Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα

Του Μανώλη Σπινθουράκη
Δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στην περίπτωση που η Βουλή των Ελλήνων καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε εκ νέου σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα ότι αν η ελληνική πολιτική ηγεσία δείξει υπευθυνότητα και δεν οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση, η Ευρώπη θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες για την υπέρβαση της κρίσης.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στην Ελλάδα επί του προγράμματος, δηλώνει έτοιμη να λάβει υπόψη της «εποικοδομητικές προτάσεις», ενώ αφήνει σχετικώς ανοικτό το ζήτημα της μείωσης των φόρων: επισημαίνει ότι το φθινόπωρο, με την ευκαιρία της απλούστευσης του φορολογικού κώδικα, θα μπορούσαν να υπάρξουν «μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κατά ουδέτερο τρόπο», ενώ παράλληλα τονίζει ότι «εάν εκπληρωθούν και ξεπεραστούν οι στόχοι για τη συγκράτηση των δαπανών, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη».


Ειδικότερα σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και εν τω μέσω ποικίλλων δημοσιευμάτων για ενδεχόμενο εναλλακτικό σχέδιο της Ευρώπης σε περίπτωση καταψήφισης, ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει», αλλά και ότι «η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της» .

Στη δήλωση του, ο Ολι Ρεν αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση, καθώς διακυβεύονται τόσο το μέλλον της χώρας όσο και η οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Ο Ο. Ρεν αφού αναφέρει ότι σέβεται πλήρως τις διαδικασίες και την κυριαρχία της ελληνικής Βουλής στην εν εξελίξει συζήτηση, δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Ελληνες πολιτικοί αρχηγοί έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης «που πέφτει στις πλάτες τους» για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Στη συνέχεια, ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει ότι παράλληλα με την καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή για την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ολι Ρεν αναφέρει ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο για εμπροσθοβαρή χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ανταποκρίνεται σε αυτό το στόχο. Σύμφωνα με τον Φιλανδό επίτροπο, το Μνημόνιο περιλαμβάνει ακόμη διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και εργασίας και με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ο Ολι Ρεν αναφέρει ακόμη ότι οι προετοιμασίες για το νέο πρόγραμμα θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει ότι θα πρέπει να εισακουσθούν και να ληφθούν υπόψη οι εποικοδομητικές προτάσεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές της ελληνικής κοινωνίας, καθώς, όπως υπογραμμίζει, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και διακομματική συμφωνία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται και στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι καθοριστική πρόκληση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενθάρρυνση της πραγματικής επιχειρηματικότητας που θα ενισχύσει την «ειλικρινή εργασία».

Ο Ολι Ρεν επισημαίνει επίσης ότι υποστηρίζει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση και απλούστευση του φορολογικού συστήματος από το Φθινόπωρο. Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να απλουστεύσει το φορολογικό κώδικα, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές με ουδέτερο τρόπο.

Ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι εάν εκπληρωθούν και ξεπεραστούν οι στόχοι για τη συγκράτηση των δαπανών, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη.

Ο ελληνικός λαός και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί του αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη επιλογή, τονίζει ο Ολι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι η μεταρρύθμιση της οικονομίας αποτελεί πρόκληση και σαφώς καλύτερη επιλογή από τη χρεοκοπία, η οποία θα έπληττε του ασθενέστερους. Καταλήγοντας, ο Ολι Ρεν καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εξετάσουν τα επόμενα βήματα και να δημιουργήσουν την αναγκαία πολιτική συναίνεση, ώστε να πάει η χώρα μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας