Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Απόλυτα επιτυχημένο το 1ο "Αντάμωμα" στο Φρούριο

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το 1ο Αντάμωμα των Φρουριωτών την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, που έγινε στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου λίγο έξω από το χωριό. Η παρουσία του κόσμου που κατέκλυσε το χώρο, στο Φρούριο των λιγότερων των 20 μόνιμων κατοίκων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η γιορτή ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία και συνεχίστηκε με την ακολουθία του αγιασμού στον αύλειο χώρο του ανακαινισμένου ξωκλησιού. Το σκηνικό καθαρά ανοιξιάτικο, καταπράσινο και μαγευτικό. Διάχυτη η συγκίνηση του κ. Θόδωρου Λιάκου του "αναδόχου"* του ξωκλησιού που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, θεωρώντας ότι "εκπληρώθηκε ένα όνειρο χρόνων να δει το προαύλιο γεμάτο κόσμο". 


Ο πρόεδρος του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Φρουρίου Χρήστος Λιάκος επίσης από τη μεγάλη συγκίνηση δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το χαιρετισμό του και το καλωσόρισμα. Στιγμές ανθρώπινες, στιγμές υπέροχες…
Στη συνέχεια οι γυναίκες του χωριού τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια για να ακολουθήσει η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μικτή χορευτική ομάδα των συλλόγων του Μικροβάλτου, της Ελάτης και του Λαογραφικού συλλόγου Τρανοβάλτου. Τέλος ενώ είχε μεσημεριάσει για τα καλά και ο καιρός ήταν θαυμάσιος ήρθε η σειρά να χορέψει όλος ο κόσμος…
Η πεμπτουσία του "ανταμώματος" ήταν πράγματι το αντάμωμα των συγχωριανών και πολλών φίλων τους  που τους τίμησαν με την παρουσία τους. Έτσι όπως πρέπει να είναι κάθε "αντάμωμα". Έτσι είδαμε Φρουριώτες όχι μόνο από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα αλλά και από τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη να ανταλλάσσουν καλωσορίσματα, χειραψίες, ευχές, χαμόγελα…  
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων του νεοσύστατου συλλόγου Ενεργών Πολιτών Φρουρίου που είχε και την ευθύνη της οργάνωσης, που πράγματι μας εξέπληξε για πολλούς λόγους. Για την επιλογή του χώρου, της εποχής και της ώρας, τη σωστή προετοιμασία του χώρου –μέχρι αντηλιακή τέντα και διαμόρφωση χώρου parking είδαμε-, την άψογη φιλοξενία με τη δωρεάν παροχή άφθονων εδεσμάτων και ποτών. Τα τελευταία βέβαια με την εθελοντική προσφορά και συμμετοχή των Φρουριωτών και κυρίως των Φρουριωτισσών με τις σπιτικές ετοιμασίες.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές… 
         

*Στο Φρούριο επικρατεί παραδοσιακά ένας ιδιότυπος καταμερισμός των πολλών ξωκλησιών του χωριού ανά ένα σε κάθε μεγάλη οικογένεια του χωριού, που έχει και τη σχετική ευθύνη της συντήρησης.
**Ξέφυγαν από τα στερεότυπα των "ανταμωμάτων" που επικράτησαν τελευταία, με τα μεταμεσονύκτια γλέντια και με …εισιτήρια εισόδου!

Περισσότερα στο: www.mikrovalto.gr

2 σχόλια:

ακρη ελασσονας μανιταρια ελασσονας κοντοτασιος νικος είπε...

φοβερα ωραιο χωριο σεν ξερω γιατι μ εντυπωσιασε και το ψαχνω καλησπερα

ai-vreS είπε...

Γεια σου Νίκο,
έχουμε πολλές ομορφιές στα μέρη μας και καλό & φιλόξενο κόσμο. Σε περιμένουμε.

Το Προφίλ μας