Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Διευκρινήσεις του ΥΠΕΣ για τις εμφανίσεις των υποψηφίων

Από το site aftodioikisi.gr
Διευκρινίσεις σχετικά με το τι θεωρείται εμφάνιση ενός υποψηφίου στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το Διαδίκτυο δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αυτοδιοίκησης gr.
Στην απάντησή του το ΥΠ.ΕΣ. επικαλείται το άρθρο 6 του νόμου 3870/2010 (για τις εκλογικές δαπάνες - http://www.aftodioikisi.gr/Innet/UsersFiles/PDF/N.3870-2010.pdf) αλλά και την από 10/9 οδηγία του ΕΣΡ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7982
Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.3870/2010 ως εμφανίσεις οι οποίες υπολογίζονται στο όριο είναι οι συνεντεύξεις των υποψηφίων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που διεξάγονται στο πλαίσιο του δελτίου ειδήσεων), η συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις και η κάλυψη κατόπιν αιτήματος της προεκλογικής τους δραστηριότητας. Δεν θεωρείται εμφάνιση η κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας εφόσον γίνεται στα πλαίσια της δημοσιογραφικής ανάδειξης του γεγονότος και δεν προβάλλεται απόσπασμα της ομιλίας. Λεπτομέρειες υπάρχουν στις σχετικές οδηγίες του ΕΣΡ.»
Tι ισχύει για το Διαδίκτυο

Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά το Διαδίκτυο εμφάνιση θεωρείται η συνέντευξη ή το άρθρο του υποψηφίου ή video από την προεκλογική του δραστηριότητα στο οποίο υπάρχει δήλωση ή απόσπασμα ομιλία του (για το video το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για τα τηλεοπτικά ΜΜΕ).

Αντιθέτως δεν θεωρείται εμφάνιση η κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας του υποψηφίου είτε μέσω γραπτού είτε μέσω ρεπορτάζ με video όταν στη δεύτερη περίπτωση εμφανίζεται μεν ο υποψήφιος αλλά αντί για δική του ομιλία υπάρχει voice over.

Πόσες εμφανίσεις επιτρέπονται

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα νόμο 3870/10 επιτρέπονται:

- Δύο εμφανίσεις σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας
- Μία εμφάνιση σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό τοπικής εμβέλειας
- Μία εμφάνιση σε Διαδικτυακούς Τόπους και ιστοσελίδες

Επίσης, οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να συμμετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών (καταληκτική ημερομηνία η 17ης Οκτωβρίου) εφόσον έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις συνυποψήφιοί τους. Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 των ανακηρυχθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας