κομισιόν αφορά στα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα, δηλαδή συνεισφέρει κεφάλαια και το κράτος και η ΕΕ.

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ ανέρχονται για την περίοδο 2007-2013 σε 20,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα 4,9 δισ. ευρώ.

Η διευκόλυνση της Κομισιόν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη για την ΕΕ, γιατί οι πρόσθετοι πόροι που θα δοθούν τώρα θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να κινείται εντός του υπάρχοντος συνολικού πλαισίου, δηλαδή των 20,2 δισ. ευρώ.

Με βάση την πρακτική της συγχρηματοδότησης, η Ελλάδα συνεισφέρει αναλόγως του προγράμματος και της περιφέρειας από 15% ως και 50%.

Ήδη, στα ταμεία της ΕΕ υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, τα οποία ο κ. Μπαρόζο εισηγείται να διατεθούν άμεσα προς την Ελλάδα.

Αντίστοιχη πρόταση έκανε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «οι Έλληνες μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους εάν η οικονομία τους ξεκινήσει και πάλι να δουλεύει. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν την χρηματοδοτική βοήθεια της Ε.Ε. την οποία δεν έχουν χρησιμοποιήσει αρκετά».

«Συζητήσαμε για σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να απελευθερωθεί πολύ γρήγορα. Δεν είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξεκινήσει και πάλι κάτι που είναι απαραίτητο», προσέθεσε.

Στόχος της Κομισιόν εκτιμάται ότι είναι να καλυφθεί προσωρινά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ποσοστό της ελληνικής εθνικής συμμετοχής. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν τώρα και θα παρακρατηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η απαίτηση να υπάρξει συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την ΕΕ είναι ζήτημα που μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα χρόνο.

Έτσι, η Κομισιόν αναζητεί νομική φόρμουλα προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Σε κάθε περίπτωση, η προεκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για πληρωμές έργων, μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα ώστε να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να ξεφύγει από τη βαθιά ύφεση.

Επιπλέον, η ανάπτυξη μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα απ' ότι αναμένεται και να είναι ισχυρότερη απ' ότι προβλέπεται σήμερα, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί το χρέος -ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα- και να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ομαλή εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία, τόσο μέσω της προεκταμίευσης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, όσο και από δάνεια ή εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτούσε κυρίως μεγάλα έργα στον τομέα των υποδομών.

Ακόμα, όμως, και τα μισά απ' αυτά τα κεφάλαια να μπορούσαν να διατεθούν, είναι σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη, με αποτέλεσμα να μειώνεται ταχύτερα και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε πρόσφατα την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα.

Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του προϋπολογισμού οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο χρόνια η Κομισιόν είχε επιτρέψει την προεκταμίευση των κοινοτικών κοδυλίων για τις πληρωμές έργων (κάτι που δεν έχει αξιοποιήσει η Ελλάδα), προκειμένου τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τότε τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης του 2008.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνομολόγηση δανείου 5 δισ. ευρώ, με το οποίο θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των έργων του ΕΣΠΑ, αλλά και διαπραγματεύσεις για την ευκολότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης είπε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να ζητήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Στήριξης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός προανήγγειλε την αναδιάρθρωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ώστε «να γίνει πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο»

Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα τραπεζική ρευστότητα με μικρή συμμετοχή του Δημοσίου και μεγαλύτερη των ιδιωτών, οι οποίοι θα έχουν και την εποπτεία.

Σήμερα, Παρασκευή, δήλωσε ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Είναι μια
θετική εξέλιξη, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας».

Όπως ανέφερε, τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και «θα θέσω υπόψιν των αρμοδίων
οργάνων της Κοινότητας μια συμπληρωματική δέσμη προτάσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση πρόσθετων κοινοτικών πόρων και τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας