Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στα μούτρα σας !

Του Σταύρου Θεοδωράκη
Στην φωτογραφία της Μαρίας Μαράκη φαίνεται καθαρά αν και διακριτικά. Ένας άντρας κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί και του δείχνει πώς να μουντζώνει τη Βουλή. Και ο μπόμπιρας, τι να κάνει, μουντζώνει ο πατέρας του, μουντζώνει και αυτός. Ανάλογες εικόνες είδαμε μετά την πρώτη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων». Μικρά παιδιά στους ώμους των πατεράδων τους να προσπαθούν να φωνάξουν ρυθμικά «κλέφτες - κλέφτες» χειρονομώντας ταυτόχρονα προς το μέρος των τεράτων (δηλαδή της Βουλής). Και οι γονείς τους, να χαμογελούν γεμάτοι υπερηφάνεια στον τηλεοπτικό φακό της μεσημεριανής εκπομπής, με τον ρεπόρτερ να μην μπορεί να κρύψει –και αυτός - τη χαρά του. Από τους χιλιάδες «αγανακτισμένους» βρήκε τους πέντε - δέκα γελοίους που συμπεριφέρονταν σαν  παίκτες ρεάλιτι. 


Το ίδιο θέαμα το έχω δει και στα γήπεδα. Παιδιά του δημοτικού, όρθια πάνω στα καθίσματα να επιτίθενται στους «αντιπάλους» τους με λέξεις και χειρονομίες που δεν καταλαβαίνουν αλλά που γεμίζουν ικανοποίηση τους γονείς τους που χασκογελούν στα πίσω καθίσματα.

Και τότε και τώρα αναρωτιέμαι τι γονείς είναι αυτοί. Για ταξιτζήδες δεν μου μοιάζουνε. Γιατί θα ήταν μια δικαιολογία. Τόσα χρόνια στο τιμόνι, το χέρι τους έχει πάρει τη μορφή μούντζας, ε μεταδίδουν την γνώση στο παιδί τους. Ταξιτζήδες όμως δεν είναι (αφήστε που οι ταξιτζήδες μετά από τέτοιο κράξιμο την έχουν κόψει νομίζω τη συνήθεια). Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι γονείς; Ποιοι κατεβάζουν στο Σύνταγμα και στα γήπεδα τα παιδιά τους, πέντε, έξη, εφτά χρονών και τα βάζουν να βρίζουν και να χειρονομούν;  Όσο τους προσέχω τόσο μου μοιάζουν με τις φάτσες των … τεράτων που πολεμούν. Απογοητευμένα λαμόγια δηλαδή που δεν αντέχουν το «ρίξιμο» και αντιδρούν σαν προδομένες γκόμενες. Βρίζουν, φτύνουν, χειρονομούν.

Οι αληθινοί «αγανακτισμένοι» έχουν διαφορετική συμπεριφορά.  Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Δεν χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, δεν κουνάνε σημαίες, δεν μετέχουν στο φτηνό χιούμορ περί χοντρών πολιτικών που τρώνε και δεν δίνουν, δεν κρεμάνε πανό με ασυναρτησίες και συνωμοτικά σενάρια. Και τέλος πάντων δεν βρίζουν όλους τους άλλους εκτός από τους εαυτούς τους. Άλλωστε οι αληθινά αγανακτισμένοι αυτού του τόπου γνωρίζουν ότι αυτές οι απλουστεύσεις, μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Τα ζήτω στις λαϊκίστικες κορώνες των πολιτικών. Τα «ου» στους αντιπάλους. Τα αποθεωτικά ναι, στις τρελές υποσχέσεις των κομματαρχών τους. Οι πατριδοκαπηλίες. Τα κομματικά στρατόπεδα με «τα δικά μας» και τα «δικά τους» παιδιά. Ο πολιτικάντικος χουλιγκανισμός είναι αυτός που ενίσχυσε τους ακραίους της πολιτικής και τους έδωσε ασυλία στα μικρά και μεγάλα εγκλήματα τους. Η πεζοδρομιακή αντίληψη περί πολιτικής βάπτισε «σωτήρες», γαλάζια και πράσινα (εναλλάξ) ανθρωπάκια που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το σαρκίο τους (και οι καταθέσεις τους). Δεν θέλω να ξύνω πληγές αλλά οι πολιτικοί που καταρρέουν είναι αυτοί, που δόξασε περισσότερο το πλήθος.

Πριν κάποια χρόνια - όχι και πάρα πολλά για να μην θυμόμαστε - κάποιοι τραβολογούσαν πάλι τα παιδιά τους, στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες. Για να δώσουν λουλούδια στους πολιτικούς να τους φιλήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί τους. Να προσθέσουν δηλαδή ένα φίλτρο αγνότητας στα γαλάζια, πράσινα, κόκκινα, μπλε (σκούρα) οράματα του μπαμπά. Και τώρα που ήρθε η διάψευση, τα παιδιά επιστρατεύονται για τον αντίθετο ρόλο. Με πεδίο αυτή την φορά τις πλατείες  των «αγανακτισμένων». Έχουν καταλάβει ότι «κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ, κάτι μυστικό, κάτι πλούσιο και παράξενο σαν τοπίο του βυθού» και θέλουν να το κάνουν σαν τα μούτρα τους.

Και μην τους υποτιμάτε. Αν δεν ελεγχθούν αυτοί οι «πέντε δέκα γελοίοι» θα μετατρέψουν σιγά - σιγά τις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» σε σουβλακοφραπεχαβαλέ ρεάλιτι. Είναι νόσος μολυσματική.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Αρχιλαμόγιο. Βλέπω δημοσιεύεις άρθρο του άλλου καλοπληρωμένου λαμογιού του Θεοδωράκη ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά τη δυσφήμιση των Αγανακτισμένων. Όπως και εσύ καταλαβαίνεις το μούντζωμα στη βουλή απευθύνεται σε όσα λαμόγια βουλευτές βρίσκονται μέσα και όχι στο θεσμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Προφανώς το ξέρει και ο Θεοδωράκης, τόσο μυαλό το έχει. Αλλά εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή από τα αφεντικά του μπορεί άνετα να γράψει όποια συκοφαντία θέλει. Και συ Αρχιλαμόγιο, που επίσης εκτελείς σε διατεταγμένη υπηρεσία και το ύφος των άρθρων που αναρτάς είναι λίγο χυδαιότερα από αυτά που λέει το απόλυτο φασιστοειδές ο Πάγκαλος. Άξιος ο μισθός σου. Θα το αναρτήσεις; Έλα μωρέ εσύ είσαι δημοκράτης κει δεν αντέχεις να λογοκρίνεις τα σχόλια των αναγνωστών σου. Γιατί θέλεις να έχεις αυτοεκτίμηση.

ai-vreS είπε...

Γεια σου κι εσένα αρχι-αρχιλαμόγιο, εγκάθετε συκοφάντη. Να κοιτάς τα μούτρα σου στον καθρέφτη και να τα λες αυτά γιατί η δική σου υπηρεσία πληρώνεται καλύτερα από οποιαδήποτε δική μας!

Υ.Γ. Χιλιάδες ιστολόγια εκεί έξω. Άντε. Τα κουβαδάκια σου και σ' αλλη παραλία. Αρκετά σε ανεχτήκαμε.
Σ' όποιον αρέσουμε, για τους άλλους στ' αρχ... μας.

Ανώνυμος είπε...

και γιατι να μην απευθυνονται οι μουντζες στην κοινοβουλευτικη δημοκρατια?
η μονη δημοκρατια ειναι η αμεση, αδιαμεσολαβητη δημοκρατια με αμεσα ανακλητους αντιπροσωπους

Ανώνυμος είπε...

εσένα (Θεοδωράκη )τι σε μάθανε;(αν κάποιοι μαθαίνουν στα παιδιά τους να μουντζώνουν)
μήπως να είσαι τσανακογλήφτης ;
αυτοί που έχουν σήμερα τα τσανάκια τα πήραν με
ευχέλαια;

ΑΚΠΠ(Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών πέρα από το Ποτάμι) είπε...

Αλήθεια πιστεύει κανένας σήμερα, ότι αυτοί εκεί δεν υποκινούνται ?
Μαζεύονται αυθόρμητα ΕΕΕΕ !!!!!!!!
Δηλαδή αυτός ο ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ξαφνικά σταμάτησε να κλέβει το ΦΠΑ , να μην παίρνει το ΦΑΚΕΛΑΚΙ του, και δεν ΓΛΕΙΦΕΙ για την θεσούλα του, πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του
Ξαφνικά όλοι τους γίνανε οσίες ΠΑΡΘΕΝΕΣ, δεν σηκώνουν τα λάβαρα των κομμάτων και άμα λάχει και μπορούμε απλώνουμε λιγάκι το χεράκι στο μέλι.

Ανώνυμος είπε...

το ζήτημα είναι ότι μέσα στη φλυαρία της εποχής
η μόνη θέση άποψη κάποιου να το παίξει σπουδαίος
είναι του Θεοδωράκη,,
εμένα όμως μου θυμίζει τις απόψεις αυτές που ακούγαμε το 1973 για τις κινητοποιήσεις του πολυτεχνείου,,τη συνέχεια την ξέρετε,,
πέρασαν κάποιες εποχές και όλοι είχαν να θυμόνται
και να υποδύονται τους αντιστασιακούς,,
ακόμα και η κνε ακόμα και η πασπ,,

Το Προφίλ μας