Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

"Οι 300 δεν μπήκαν στη βουλή με το έτσι θέλω"

Νομίζω ότι ζούμε τις πιο ώριμες μέρες της Αλέκας Παπαρήγα σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα χθεσινών τοποθετήσεων της: Για το Κίνημα των αγανακτισμένων:
«Από την αρχή πήραμε την εξής θέση: Καταλαβαίνουμε ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος του λαού έχει ανάγκη να εκδηλώσει την οργή, την αγανάκτηση και το θυμό του. Αυτό το είπαμε από την πρώτη μέρα. Είπαμε επίσης το εξής: Σημασία έχει αυτή η αγανάκτηση και οργή να μετατραπεί σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.
Και μάλιστα αν θέλετε σήμερα δεν μπορεί να μιλάμε για επιμέρους πολιτικές θέσεις, σήμερα μιλάμε για εναλλακτική πολιτική λύση. Στην πορεία προσθέσαμε και ορισμένες άλλες θέσεις ότι το να λέτε ας πούμε «έξω τα κόμματα», αυτό με συγχωρείτε είναι πάρα πολύ συντηρητικό. Απαγορεύουν να έρθουν συνδικάτα και κόμματα και αυτό το πράγμα παραέχει γίνει γιατί υπήρχαν αν θέλετε και κάποια σωματεία και κάποιοι που ανήκουν σε κόμματα. Δεν μπορεί κάποιος που ανήκει σε ένα κόμμα να αφήσει την κομματική του ταυτότητα ή την πολιτική του ταυτότητα ή την ιδεολογική του άποψη και να βαφτιστεί ακομμάτιστος. Τι θα πει...


...ακομμάτιστος; Με αυτή την έννοια, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες έχει παραγίνει το κακό, «έξω τα κόμματα, δεν θέλουμε κανένα κόμμα». Αν εμείς θέλαμε να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί στο Σύνταγμα, είναι άλλο πράγμα να μην πας με κομματικό πανό, αλλά ως κομματική άποψη θέλω να τη βάλω σε μία πλατεία και να τη συζητήσω. Αυτό το πράγμα είναι αναχρονιστικό, αντιδραστικό και δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην είναι ικανοποιητική καμία πολιτική πλατφόρμα όπως παρουσιάζονται τα κόμματα, η Γ.Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε:

«...Δηλαδή όλα τα κόμματα λέμε τα ίδια; Έχουν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν με το ΚΚΕ, αλλά από πού και ως που λένε «όλα τα κόμματα»; Και δεν μου λέτε κάτι, τα κόμματα, όλα τα 5, τα 10, τα 15, εκφράζουν συγκεκριμένες τάξεις και κοινωνικές ομάδες και στρώματα. Τα κόμματα έχουν αντικειμενική βάση, είτε μου αρέσει ένα κόμμα είτε δεν μου αρέσει.


Είχαμε τους κουκολοφόρους οι οποίοι βγαίνουν με τις κουκούλες και σπάνε βιτρίνες. Τώρα δεν ξέρω αν μερικοί βγάζουν την κουκούλα και βαφτίζονται ακομμάτιστοι και ανώνυμοι. Δεν λέω ότι είναι οι ίδιοι κουκουλοφόροι. Αλλά αυτοί που είναι τώρα στο Σύνταγμα πάρα πολλοί ψήφισαν συγκεκριμένα κόμματα, εγώ το πιστεύω απόλυτα ότι είναι άνθρωποι δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αισθάνονται προδομένοι γιατί πίστεψαν σε κόμματα τα οποία τους διέψευσαν. Επομένως είναι άνθρωποι πολιτικοποιημένοι, πιθανόν να αναζητούν μία διέξοδο, να μην έχουν πειστεί ότι υπάρχει διέξοδος. Είναι άνθρωποι που εμείς θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους, θέλουμε να ακούσουν τι λέμε, γιατί δεν μπορεί να ξέρει ο καθένας ολοκληρωμένα τι λέει ένα κόμμα, ούτε μπορεί να καταλάβει τι λέει ένα κόμμα με τα αποσπάσματα στα δελτία ειδήσεων. Και επομένως αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη συμπάθειά μας. Μας προβληματίζει όμως το εξής: Κάποιοι οι οποίοι κάνουν κουμάντο, γιατί κάποιοι κάνουν κουμάντο, λένε έξω τα κόμματα. Αν θέλεις να μαζευτεί ο λαός, ο λαός έχει και κόμματα, έχει και ανένταχτους, έχει και ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή μπορεί να μη συγκινούνται από κανένα κόμμα, έχει κάθε ποικιλία. Δεν κατάλαβα, πως θα χωριστούμε; Σε αυτούς που είμαστε με τα κόμματα και σε ακομμάτιστους, αυτή είναι η διαίρεση της ελληνικής κοινωνίας; Ή ανάμεσα στους εργαζόμενους που υποφέρουν και στην κυρίαρχη πολιτική και στην εργοδοσία;


Επιπλέον θέλω να πω και το εξής: Είναι υποκριτικό και εμείς δεν το κάνουμε αυτό, γιατί θα μπορούσαμε να στείλουμε ανθρώπους πολύ κομματικούς και να εμφανίζονται ως ακομμάτιστοι και να κάνουν κομματική δουλειά. Δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο, εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά και ελεύθερα, χωρίς προκαταλήψεις και με αυτούς που λένε «έξω τα κόμματα», τους απλούς ανθρώπους και εμείς που αντιπροσωπεύουμε ένα συγκεκριμένο κόμμα και δεν είμαστε γενικά οι 300. Τι θα πει οι 300; Με συγχωρείτε ο συσχετισμός δύναμης μέσα στο κοινοβούλιο έγινε με ψηφοφορία. Οι 300 δεν μπήκαν στη βουλή με το έτσι θέλω. Όμως αυτό το κίνημα που είχε και αυθόρμητα στοιχεία και είναι φυσικό σε περίοδο μαζικής δυσαρέσκειας να υπάρχουν και αυθόρμητα κινήματα, υπονομεύεται από συνθήματα που λένε «έξω τα κόμματα». Υπονομεύεται από αυτούς που το πρωί ανήκουν σε ένα κόμμα και είναι και στελέχη ενός κόμματος ή μιας ομάδας και το απόγευμα πάνε και κάνουν τους ακομμάτιστους και διευθύνουν τους υπόλοιπους. Κάποιοι διευθύνουν εκεί. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ας διευθύνουν, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πετάξουμε την κομματική μας ταυτότητα. Θέλουμε να μιλήσουμε με τον κόσμο και με αυτούς που απορρίπτουν τις θέσεις μας χωρίς φερετζέ. Δεν θα βάλουμε εμείς φερετζέ».

www.parapolitiki.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, που λες Αρχιλαμόγιο, όταν μπαίνεις στη Βουλή με αισχρά ψέμματα (λεφτά υπάρχουν κλπ) τότε πρέπει να παραιτηθείς και να περάσεις δικαστήριο για τα ψέμματα. Ο Παπανδρέου είναι το μεγαλύτερο λαμόγιο της πολιτικής, ψεύτης, άπατρις, ανάλγητος και βάλε και εσύ άλλα είκοσι επίθετα. Πόσα σου δίνουν; Είναι με το μήνα, μοντέρνε Εφιάλτη;

ai-vreS είπε...

Εμείς προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε και για εσένα ΑΝΟΗΤΕ Ε ΑΝΟΗΤΕ.
Οπότε εσύ μπορείς να συνεχίσεις τον ύπνο σου. ΥΠΝΕ και ΑΝΟΗΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ, ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΟ

ai-vreS είπε...

ΑΝΟΗΤΕ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα τα σχολια στο κορυφαιο βιντεο που ανεβασαν οι καθυστερημενοι κοπηκαν. μαλλον ειναι απ τους εκατονταδες συμπολιτες μας που εσπευσαν να χειροκροτησουν.. χααχαχαχχααχαχχα

Το Προφίλ μας